Szűr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 06. 01

Szűr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temető használatának rendjéről

2023.06.01.

Szűr Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Szűr község közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a temető működési rendjét és meghatározza a temetkezés lebonyolításának, a temető használatának szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szűr község közigazgatási területén található 1 és 2 helyrajzi számú köztemetőre (a továbbiakban: temető) és annak létesítményeire, a temető fenntartására és üzemeltetésére, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető tulajdonosára, a temetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, és mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a temetőben végzett tevékenységük, vagy a temető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetkezésről szóló törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A rendelettel összefüggő tevékenységek és a rendelet végrehajtásának ellenőrzésére, továbbá előírásainak betartatására– ha e rendelet vagy más jogszabály eltérően nem rendelkezik – a polgármester és a jegyző is jogosult.

4. A temető fenntartása és üzemeltetése

4. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése az önkormányzat feladata.

(2) Az önkormányzat a temető fenntartás körében gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról és gondozásáról.

(3) Az önkormányzat a temető üzemeltetése körében

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit;

c) gondoskodik a sírhelyekkel való gazdálkodásról, megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb létesítményei karbantartását és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket, gondoskodik a sorba temetésről;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítását;

j) gondoskodik a hulladék rendszeres összegyűjtéséről és elszállításáról;

k) gondoskodik a temető használata rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

n) ellátja a teljes körű sírhelygazdálkodást, a jelen rendeletben meghatározott díjakkal kapcsolatos ügyintézést, ezek beszedését.

(4) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

5. A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A temető nyitva tartása folyamatos.

(2) A temetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(3) A temetőben – felekezethez való tartozás nélkül – bárkit el lehet temetni.

(4) Nem helyi elhunyt lakosoknak a temetőben történő elhelyezését a polgármester engedélyezi a hozzátartozó kérelmére.

(5) A temetőben 14 éven aluli gyermek csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhat.

(6) A temető területére állatot bevinni – vakvezető kutyát kivéve – nem lehet.

6. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a világi és egyházi temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, mások kegyeleti érzésének megsértésétől, valamint a másokat zavaró, megbotránkoztató magatartások tanúsításától tartózkodni.

(2) A temető és környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőlátogatók kötelessége a temetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(4) A temető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

7. § (1) A temető területén a szemetelés nem megengedett, a keletkező hulladékot az arra kijelölt gyűjtőhelyen kell elhelyezni.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A sírgondozással összefüggésben keletkező hulladék összegyűjtésére szolgáló hulladéktárolóba nem a sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot, különösen földet, törmeléket, települési hulladékot, valamint nem a temetőből származó hulladékot lerakni nem szabad.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni nem szabad.

(4) A temető területén hulladék égetése nem megengedett.

(5) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

8. § A ravatalozó helyiséget legalább fél órával a gyászszertartás kezdete előtt, a felravatalozás megtörténte után ki kell nyitni, és a gyászolók rendelkezésére kell bocsátani.

9. § (1) A temetési helyet és környezetét az a felett rendelkezésre jogosult köteles rendszeresen gondozni, tisztán tartani.

(2) A temetési hely környezetének számít a szomszédos temetési helyig tartó terület, út – kivéve: fő közlekedési út – fele.

(3) A temetési hely állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezésre jogosult kötelezettsége. Ezen kötelezettség elmulasztásakor az önkormányzat a kötelezettet felszólíthatja a helyreállításra, majd veszélyelhárítás végett a kötelezett költségére és veszélyére elrendelheti a síremlék eltávolítását.

(4) A temetési hely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, vagy más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(5) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(6) A sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni nem szabad.

(7) A temetőben a temetési helyek bekerítése nem megengedett, erre engedély nem adható.

10. § (1) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét zavaró, vagy az emlékezést, kegyeleti érzést sértő tárgyak és növények eltávolítására az önkormányzat jogosult.

(2) A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, amely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja. A temetőben történő faültetéshez az önkormányzat írásbeli hozzájárulása szükséges. A sírhelyre ültetett fa, cserje, vagy növény teljes kifejlettségében sem lehet azonban magasabb 2 m-nél és átmérője nem haladhatja meg a sírhely méretét. A temetési hely felett rendelkezni jogosult saját költségén köteles az itt meghatározott magasságot, vagy átmérőt meghaladó fát, cserjét, növényt eltávolítani.

(3) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

(4) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, az önkormányzat hozzájárulásával lehet.

(5) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét kivinni csak az önkormányzat írásbeli engedélyével lehet.

(6) A ravatalozó és egyéb kiszolgáló épületek környékét parkszerűen kell kialakítani és fenntartani.

11. § (1) A vízvételi lehetőséget a temető területén a temető fenntartója biztosítja.

(2) A temetőben biztosított vízvételi lehetőség igénybevétele során az ésszerűség határán belül takarékoskodni kell.

(3) A temető területén lévő vízvételi helyekből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

12. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az önkormányzatnak a munkavégzés megkezdése előtt legalább 5 nappal be kell jelenteni.

(2) Síremlék állításának vagy felújításának szándéka esetén a bejelentéshez mellékelni kell a síremlékről készült méretarányos rajzot és a sírfelirat szövegét.

