Szűr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 26- 2021. 11. 26

Szűr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.11.26.

Szűr Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: kulturális törvény) 83/A. §-ának felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és a kulturális törvény 73. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – Szűr Német Önkormányzatával való egyeztetést követően – a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – meghatározza Szűr Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait és ellátásuk feltételeit.

(2) Az Önkormányzat a község minden polgárának és közösségének biztosítja a kulturális örökség és a kulturális értékek megismerését, elsajátítását, segíti a személyiség művelődés általi fejlesztését, továbbá hozzájárul az esélyegyenlőség biztosításához.

2. § A rendelet hatálya az Önkormányzat illetékességi területén közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, közösségi színterek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a helyi lakosok és szervezetek által a községen kívül folytatott közművelődési tevékenységekre terjed ki.

2. Közművelődési alapszolgáltatások

3. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások közül ellátja

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása kötelező alapszolgáltatást,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása tevékenységet.

c) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését.

4. § (1) Az Önkormányzat közösségi színteret biztosít a művelődő közösségek számára

a) próba és fellépési lehetőséget biztosít a településen működő művészeti csoportok, művelődő közösségek, így különösen a tánc, énekkari, színjátszó és zenekari csoportok részére,

b) köznevelési intézmények és egyéb önkormányzati intézmények kulturális programjai részére,

c) a településen működő különböző civil szervezetek rendezvényei részére,

d) kiállítási lehetőséget biztosít képzőművészeti alkotók részére, elsősorban helyi kötődésű alkotóknak.

(2) A település történetéhez, népművészeti, nemzetiségi hagyományaihoz kapcsolódóan együttműködik a településen működő népművészeti csoportokkal, a helyi német közösséggel, német nemzetiségi önkormányzattal, ennek keretén belül

a) helyszínt biztosít a nemzetiségi ünnepek megtartásához,

b) elősegíti a nemzetiségi néphagyományok életben tartását, népszerűsítését,

c) nemzetiségi kultúra fenntartását elősegítő programokat, szolgáltatásokat szervez.

(3) Az Önkormányzat partner települési kapcsolatának ápolása jegyében:

a) meghívja a testvértelepülés képviselőit, lakosságát egyes kulturális programjaira,

b) a helyi közművelődési, művészeti csoportok részére bemutatkozási lehetőséget szervez a testvértelepülésen,

c) részt vesz a testvértelepülések köznevelési intézményei, civil szervezetei között fennálló cserekapcsolat lebonyolításában.

5. § Az Önkormányzat a helyi köznevelési intézmények, helyi közösségek bevonásával szervezi a nemzeti ünnepeken, egyéb jeles napokon a település lakossága részére az ünnepi műsort és ezzel megteremti a méltó megemlékezés lehetőségét.

6. § Az Önkormányzat célja, és feladata hogy

a) a helyi alkotók, művészek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson, tevékenységüket támogassa,

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életét segítse, tevékenységüknek helyet biztosítson, családi életre nevelő családbarát programokat szervezzen,

c) az idősebb nemzedék, a nyugdíjasok önszerveződő közössége részére helyszínt, tevékenységüknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson, részükre programokat szervezzen,

d) segítse a hátrányos helyzetűek, vagy fogyatékkal élők kulturális esélyegyenlőségét.

3. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatinak ellátása érdekében irányítói, fenntartói joggal közösségi színtereket működtet, amelyek helyszínei

a) Művelődési Ház (7735 Szűr, Kossuth Lajos utca 55.)

b) Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (7735 Szűr, Kossuth Lajos utca 54.)

(2) Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári ellátást, illetve a könyvtárhasználathoz való jog érvényesülését a Csorba Győző Könyvtár Könyvtári Szolgáltatóval kötött együttműködési megállapodás keretében az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (7735 Szűr, Kossuth Lajos utca 54.) működtetett könyvtárhelyiség fenntartásán keresztül biztosítja.

(3) A közművelődési feladatellátásban részt vesznek az Önkormányzat közművelődési dolgozói, illetve a helyi kulturális célú civil szervezetek, művészeti csoportok, önszerveződő közösségek tagjai, egyéb önkormányzati intézmények alkalmazottai, nemzetiségi közösségek tagjai, nemzetiségi önkormányzat.

4. Közművelődési feladatellátás támogatása

8. § (1) Az egyes közművelődési feladatot ellátó civil szervezetek, csoportok, közösségek, intézmények támogatása az éves költségvetési rendeletben és kérelem alapján történik.

(2) Az éves támogatási összeget a költségvetési rendelet tartalmazza. Támogatás megítéléséről a képviselő-testület dönt.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat

a) köznevelési intézménnyel,

b) kulturális feladatot ellátó civil szervezettel,

c) közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel, alapítvánnyal, gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,

d) egyházzal,

e) helyi nemzetiségi önkormányzattal és nemzetiségi hagyomány ápolását végző civil szervezettel, valamint

f) turizmus és idegenforgalomi feladatot ellátó szervezettel

együttműködésre törekszik.

(4) Az Önkormányzat e rendeltben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelően, közművelődési megállapodást köthet.

5. Közművelődési feladatok finanszírozása

9. § (1) A közösségi színtér működtetésének költségvetéséről, valamint az önkormányzati rendezvények költségeiről éves költségvetési rendeletében az Önkormányzat dönt.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai

a) állami hozzájárulás,

b) központi költségvetési támogatás,

c) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot,

d) helyi költségvetési forrás,

e) saját bevétel és

f) költségvetésen kívüli egyéb forrás.

(3) A közösségi színtér térítésmentes és térítéses használatát, valamint a díjak mértékét a képviselő-testület határozza meg.

(4) A közösségi színtér nem közművelődési célú igénybevételéről eseti jelleggel a polgármester dönt.

(5) A közművelődési feladatellátás fejlesztése, ezen belül az infrastruktúra és a műszaki, technikai berendezések fejlesztése érdekében valamint egyes kiemelt programok megvalósításánál az Önkormányzat pályázati források bevonására törekszik.

6. Záró rendelkezések

10. § Hatályát veszti a Szűr településének közművelődési feladatairól szóló 6/2001. (VII. 12.) sz. rendelet.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.