Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 05. 01

Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2024.05.01.

Görcsönydoboka Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4), a 62. § (2), 92. § (1) bekezdés, valamint a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések, a rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

2. § A rendelet hatálya a kiterjed Görcsönydoboka község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3 § (1)-(3) bekezdésében, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

3. § Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a Képviselő-testület a Szoctv-ben, valamint jelen rendeletben meghatározott feltételek szerint:

a) települési támogatásként lakhatási támogatást

b) rendkívüli települési támogatás keretében:

ba) temetési támogatást,

bb) eseti támogatást,

bc) szülési támogatást állapít meg.

1. Lakhatási támogatás

4. § (1) A képviselő-testület lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás rendszeres fenntartási költségeinek, közüzemi számláinak viseléséhez.

(2)1 Lakhatási támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek a családjában az 1 főre eső havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 360%-át, míg egyedül élő esetében annak 430%-át nem haladja meg, továbbá a Szoctv. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.

(3) A lakhatási támogatás összege 3.000-Ft és a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.

(4) Támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) Az önkormányzat lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában nyújtja, folyósítása a szolgáltató részére történik (víz, villany, gáz).

(6) A támogatás iránti igényt jelen rendelet 2. melléklete szerinti kérelem útján lehet előterjeszteni, a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjénél.

(7) A támogatásról átruházott hatáskörben a Polgármester dönt.

2. Rendkívüli települési támogatás

5. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást:

a) halálesetre tekintettel: temetési támogatást,

b) átmeneti létfenntartási gondok enyhítése céljából: eseti támogatást,

c) szülési támogatást,

d) kamatmentes szociális kölcsönt nyújt.

(2) A rendkívüli települési támogatások esetében a döntések meghozatalára a Polgármester rendelkezik hatáskörrel.

3. Temetési támogatás

6. § (1) Az 5. § (1) bekezdés a) pontja szerint temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a Görcsönydobokán bejelentett lakóhellyel rendelkező személynek, aki:

a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, vagy családja létfenntartását veszélyeztetik, és

c)2 az eltemettető családjában az 1 főre eső családi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 880%-át nem haladja meg, és aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban.

(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

a) temetés költségeiről a kérelmező vagy vele azonos bejelentett lakóhelyen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(3) A kérelmet a halálesetet követő 90 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő. Temetési támogatás iránti kérelmet a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani.

(4) A temetési támogatás összege 20.000-Ft.

(5) A megállapított támogatás összegét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

4. Eseti támogatás

7. § (1) Eseti támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a Görcsönydobokán bejelentett lakóhellyel rendelkező személynek, aki vagy akinek a családja átmenetileg - különösen betegség, elemi kár elhárítása, egyéb rendkívüli esemény, iskoláztatás, gyógyászati segédeszköz beszerzése, gyógykezelés szükségessége miatt - létfenntartási gondokkal küzd.

(2)3 Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek a családjában az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 360%-át, egyedül élő esetében annak 430%-át, továbbá a Szoctv. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.

(3) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 5.000-Ft-nál és nem lehet több 10.000-Ft-nál.

(4) Ha a kérelmező tartós, létfenntartási gonddal küzd, egy határozattal többszöri támogatás is megállapítható, ilyen esetben fel kell sorolni a későbbi kifizetések időpontját és az összeget.

5. Kamatmentes szociális kölcsön

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásként, pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő, kamatmentes kölcsön nyújtható azon kérelmezők részére, akiknél a családban az 1 főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(2) A kamatmentes szociális kölcsön maximális összege 200.000-Ft.

(3) A kölcsönben részesülőkkel a polgármester szerződést köt, amely tartalmazza a felhasználás célját, összegét, a fizetés feltételeit, nem fizetés esetén a behajtás módját. A havi részlet legkisebb összege 10.000-Ft, melyet a határozat jogerőre emelkedését követő 2. hónaptól kezdődően minden hónap 15. napjáig köteles megfizetni havi egyenlő részletekben a kölcsönvevő.

(4) A kölcsönkérelem esetén vagyoni helyzet vizsgálatára nem kerül sor.

6. Szülési támogatás

9. § (1)4 Görcsönydoboka Község Önkormányzata egyszeri 30.000-Ft összegű szülési támogatásban részesíti a településen állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Görcsönydobokán élő anyát, ha a kérelmező családjában az 1 főre eső jövedelem a szociális vetítési alap összegének 880%-át nem haladja meg.

