Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 01

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temető használatának rendjéről

2023.06.01.

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Erdősmárok község közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a temető működési rendjét és meghatározza a temetkezés lebonyolításának, a temető használatának szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Erdősmárok község közigazgatási területén található 91 helyrajzi számú köztemetőre (a továbbiakban: temető) és annak létesítményeire, a temető fenntartására és üzemeltetésére, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető tulajdonosára, a temetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, és mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a temetőben végzett tevékenységük, vagy a temető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetkezésről szóló törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A rendelettel összefüggő tevékenységek és a rendelet végrehajtásának ellenőrzésére, továbbá előírásainak betartatására– ha e rendelet vagy más jogszabály eltérően nem rendelkezik – a polgármester és a jegyző is jogosult.

4. A temető fenntartása és üzemeltetése

4. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése az önkormányzat feladata.

(2) Az önkormányzat a temető fenntartás körében gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról és gondozásáról.

(3) Az önkormányzat a temető üzemeltetése körében

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit;

c) gondoskodik a sírhelyekkel való gazdálkodásról, megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb létesítményei karbantartását és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket, gondoskodik a sorba temetésről;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítását;

j) gondoskodik a hulladék rendszeres összegyűjtéséről és elszállításáról;

k) gondoskodik a temető használata rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

n) ellátja a teljes körű sírhelygazdálkodást, a jelen rendeletben meghatározott díjakkal kapcsolatos ügyintézést, ezek beszedését.

(4) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

5. A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A temető nyitva tartása folyamatos.

(2) A temetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(3) A temetőben – felekezethez való tartozás nélkül – bárkit el lehet temetni.

(4) Nem helyi elhunyt lakosoknak a temetőben történő elhelyezését a polgármester engedélyezi a hozzátartozó kérelmére.

(5) A temetőben 14 éven aluli gyermek csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhat.

(6) A temető területére állatot bevinni – vakvezető kutyát kivéve – nem lehet.

6. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a világi és egyházi temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, mások kegyeleti érzésének megsértésétől, valamint a másokat zavaró, megbotránkoztató magatartások tanúsításától tartózkodni.

(2) A temető és környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőlátogatók kötelessége a temetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(4) A temető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

7. § (1) A temető területén a szemetelés nem megengedett, a keletkező hulladékot az arra kijelölt gyűjtőhelyen kell elhelyezni.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A sírgondozással összefüggésben keletkező hulladék összegyűjtésére szolgáló hulladéktárolóba nem a sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot, különösen földet, törmeléket, települési hulladékot, valamint nem a temetőből származó hulladékot lerakni nem szabad.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni nem szabad.

(4) A temető területén hulladék égetése nem megengedett.

(5) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

8. § A ravatalozó helyiséget legalább fél órával a gyászszertartás kezdete előtt, a felravatalozás megtörténte után ki kell nyitni, és a gyászolók rendelkezésére kell bocsátani.

9. § (1) A temetési helyet és környezetét az a felett rendelkezésre jogosult köteles rendszeresen gondozni, tisztán tartani.

(2) A temetési hely környezetének számít a szomszédos temetési helyig tartó terület, út – kivéve: fő közlekedési út – fele.

(3) A temetési hely állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezésre jogosult kötelezettsége. Ezen kötelezettség elmulasztásakor az önkormányzat a kötelezettet felszólíthatja a helyreállításra, majd veszélyelhárítás végett a kötelezett költségére és veszélyére elrendelheti a síremlék eltávolítását.

(4) A temetési hely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, vagy más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(5) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(6) A sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni nem szabad.

(7) A temetőben a temetési helyek bekerítése nem megengedett, erre engedély nem adható.

10. § (1) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét zavaró, vagy az emlékezést, kegyeleti érzést sértő tárgyak és növények eltávolítására az önkormányzat jogosult.

(2) A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, amely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja. A temetőben történő faültetéshez az önkormányzat írásbeli hozzájárulása szükséges. A sírhelyre ültetett fa, cserje, vagy növény teljes kifejlettségében sem lehet azonban magasabb 2 m-nél és átmérője nem haladhatja meg a sírhely méretét. A temetési hely felett rendelkezni jogosult saját költségén köteles az itt meghatározott magasságot, vagy átmérőt meghaladó fát, cserjét, növényt eltávolítani.

(3) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

(4) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, az önkormányzat hozzájárulásával lehet.

(5) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét kivinni csak az önkormányzat írásbeli engedélyével lehet.

(6) A ravatalozó és egyéb kiszolgáló épületek környékét parkszerűen kell kialakítani és fenntartani.

11. § (1) A vízvételi lehetőséget a temető területén a temető fenntartója biztosítja.

(2) A temetőben biztosított vízvételi lehetőség igénybevétele során az ésszerűség határán belül takarékoskodni kell.

(3) A temető területén lévő vízvételi helyekből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

12. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az önkormányzatnak a munkavégzés megkezdése előtt legalább 5 nappal be kell jelenteni.

(2) Síremlék állításának vagy felújításának szándéka esetén a bejelentéshez mellékelni kell a síremlékről készült méretarányos rajzot és a sírfelirat szövegét.

(3) A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző kivitelező és megrendelő egyetemlegesen felel.

