Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (V.24.) önkormányzati rendelete

Helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 06. 01- 2022. 12. 31

Görcsönydoboka Község Képviselő-testületének 4/2019(V.24.)önkormányzati rendelete

Helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.06.01.

Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott jogkörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában meghatározott hatáskörében, eljárva, a Görcsönydobokai Német Nemzetiségi Önkormányzattal való egyeztetést követően az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § Görcsönydoboka Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján ezen rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Görcsönydoboka község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, közösségi színterek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a görcsönydobokai lakosok és szervezetek által Görcsönydoboka községen kívül folytatott közművelődési tevékenységekre terjed ki.

Közművelődési alapszolgáltatások

4. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások közül ellátja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása kötelező alapszolgáltatást,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása tevékenységet.

5. § (1) A 4. § a)-b) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás biztosítása érdekében az alábbi szakmai feladatot látja el. Az Önkormányzat közösségi színteret biztosít a művelődő közösségek számára:

a) próba és fellépési lehetőséget biztosít a településen működő művészeti csoportok, művelődő közösségek, így különösen a tánc, énekkari, színjátszó és zenekari csoportok részére,

b) köznevelési intézmények és egyéb önkormányzati intézmények kulturális programjai részére,

c) a településen működő különböző civil szervezetek rendezvényei részére,

d) kiállítási lehetőséget biztosít képzőművészeti alkotók részére, elsősorban helyi kötődésű alkotóknak.

(2) A település történetéhez, népművészeti, nemzetiségi hagyományaihoz kapcsolódóan együttműködik a településen működő népművészeti csoportokkal, a helyi német közösségekkel, német nemzetiségi önkormányzattal, ennek keretén belül:

a) helyszínt biztosít a nemzetiségi ünnepek megtartásához,

b) a nemzetiségi néphagyományok életben tartásához, népszerűsítéséhez,

c) nemzetiségi kultúra fenntartását elősegítő programokat, szolgáltatásokat szervez

(3) Az Önkormányzat partner települési kapcsolatainak ápolása jegyében:

a) meghívja a partner települések képviselőit egyes kulturális programjaira,

b) a helyi közművelődési, művészeti csoportok részére bemutatkozási lehetőséget szervez a partnertelepüléseken,

c) részt vesz a partner települések köznevelési intézményei között fennálló cserekapcsolat lebonyolításában.

(4) Az Önkormányzat a helyi köznevelési intézmények, helyi közösségek bevonásával szervezi a nemzeti ünnepeken, egyéb jeles napokon a település lakossága részére az ünnepi műsort és ezzel megteremti a méltó megemlékezés lehetőségét.

(5) Az Önkormányzat célja, és feladata hogy:

a) a helyi alkotók, művészek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson, tevékenységüket támogassa,

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életét segítse, tevékenységüknek helyet biztosítson,családi életre nevelő családbarát programokat szervezzen,

c) az idősebb nemzedék, a nyugdíjasok önszerveződő közössége részére helyszínt, tevékenységüknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson, részükre programokat szervezzen,

d) segítse a hátrányos helyzetűek, vagy fogyatékkal élők kulturális esélyegyenlőségét.

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

6. § (1) Az Önkormányzat képviselő-testülete közművelődési feladatinak ellátása érdekében irányítói , fenntartói joggal közösségi színteret működtet.

(2) A közösségi színtér formái, közművelődési feladatellátás helyszínei:

a) Faluház Görcsönydoboka, Csele utca 43. – közösségi színtér -

b) Civil közösségek Háza Görcsönydoboka, Csele utca 39.

b) Ifjúsági Ház Görcsönydoboka, Csele utca 21.

(3) A közművelődési tevékenységre vonatkozóan az egyes feladat ellátási helyek nyitva tartását a fenntartó a feladatellátásban résztvevőkkel történő egyeztetést követően az éves szolgáltatási terv elfogadásával egyidejűleg határozza meg oly módon, hogy az – a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelően – a helyi igényeknek leginkább megfeleljen.

(4) A közművelődési feladatellátásban részt vesznek az Önkormányzat közművelődési dolgozói, illetve a helyi kulturális célú civil szervezetek, művészeti csoportok, önszerveződő közösségek tagjai, egyéb önkormányzati intézmények alkalmazottai, nemzetiségi közösségek tagjai, nemzetiségi önkormányzat.

Közművelődési feladatellátás támogatása

7. § (1) Az egyes közművelődési feladatot ellátó civil szervezetek támogatása a támogatásokra vonatkozó szabályok szerint, kérelem alapján történik.

(2) Az éves támogatási összeget a költségvetési rendelet tartalmazza. Támogatás megítéléséről a polgármester dönt.

(3) Az Önkormányzat e rendeltben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a törvény előírásainak megfelelően, közművelődési megállapodást köthet.

Közművelődési feladatok finanszírozása

8. § (1) A közösségi színtér működtetésének költségvetéséről, valamint az önkormányzati rendezvények költségeiről éves költségvetési rendeletében az Önkormányzat dönt. Az éves költségvetési rendelet tervezet készítésénél az éves szolgáltatási terv tervezetét kell figyelembe venni.

