Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V. 29.) önkormányzati rendelete

helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01

Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V. 29.) önkormányzati rendelete

helyi adókról

2016.01.01.

Görcsönydoboka Község Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C.tv. (a továbbiakban: Ht.) 1. §.(1)bekezdés és 6. §-ában, valamint az alaptörvény 32.cikk (1)bekezdés a-f.) foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja a helyi adókkal kapcsolatos helyi szabályok meghatározása.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ht. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.tv. rendelkezései az irányadók.

II.

Kommunális jellegű adók

Magánszemélyek kommunális adója

2. § Az adókötelezettség kiterjed az önkormányzat illetékességi területén a magánszemély tulajdonában lévő lakásra.

.

Adó alanya

3. § Kommunális adókötelezettség terheli a 12. §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

Adókötelezettség keletkezése és megszűnése

4. § (1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

(3) Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

Az adókötelezettség bejelentésének szabályai

5. § (1) Az adózó az adókötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül az adóhatóságnak bevallás benyújtásával jelenti be.

(2) Az adózónak az adókötelezettségét érintő változást - annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül - az előírt nyomtatványon az adóhatóságnak be kell jelentenie.

Az adó mértéke

1 6. § Az adó évi mértéke az adókötelezettség alá eső lakásra: 8.000.-Ft/év

Kedvezmények

2 7. § Mentesül az adó 50 %-ának megfizetése alól kérelmére az a magánszemély, akinek a tulajdonát képező lakóháza az adóév első napján üres – állandó bejelentett lakója nincs.

III.

Vállalkozók kommunális adója

Adó alanya

3 8. §

Az adó alapja és mértéke

3 9. §

IV.

Helyi iparűzési adó

Az adókötelezettség, az adó alanya

4 10. §(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).
(2) Az adó alanya a vállalkozó.
(3) Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

Az adó alapja és mértéke

5 11. §(1)
5 (2)
6 (3)
7 (4) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő adó mértéke az adóalap 1,8 %-a.
8 (5) Ideiglenes (alkalmi) tevékenység után adófizetési kötelezettség nincs.
9 12. § (1) Jelen rendeletben meghatározott, helyi adózás hatósági eljárás körében I.fokon a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője jár el.
10 (2) A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője jogosult az (1)bekezdésben meghatározottakkal szemben benyújtott fellebbezés elbírálására.
11 (3) Helyi adózás körében a hatósági ügyek intézésekor elektronikus ügyintézés nincs.

Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2004. június 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti: a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 4/1996.(XII.30.), 14/2001.(XII.16.), a vállalkozók kommunális adójáról szóló 6/1996.(XII.30.), a helyi iparűzési adóról szóló 8/1999.(XII.19.), 15/2001.(XII.16.), 18/2002.(XII.14.)számú képviselő-testületi rendeletek.