(2) A szülési támogatás iránti kérelmet a jövedelemre vonatkozó nyilatkozattal együtt a szülést követő 6 hónapon belül a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával egyidejűleg kell a Hivatalban előterjeszteni.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

7. Köztemetés

10. § (1) A köztemetésre a Szoctv. 48. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A köztemetés költségét hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél a Hivatal jegyzője érvényesíti.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerint a köztemetés költsége nem érvényesíthető, úgy azt az eltemettetésre köteles személy köteles megtéríteni.

(4) Ha az eltemettetésre köteles személy családjában az 1 főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, a köztemetés költsége méltányosságból elengedhető.

(5) Köztemetés megállapítása és a méltányosság gyakorlása a Polgármester hatásköre.

8. Lakhatás biztosítása

11. § (1) A Képviselő-testület szociális bérlakást biztosít azon kérelmezőnek, aki a településen munkaviszonnyal (egyéb foglalkoztatási jogviszonnyal) rendelkezik, és a településen, valamint bármely más településen lakóingatlannal nem rendelkezik és lakhatását más módon megoldani nem tudja.

(2) A kérelem elbírálása során előnyben részesül az, aki családjában kiskorú gyermeket nevel.

(3) A kérelem elbírálásáról és a bérleti díj mértékéről a Polgármester dönt.

(4) A szociális bérlakás jegyzékét jelen rendelet 4. melléklete tartalmazza.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

12. § A Képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást biztosít az alábbi alapellátások keretében:

a) étkezés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

e) nappali ellátás.

9. Szociális étkeztetés

13. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) A (1) bekezdés a) pontja szerinti életkor: betöltött 75 év.

(3) Amennyiben a kérelmező az ellátást a 14. § (1) bekezdés b), c), d) pontjára hivatkozásul kéri, úgy az ellátási képesség hiányáról a háziorvos igazolását a kérelemhez csatolni szükséges.

(4) A (3) bekezdésben fennálló feltételek megléte esetén az ellátás életkorra tekintet nélkül igénybe vehető.

(5) Az ellátás igénybevételéről a Polgármester dönt.

(6) Az ebédet a Falugondnoki szolgálat a sombereki szociális konyháról, mint főzőhelyről az ellátásra jogosult részére házhoz szállítja 11.30 és 12.30 óra közötti időpontban az általa biztosított éthordóban, a szociális étkezők részére helyben fogyasztás nem biztosított.

10. Házi segítségnyújtás

14. § (1) A képviselő-testület a Szoctv. 63. § (1) bekezdésében meghatározottak részére házi segítségnyújtást biztosít.

(2) Az ellátást a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Idősek Klubja Véménd valósítja meg, megállapodás alapján.

11. Családsegítés

15. § (1) A szociális vagy mentálhigiénés problémák, egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok részére családsegítést kell biztosítani, melynek célja a krízishelyzet megelőzése, megszüntetése, életvezetési képesség megőrzése.

(2) Családsegítés keretében a Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat:

a) segítséget nyújt az egyénnek a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ügyek vitelében,

b) figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiénés helyzetét, feltárja a nagyszámban előforduló, az egyén és család életében jelentkező probléma okait és jelzi azokat az illetékes hatóság vagy szolgáltatást nyújtó szerv felé,

c) veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő és jelző rendszert működtet,

d) szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást nyújt,

e) tájékoztatást nyújt a szociális, a családtámogatási és a társadalombiztosítási ellátások formáiról, az ellátáshoz való hozzájutás módjáról,

f) családgondozással elősegíti a családban jelentkező krízis, működési zavarok, konfliktusok megoldását,

g) meghallgatja az egyén, család panaszát és lehetőség szerint intézkedik annak orvoslása érdekében.

12. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

16. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Sombereki Szociális Otthon valósítja meg.

13. Nappali ellátás

17. § (1) Az időskorúak napközbeni gondozását az Idősek Klubja Véménd valósítja meg, Görcsönydoboka Község Önkormányzattal kötött ellátási szerződés alapján.

(2) A nappali ellátás saját otthonukban élők részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra és az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére.

(3) A nappali ellátás szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes időskorúak, továbbá egészségi okok miatt a 18. életévet betöltött személyek napközbeni gondozását szolgálja.

14. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért fizetendő térítési díj

18. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - a 15-16. §-ban foglaltak kivételével - térítési díjat kell fizetni.

(2) Térítési díj fizetése nélkül veheti igénybe az ellátást az ellátásra jogosult, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

(3) A személyes gondoskodás keretébe tartozó alapellátás igénybevevője tekintetében a Képviselő-testület méltányosságot gyakorolhat a fizetendő személyi térítési díj 50 %-ának erejéig.