(2) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátásához a bevételt:

a) központi közművelődési normatíva támogatásból,

b) saját egyéb önkormányzati bevételei terhére,

c) központosított előirányzatokból származó összegből ,valamint

d) pályázati forrásokból biztosítja.

(3) A közösségi színtér térítésmentes és térítéses használatát, valamint a díjak mértékét a közösségi színtér használati szabályzata tartalmazza.

(4) A közösségi színtér nem közművelődési célú igénybevételéről eseti jelleggel a polgármester dönt.

(5) A közművelődési feladatellátás fejlesztése, ezen belül az infrastruktúra és a műszaki, technikai berendezések fejlesztése érdekében valamint egyes kiemelt programok megvalósításánál az Önkormányzat pályázati források bevonására törekszik.

9. § (1) Jelen rendelet 2019. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat 2/2002.(I.27.), valamint a 12/2009. (XII.21.) képviselő-testületi rendelete a közművelődésről.

1. melléklet

Görcsönydoboka Község Közösségi Színterének Használati Szabályzata

1. Görcsönydoboka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődésről szóló 4/2019.(V.24.) számú rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg: A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való joggyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.

2. Közösségi színtér fenntartója: Görcsönydoboka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, 7728 Görcsönydoboka, Csele utca 43.

3. Közösségi színterek:

3.1. Közösségi színtér székhelye: Faluház 7728 Görcsönydoboka, Csele utca 43.

3.2. Telefon: 69/340-011 Telefax: 69/340-011 Elektronikus levélcím: gdoboka@freemail.hu

4. Közösségi színtér telephelyei: Görcsönydoboka, Csele utca 39., Civil Közösségek Háza Görcsönydoboka, Csele utca 21. Ifjúsági Ház.

5. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

5.1. A helyiségek igénybevételének szándékát a művelődésszervezőtől (tartós távolléte esetén a polgármestertől) legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell – írásban – kérni. A művelődésszervező az állandó közművelődési programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről – a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével – a művelődésszervező dönt.

5.2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvétot érintő munkaszüneti napokon, május 1., Pünkösdvasárnap és –hétfőn, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és intézményeinek saját szervezésű rendezvényeit.

5.3. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselőválasztáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvény tartása céljából az 5.1. pontban foglaltak szerint.

5.4. Az Önkormányzat természetbeni juttatásként e szabályzat 2. mellékletében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybe vételének lehetőségéről.

5.5. Az állandó közművelődési programokat a munkaterv tartalmazza.

6. Közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

6.1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:

a) fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi nemzetiségi önkormányzatoknak a szervezésében megvalósuló rendezvények,

b) e szabályzat 5.3 pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,

c) 2. mellékletben meghatározott szervezetek működésének biztosítása,

d) egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései esetén,

e) Német Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez biztosított irodahelyiség használata,

f) mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

6.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

a) kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás,

b) nem görcsönydobokai székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,

c) a 2. mellékletben nem szereplő szervezetek rendezvényei,

d) esküvő céljára történő igénybevétel, illetve magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,

e) a nem önkormányzat (nemzetiségi önkormányzat) és intézményei által, valamint az 2. melléklet szereplő szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények,

7. Bérleti szerződésre vonatkozó szabályok

7.1. A Közösségi színterek helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a művelődésszervező jogosult. A bérleti szerződésekről, valamint a helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert tájékoztatni kell.

7.2. A bérleti szerződés tartalma: megállapodó felek adatai, a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése, a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény időpontja és pontos időtartama, szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése (létszámadat, vagy más módon), használat díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése (szerződés aláírásakor egy összegben), a használat időtartamának (kezdés és terület visszaadás) pontos meghatározása, bérlemény használatáért felelős személy, kapcsolattartó személy megjelölése, rendezvény esetén: szervező személy megjelölése, megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

8. A közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 3. melléklet tartalmazza. A használati szabályzat hatályba lépése: 2019. június 01.

2. melléklet

A közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek

1. Néptánc csoportok, Népdalkör

2. Német Nemzetiségi Önkormányzat

3. Nyugdíjasklub

4. Sombereki Általános Iskola és AMI, és Tagintézményei

5. Sombereki Óvoda

6. Görcsönydobokai Sport Club

7. Egyházi szervezetek

3. melléklet

Közösségi színtér alkalmazott díjai

1. Faluház terembérleti díja:

a) Pince bérleti díja: 10.000.-Ft + rezsiköltség

b) Faluház bérleti díja lakodalomra: 50.000.-Ft + rezsiköltség

c) Edényzet használati díj: 70.-Ft/fő

2. Civil Közösségek háza: 10.000.-Ft/nap, 2000.-Ft/óra

3. Ifjúsági Ház: 10.000.-Ft/nap, 2000.Ft/óra A 2. 3. pont díja tartalmazza a rezsiköltséget is.