(4) A temetőben munkáját végző kivitelező működése során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységével a szertartások rendjét nem zavarhatja, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban és a temető létesítményeiben kárt nem okozhat.

(5) A temetési hely bontásából származó törmelék a temető területén nem tárolható.

(6) A kivitelező működése során keletkező hulladékot köteles késedelem nélkül elszállítani. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról az eredménytelen felszólítást követően az önkormányzat a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(7) Az önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni nem lehet.

13. § (1) A temető területén, beleértve a temető kerítését is reklám, plakát, hirdetés nem helyezhető el.

(2) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket, a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos megnevezését, pontos címét, elérhetőségét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni a temető főbejáratánál.

14. § (1) A temető területére – engedély birtokában – kizárólag

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó,

b) a mozgásukban korlátozott, idős, beteg személyeket szállító,

c) munkavégzés céljából behajtó

járművek hajthatnak be.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott járműveknek behajtását a polgármester engedélyezi.

6. Temetési helyek

15. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az önkormányzattól kell kérni.

(3) Az elhunytakat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni. Indokolt esetben az önkormányzat ettől eltérhet.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog magánszemélyek között nem ruházható át.

(5) Temetési hely, sírbolt felnyitása a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyében foglaltak szerinti időpontban és módon történhet. A hozzátartozókat és az önkormányzatot az időpontról előzetesen értesíteni kell. Az exhumálásnál a munkát végző személyeken és a közvetlen hozzátartozókon kívül csak a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal és az önkormányzat képviselője lehet jelen. A munkát csak a temetkezési szolgáltató vagy alkalmazottja végezheti

(6) A sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot az önkormányzatnál be kell jelenteni.

16. § (1) A temetőben

a) koporsós temetés esetén

aa) egyes sírhely,

ab) kettős sírhely,

ac) sírbolt;

b) hamvasztásos temetés esetén

ba) urnasírhely,

bb) urnasírbolt,

bc) urnafülke

temetési helyeket kell biztosítani.

(2) Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(3) A temetési helyeken elhelyezhető urnák száma

a) koporsós temetés esetén

aa) egyes sírhelyben 2db,

ab) kettős sírhelyben 4 db,

ac) sírboltban 6 db;

b) hamvasztásos temetés esetén

ba) urnasírhelyben 2 db,

bb) urnasírboltban 4 db,

bc) urnafülkében 1 db.

17. § (1) A temetési helyek szélessége és hosszúsága

a) egyes sírhely esetén 90 cm és 210 cm;

b) kettős sírhelyesetén 190 cm és 210 cm;

c) sírbolt esetén 300 cm és 300 cm;

d) urnasírhely esetén 60 cm és 100 cm;

e) urnasírbolt esetén 100 cm és 100 cm.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága 50 cm.

(3) A sorok között 1 m távolságot kell hagyni.

(4) A sírhelytáblák között legalább 2 m széles utat kell hagyni.

7. Térítési díjak

18. § (1) Temetési hely díj ellenében váltható meg. A temetési hely a rendelkezésre jogosult, vagy annak örököse által újból megváltható.

(2) A temetkezési hely használati, vagy újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie az önkormányzat részére.

(3) A temetési hely és az újraváltás díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

19. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama

a) egyes sírhely esetén 25 év;

b) kettős sírhely esetén 25 év;

c) sírbolt esetén 60 év;

d) urnasírhely esetén 25 év;

e) urnasírbolt esetén 25 év;

f) urnafülke esetén: 25 év.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által temetőfenntartási hozzájárulást nem fizetnek.

(3) A temetői létesítmények és az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók díjat nem fizetnek.

8. Használati idő

20. § (1) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(2) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részét kell megfizetni.

9. Díszsírhely

21. § (1) A képviselő-testület azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

10. Védett sírhely

22. § (1) A képviselő-testület a sírjel művészeti, kulturális, esztétikai értéke miatt, vagy az elhunyt személy iránti tisztelet kifejezése érdekében sírjelet, temetési helyet védetté nyilváníthat (továbbiakban együtt: védett síremlék).

(2) A védettség alá helyezést és annak megszüntetését írásban kell kezdeményezni.

(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell

a) a védendő síremlék megnevezését;

b) a temetési hely pontos megjelölését (temető, parcella, sor, szám);

c) a védendő síremlék rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók);

d) a kezdeményezés indokolását.

(4) A védettség alá helyezési és annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról, majd a döntésről értesíteni kell a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt.

(5) A védelem alá helyezésről és annak megszüntetéséről a képviselő-testület dönt. A védett síremlékek körét az arra irányuló kezdeményezés esetén felül kell vizsgálni.

(6) A védelem alá helyezést és megszüntetésének tényét a temető nyilvántartó könyvébe be kell jegyezni. A bejegyzésről az önkormányzat gondoskodik.

(7) A védett sírhelyek elhelyezésére az önkormányzat külön sírhelytáblát jelölhet ki.

11. Záró rendelkezések

23. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 8/2001. (IX. 14.) számú rendelet.

24. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (V. 16.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, újraváltásáért fizetendő díjak

1. Egyes sírhely 10 000 Ft

2. Kettős sírhely 20 000 Ft

3. Sírbolt 50 000 Ft

4. Urnasírhely 10 000 Ft

5. Urnasírbolt 10 000 Ft

6. Urnafülke 10 000 Ft