Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2005. 11. 01- 2022. 10. 11

Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról1

2005.11.01.

Görcsönydoboka Község Önkormányzat a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993.évi III. tv. 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok körét, valamint a falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatokat és azok mértékét e rendeletben állapítja meg.

A rendelet célja és hatálya

1. § Görcsönydoboka község lakói számára az intézményhiányból eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok

2. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés

c) családsegítésben való közreműködés.

3. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 9/2003.(IX.13.) rendelet 29. §-a alapján megállapított szociális étkeztetést az étel házhoz szállításával.

(2) Az ellátott a szociális étkeztetés díjaként az (1) bekezdésben hivatkozott rendelet alapján megállapított térítési díjat köteles megfizetni.

(3) A szállításért külön díjat nem kell fizetni, alanyi jogon járó ellátás.

(4) Az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

4. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 9/2003.(IX.13.) képviselő-testületi rendelete 30. §-a alapján megállapított ellátást: a házi gondozó ellátotthoz való szükség szerinti szállításával, a házi gondozó munkájába történő – nem szakmai jellegű – feladatok ellátásával, pl.: favágás, fa behordás, bevásárlás, gyógyszer kiváltás.

(2) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes, alanyi jogon járó ellátás.

(3) Az (1) bekezdésben leírt feladat ellátása kötelező.

5. § (1) A családsegítésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 9/2003. (IX.13.) számú képviselő-testületi rendelete 31. §-a alapján megállapított ellátás nyújtását:

a) a családgondozó ellátotthoz való szállításával, és

b) az ellátott, illetve családja Családsegítő Központba, majd onnan településre történő szállításával,

c) azzal, hogy közreműködik a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 65. § (4) bekezdésben a családsegítő szolgálat egyéb feladataiként meghatározott tevékenységének ellátásában, ennek érdekében a lakossággal és a családsegítő szolgálattal folyamatosan párbeszédet folytat, észrevételeit, tapasztalatait továbbítja.

(2) A családsegítéshez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

A falugondnoki szolgálat által ellátandó egyéb szolgáltatások

6. § A falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) személyszállítási feladatok,

b) az önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok,

c) kapcsolattartási feladat az önkormányzat és intézményei és a lakosság között,

d) szociális információs szolgáltatás („R” 28/A. §.)

e) egyéb, az előző pontokban nem részletezett szolgáltatás jellegű feladatok.

7. § (1) A falugondnoki szolgálat személyszállítási feladatai különösen:

a) óvodások és általános iskolások rendszeres szállítása

b) betegek háziorvoshoz szállítása

c) önkormányzat, illetve egyéb települési rendezvényre történő szállítás

d) családi eseményekre történő szállítás.

(2) A falugondnok kötelező szállítási feladata az (1) bekezdés b)-c) pontban meghatározott szállítási feladat. Az (1) bekezdés a) pontban meghatározott szállítási feladat abban az esetben kötelező, amennyiben az iskolabusz kapacitása nem elégséges a feladat ellátására.

8. § (1) A falugondnok az óvodások és iskolások szállítását az intézményvezető megkeresése alapján a polgármester engedélyével végezheti. A szállítás ebben az esetben ingyenes.

9. § (1) A betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézményekbe szállítása az érintett személy településről intézményig, illetve onnan lakóhelyre szállítását jelenti.

(2) Az (1)bekezdésben foglalt szállítást amennyiben Görcsönydoboka és Somberek közigazgatási területén kívüli egészségügyi intézménybe történik, a polgármester engedélyezi.

(3) Az (1)(2)bek. kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes, az (1)bek. alapján járó szolgáltatás alanyi jogon járó ellátás.

10. § (1) Az önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás az önkormányzat által olyan közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó közigazgatási területet érintő szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való megoldását is. A személyszállítás történhet:

a) meghatározott gyülekező helyről a rendezvényre, és

b) rendezvényről meghatározott településrészre, lakóházhoz.

