Székelyszabar község képviselő-testületének 2/2015 (II.26.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 10/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 01

Székelyszabar Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontja alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontja szerinti feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontja és 132. § (4) g) pontja és a 134/E. §  alapján a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 10/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról (továbbiakban: R) az alábbi rendeletet alkotja:                  

1. §


(1) Az R. 4. alcím helyébe a következő alcím lép:

4. Foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogtatásra való jogosultság további feltételei


(2) Az R. 10. § (2) bekezdés helyébe a követkekző rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az önkormányzat szükségesnek látja valamely kérelmező esetében az (1) bekezdéseben meghatározott feltételek betartatását, úgy azt írásban jelzi az eljárásra jogosult járási hivatalnak.”

(3) Az R. 10. § (3) bekezdése hatályon kívül kerül.

(4) Az R. 5. alcím helyébe a következő alcím lép:

5. Települési támogatás”


(5) Az R. 11. § - 13. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„11 §. Települési támogatás nyújtható:

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) gyógyszerkiadások viseléséhez.

                                                                                                             

12. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete települési támogatást nyújt annak a személynek,

aki lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásaihoz nyújt be igényt és családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

 (2) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(3) Ha a háztartás

a) (2) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (2) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(4) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) A lakhatáshoz nyújtott települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét a képviselő-testület 450,-Ft-ban határozza meg.

(6) A lakhatáshoz nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.


(7) A lakhatáshoz nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(8) A (7) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3 –

J– 0,5 NYM

´ 0,15


NYM


ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.


(9) A lakhatáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E  bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit. A támogatást az önkormányzat közvetlenül az igénylő által megjelölt közüzemi szolgáltatónál vezetett számlája javára utalja havonta, a szolgáltatóval megkötött külön megállapodás alapján.


13. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete települési támogatást nyújt annak a személynek,

aki gyógyszerkiadásai viseléséhez nyújt be igényt és családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyszerköltsége a 3000,-Ft-ot meghaladja.

(2) A támogatás összege havonta 5000-Ft.”

(3) A havonta rendszeresen szedett gyógyszerek költségének igazolása a következők szerint történik: A  háziorvos által kiállított – havonta rendszeresen szedett gyógyszerekről szóló - lista alapján az ügyfél által kiválasztott patika igazolja le a gyógyszerek aktuális árát.”



 (4) Az R. 5. alcíme a következő §-sal egészül ki:

„13/A. § (1) A települési támogatásra való jogosultságot a képviselő-testület egy évre állapítja meg.

(2) Az ellátás kezdő időpontja a kérelem benyújtása hónapjának első napja.

 (3) A települési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.”


2. §


(1) Az R. 6. alcím helyébe a következő alcím lép:

6. Rendkívüli települési támogatás”


(2) Az R. 14. § (1) bekezdésében az „önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatás” szövegrész lép. A (2) bekezdésben az „önkormányzati segélyben” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatásban” szövegrész lép. A (3) bekezdésben az „önkormányzati segélyre” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatásra” szövegrész lép.

(3) Az R. 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan 2000,-Ft – 20000,-Ft. között lehet megállapítani, krízis esetén kivételes esetben 50000,-Ft. adható, a temetéshez nyújtott települési támogatás összege azonban nem lehet kevesebb 15.000,-Ft-nál. Nem részesülhet temetkezéshez nyújtott rendkívüli települési támogatásban, aki hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban részesült.”

(4) Az R. 15. § (1) bekezdésében az „önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatás” szövegrész lép, az „önkormányzati segélyben” szövegrész helyébe a „rendkívüli települési támogatásban” szövegrész lép.

(5) Az R. 15. § (2) és (3) bekezdésében „Az önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „A rendkívüli települési támogatás” szövegrész lép. A (2) bekezdése b) pontjában a „segélyt” szövegész helyébe a „támogatást” szövegrész lép.

(6) Az R. 16. § (1) bekezdésében „az önkormányzati segélyt” szövegrész helyébe „a rendkívüli települési támogatást” szövegrész lép. A (4) bekezdésben a „segély” szövegrész helyébe a „támogatás” szövegrész lép. Az (5) bekezdésben „Az önkormányzati segély” szövegrész helyébe „A rendkívüli települési támogatást” szövegrész lép.

(7) A 9. alcím és a 18. § hatályát veszti.

3. §


Jelen rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.






Pakusza Zoltán                                                                                    Marxerné Csikós Ildikó

Polgármester                                                                                                     jegyző




Záradék:

Jelen rendelet Székelyszabar  községben kihirdetésre került 2015.  február 26-án.

Székelyszabar, 2015. február 26.


                                                                                                   Marxerné Csikós Ildikó

                                                                                                               jegyző