Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Erdősmárok Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 02

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Erdősmárok Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.03.02.

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Erdősmárok Község Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat), az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre, továbbá mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik, amelyek e költségvetésből támogatásban részesülnek.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetésének

a) bevételi főösszege 42 755 525 Ft,

b) kiadási főösszege 42 755 525 Ft,

3. § (1) Az önkormányzat címrendjét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat a tárgyévi költségvetési egyenlegének összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat előző évi pénzmaradványának felhasználását a 4. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 5. és 6. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat tárgyévi költségvetésének rovatrend szerinti bevételeit és kiadásait a 7. melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat tárgyévi költségvetésének felújítási és felhalmozási előirányzatait a 8. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat tárgyévi költségvetésének átadott pénzeszközeit, az önkormányzat által nyújtott szociális és egyéb közvetlen támogatásokat a 9. melléklet tartalmazza.

(9) A többéves kihatással járó döntések előirányzatait évenkénti bontásban és összesítve a 10. melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat által a tárgyévben nyújtott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 11. melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzat tárgyévi előirányzat-felhasználási ütemtervét a 13. melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a 3. melléklet tartalmazza.

(13) Az önkormányzat általános tartaléka 0 Ft, céltartaléka 0 Ft.

4. § (1) E rendelet 3. §-a szerinti költségvetési bevételeit és kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 0 Ft, melyből

a) a működési többlet 2 897 866 Ft,

b) a felhalmozási hiány 10 332 470 Ft.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdés b) pontja szerinti felhalmozási hiányt működési többletéből és előző évi pénzmaradványából finanszírozza.

5. § Az önkormányzat tárgyévi létszám-előirányzatát, valamint a foglalkoztatottak létszámát a 12. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az önkormányzat tárgyévben nem határoz meg olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához a gazdasági stabilitásról szóló törvény szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből, valamint önkormányzati garanciákból és kezességekből származó kötelezettségeit a 10. melléklet tartalmazza.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

8. § (1) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) Az önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatása nem érinti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(3) Ha év közben az önkormányzat a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet módosításáról szükség szerint, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghozott határidejéig tárgyév december 31-i hatállyal dönt.

(5) Ha év közben az Országgyűlés az önkormányzatot megillető hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul, rendkívüli testületi ülés összehívásával a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) Ha az önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(7) Az önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.

(8) A képviselő-testület a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.

9. § (1) Az önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (2)–(3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület gyakorolja.

(2) A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(3) A polgármester 500 000 Ft értékhatárig dönt az előre nem tervezett, ezért a költségvetésben nem szereplő forrásfelhasználásról és döntéséről a következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

10. § A polgármester jogosult a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak módosítására és a kiadások közötti átcsoportosításra. A képviselő-testület utólag, a végrehajtott előirányzat módosítások, és átcsoportosítások átvezetéseként módosítja a költségvetési rendeletet.

11. § (1) Az önkormányzat költségvetési szervei rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek bevételi előirányzatait és kiadási előirányzatait az államháztartásról szóló törvény végrehajtási rendeletében meghatározott esetekben a helyi önkormányzati költségvetési szervek saját hatáskörükben módosíthatják, a kiadási előirányzatokat egymás között átcsoportosíthatják.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről – bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése – szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.