Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 08. 30- 2024. 03. 30

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2023.08.30.

Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Erdősmárok község közigazgatási területén életvitelszerűen élő és ott lakóhellyel rendelkező személyekre.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Erdősmárok Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra jogosult, tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, továbbá

b) annak a családnak, amely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel;

c) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott, súlyos fogyatékos, vagy tartósan beteg személy él, valamint

d) annak a családnak, amelyben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 350 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 400 %-át.

(2) A kérelmek elbírálása során előnyben részesül

a) az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott jogosult,

b) aki az előző évi támogatást rendeltetésszerűen használta fel,

c) akinek nincs az Önkormányzat felé lejárt köztartozása, vagy egyéb tartozása,

d) aki biztosítja a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó külön önkormányzati rendeletben meghatározott feltételeket.

(3) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére környezettanulmány folytatható.

(5) Háztartásonként legkevesebb 1 m3 legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.

3. § Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben – különösen elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset esetén – kérelemre a támogatás a 2. § (1) bekezdésében meghatározott jogosulti körbe nem tartozó lakos részére is megállapítható. Ebben az esetben a támogatás mértéke egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény értékelését követően.

4. § (1) Nem igényelhető támogatás olyan ingatlanra, amely

a) tűzifával nem fűthető,

b) üresen álló, vagy életvitelszerűen nem lakott.

(2) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját háztartásában használhatja fel.

(3) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított tűzifa 23 000 Ft + áfa/erdei m3 díjjal számolt arányos költségének, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

3. A támogatás igénylésének menete

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelem alátámasztására szolgáló dokumentumokat mellékelni szükséges.

(2) A kérelmeket 2023. október 13. napjáig lehet a Himesházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani. A határidő jogvesztő, amelyet követően módosításra és hiánypótlásra nincs lehetőség.

(3) A kérelmeket Erdősmárok Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) bírálja el. A rendelkezésre álló mennyiséget meghaladó igénylés esetén a Képviselő-testület a jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmezők között rászorultság alapján sorrendiséget állapít meg és annak megfelelően osztja el a tűzifát a készlet erejéig.

(4) A tűzifa kiszállításáról az Önkormányzat a támogatási kérelmek elbírálását követően haladéktalanul gondoskodik. A szállítás költségeit az Önkormányzat viseli.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.