(3) A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző kivitelező és megrendelő egyetemlegesen felel.

(4) A temetőben munkáját végző kivitelező működése során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységével a szertartások rendjét nem zavarhatja, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban és a temető létesítményeiben kárt nem okozhat.

(5) A temetési hely bontásából származó törmelék a temető területén nem tárolható.

(6) A kivitelező működése során keletkező hulladékot köteles késedelem nélkül elszállítani. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról az eredménytelen felszólítást követően az önkormányzat a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(7) Az önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni nem lehet.

13. § (1) A temető területén, beleértve a temető kerítését is reklám, plakát, hirdetés nem helyezhető el.

(2) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket, a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos megnevezését, pontos címét, elérhetőségét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni a temető főbejáratánál.

14. § (1) A temető területére – engedély birtokában – kizárólag

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó,

b) a mozgásukban korlátozott, idős, beteg személyeket szállító,

c) munkavégzés céljából behajtó

járművek hajthatnak be.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott járműveknek behajtását a polgármester engedélyezi.

6. Temetési helyek

15. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az önkormányzattól kell kérni.

(3) Az elhunytakat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni. Indokolt esetben az önkormányzat ettől eltérhet.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog magánszemélyek között nem ruházható át.

(5) Temetési hely, sírbolt felnyitása a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyében foglaltak szerinti időpontban és módon történhet. A hozzátartozókat és az önkormányzatot az időpontról előzetesen értesíteni kell. Az exhumálásnál a munkát végző személyeken és a közvetlen hozzátartozókon kívül csak a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal és az önkormányzat képviselője lehet jelen. A munkát csak a temetkezési szolgáltató vagy alkalmazottja végezheti

(6) A sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot az önkormányzatnál be kell jelenteni.

16. § (1) A temetőben

a) koporsós temetés esetén

aa) egyes sírhely,

ab) kettős sírhely,

ac) sírbolt;

b) hamvasztásos temetés esetén

ba) urnasírhely,

bb) urnasírbolt,

bc) urnafülke

temetési helyeket kell biztosítani.

(2) Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(3) A temetési helyeken elhelyezhető urnák száma

a) koporsós temetés esetén

aa) egyes sírhelyben 2db,

ab) kettős sírhelyben 4 db,

ac) sírboltban 6 db;

b) hamvasztásos temetés esetén

ba) urnasírhelyben 2 db,

bb) urnasírboltban 4 db,

bc) urnafülkében 1 db.

17. § (1) A temetési helyek szélessége és hosszúsága

a) egyes sírhely esetén 90 cm és 210 cm;

b) kettős sírhelyesetén 190 cm és 210 cm;

c) sírbolt esetén 300 cm és 300 cm;

d) urnasírhely esetén 60 cm és 100 cm;

e) urnasírbolt esetén 100 cm és 100 cm.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága 50 cm.

(3) A sorok között 1 m távolságot kell hagyni.

(4) A sírhelytáblák között legalább 2 m széles utat kell hagyni.

7. Térítési díjak

18. § (1) Temetési hely díj ellenében váltható meg. A temetési hely a rendelkezésre jogosult, vagy annak örököse által újból megváltható.

(2) A temetkezési hely használati, vagy újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie az önkormányzat részére.

(3) A temetési hely és az újraváltás díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

19. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama

a) egyes sírhely esetén 25 év;

b) kettős sírhely esetén 25 év;

c) sírbolt esetén 60 év;

d) urnasírhely esetén 25 év;

e) urnasírbolt esetén 25 év;

f) urnafülke esetén: 25 év.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által temetőfenntartási hozzájárulást nem fizetnek.

(3) A temetői létesítmények és az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók díjat nem fizetnek.

8. Használati idő

20. § (1) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(2) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részét kell megfizetni.

9. Díszsírhely

21. § (1) A képviselő-testület azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

10. Védett sírhely

22. § (1) A képviselő-testület a sírjel művészeti, kulturális, esztétikai értéke miatt, vagy az elhunyt személy iránti tisztelet kifejezése érdekében sírjelet, temetési helyet védetté nyilváníthat (továbbiakban együtt: védett síremlék).

(2) A védettség alá helyezést és annak megszüntetését írásban kell kezdeményezni.

(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell

a) a védendő síremlék megnevezését;

b) a temetési hely pontos megjelölését (temető, parcella, sor, szám);

c) a védendő síremlék rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók);

d) a kezdeményezés indokolását.

(4) A védettség alá helyezési és annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról, majd a döntésről értesíteni kell a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt.

(5) A védelem alá helyezésről és annak megszüntetéséről a képviselő-testület dönt. A védett síremlékek körét az arra irányuló kezdeményezés esetén felül kell vizsgálni.

(6) A védelem alá helyezést és megszüntetésének tényét a temető nyilvántartó könyvébe be kell jegyezni. A bejegyzésről az önkormányzat gondoskodik.

(7) A védett sírhelyek elhelyezésére az önkormányzat külön sírhelytáblát jelölhet ki.

11. Záró rendelkezések

23. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 8/2001. (IX. 13.) számú rendelet.

24. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.