(2) A szállítás térítésmentes, alanyi jogon jár.

Önkormányzati rendezvények, összejövetelek szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok

11. § (1) A falugondnoki szolgálat feladata önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít többek között:

a) képviselő-testületi ülés,

b) közmeghallgatás,

c) falugyűlés,

d) egyéb lakossági fórum,

e) önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények:

f) falunap,

g) gyermeknap,

h) idősek napja stb.

(3) A feladatellátás a polgármester intézkedése alapján kötelező, térítés nélküli szolgáltatás.

Kapcsolattartási feladatok

12. § (1) A falugondnoki szolgálat kapcsolattartási feladatot is ellát:

a) az önkormányzat és a lakosság, valamint

b) az önkormányzat intézményei és a lakosság között.

A kapcsolattartás önkormányzati vonatkozásai tekintetében a konkrét feladatokat a polgármester határozza meg.
A falugondnoki szolgálat köteles a lakosságtól érkező, önkormányzatot, vagy önkormányzati intézményt érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat egyéb információkat haladéktalanul továbbítani az illetékes vezető felé.
(2) Az (1) bekezdés alapján leírt általános, valamint az általános feladat alapján konkretizált feladat ellátása a falugondnoki szolgálat számára kötelező.
(3) A feladatellátásért a falugondnoki szolgálatnak térítés nem jár.

Egyéb, nem részletezett szolgáltatás jellegű feladatok

13. § (1) A falugondnoki szolgálat köteles ellátni az egyéb, a 3-15. §-ba nem tartozó feladatokat, ha a polgármester intézkedése kötelezi, és az nem ellentétes az e rendelet 1. §-ában meghatározott céllal.

(2) Az (1) bekezdés szerint ellátott feladatok a falugondnoki szolgálat számára kötelezőek és térítésmentesek.

Falugondnoki szolgáltatás igénybevétele

14. § (1) A 2. § a)-b) pontban foglalt ellátásokat az Önkormányzat 9/2003.(IX.13.) rendeletén alapuló határozatban foglaltak alapján lehet igénybe venni.

15. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége:

a) egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján, vagy hivatalból hozott határozattal nyílik meg,

b) más szolgáltatások esetében alanyi jogon jár.

(2) Ahol e rendelet az alanyi jogon való igénybevételről nem rendelkezik, ott a szolgáltatás igénybevételét kérelmezni kell. A kérelem történhet szóban és írásban. Lehetőség van arra, hogy az önkormányzat hivatalból is megállapítsa adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét. Az igénybevétel lehetőségéről a kérelmezőt, illetve a hivatalból indított eljárás érintettjét határozatban értesíteni kell.

(3) A hozott határozatok egy példányát a falugondnoki szolgálatnak is át kell adni.

(4) Az alanyi jogon igénybe vehető ellátások esetében határozatot nem kell hozni. A szolgáltatás igénybevételének jogosságát a falugondnoki szolgálatot ellátó személy ítéli meg.

16. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok – a szolgálat rendelkezésre álló gépjármű segítségével - látja el. A falugondnoknak a feladatait a munkaköri leírásában, valamint a polgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(2) A feladatokat a személyi, személyzeti irataiban meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni. A munkarendjét a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

Vegyes és záró rendelkezések

17. § (1) A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004.évi CXL. tv. 71. §.(3)bekezdésében meghatározott egyszerűsített határozat hozható.

(2) A falugondnok által vezetendő „Tevékenységnapló” aláírása alól a szolgáltatást igénybe vevőt az önkormányzat mentesíti.

(3) Jelen rendelet hatálya alá tartozó ügyek intézésekor elektronikus ügyintézés nincs.

(4) Jelen rendelet 2005. november 1. napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 12/2000.(XII.15.) számú képviselő-testületi rendelet. Jelen rendelet Görcsönydoboka község hirdetőtábláján 2005. október 28. napján kihirdetésre került.

1

Az önkormányzati rendeletet a Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 12. napjával.