(4) Méltányosság gyakorlásának feltétele, hogy az érintett jövedelme családban élőnél a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetében a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250%-át nem haladja meg.

(5) A térítési díj fizetése alól mentesül az a kérelmező, aki egyedül él, és jövedelme nem haladja meg az aktív korúak pénzellátásának mindenkori összegét.

(6) A képviselő-testület által meghatározott intézményi térítési díjakat a 1. melléklet tartalmazza.

(7) Térítési díjkedvezményre, mentességre vonatkozó kérelmet a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatalban lehet előterjeszteni.

V. Fejezet

Eljárási szabályok

15. Kérelmek benyújtása, jogosultság megállapítása

19. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet jelen rendelet 3. melléklete szerinti igénylőlapon és annak mellékletével a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatalban, valamint a Görcsönydobokai Kirendeltségen lehet benyújtani.

(2) A Jegyző a segélyt igénylő szociális helyzetéről tájékozódik. Ennek keretében bekéri az igénylő és családja vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatot és igazolásokat.

(3) Ha a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények és a kérelmező életvitele között eltérés mutatkozik, a kérelem megalapozott elbírálása érdekében az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni. A környezettanulmánynak tartalmaznia kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők életkörülményeit, jövedelmi, vagyoni helyzetüket, szociális, egészségügyi állapotukat, továbbá a kérelem elbírálásához szükséges egyéb körülményeket.Amennyiben az igénylő, családja jövedelme kizárólag vagy túlnyomórészt vállalkozásból, vagy vagyonhasznosításból származik, vagy kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, úgy a jegyző megkéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolását a jövedelemadó alap tárgyában.

(4) Amennyiben az igénylő, családja jövedelme kizárólag vagy túlnyomórészt vállalkozásból, vagy vagyonhasznosításból származik, vagy kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, úgy a jegyző megkéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolását a jövedelemadó alap tárgyában.

(5) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatal már bármely ügyben vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

(6) A jogosultság megállapításakor:

a) a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, valamint a vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

(7) A jövedelem igazolható:

a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolással,

b) munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonattal,

d) vállalkozó esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szervének igazolásával, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról.

(8) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni:

a) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt.

(9) A megállapított támogatás folyósítása készpénzben, utalással, természetbeni ellátással vagy az igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával történhet.

(10) Készpénzben megállapított támogatást a jogosult a határozat kézhezvételét követően pénztári napon a Sombereki Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában felveheti.

(11) A szociális ellátások során a kérelem papír alapon, elektronikus úton, hivatali kapun keresztül is benyújtható.

20. § (1) Az e rendeletben foglaltak alapján a Polgármester által hozott döntés ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

(2) Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. 81. § (2) bekezdése alapján egyszerűsített határozat temetési, szülési és lakhatási támogatás esetén hozható.

16. Intézményi jogviszony megszűnése

21. § Az intézményi jogviszony megszűnésére a Szoctv. rendelkezéseit megfelelően kell alkalmazni.

17. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

22. § Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást haladéktalanul meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevővel szemben a Szoctv. 17. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

23. §5

24. § Ez a rendelet 2021. november 26-án lép hatályba.

1. melléklet

Térítési díj
A szociális étkezésért fizetendő intézményi térítési díj összege: 800-Ft/ellátási nap.6

2. melléklet

Kérelem - a települési támogatás (lakhatási támogatás) megállapításához

1. Személyi adatok

2. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

A támogatást igénylő neve: …...................................................................................................

Születési neve: …........................................................................................................................

Születési helye, ideje: …...............................................................................................................

Anyja neve: ….............................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:    -    -   

Lakcíme: …..................................................................................................................................
Tartózkodási helye: ….................................................................................................................
Milyen jogcímen lakik a lakásban ….........................................................................................
Kérem, hogy a lakhatáshoz támogatást a villany, víz, gázszámla törlesztéséhez szíveskedjenek folyósítani. – mellékelem a számlát.
A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):
 szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
EU kék kártyával rendelkező, vagy
bevándorolt/letelepedett, vagy
menekült/oltalmazott/hontalan

3. Kérelmezővel közös háztartásában élők száma: ………… fő

4. Kérelmező háztartásában* élők személyi adatai:

Név: Születési hely, idő: Anyja neve: TAJ száma:

…......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

*háztartás: egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége

Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:



A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó













2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó:













3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások:















4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások:















5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások:















6.

Egyéb jövedelem:














7.

Összes jövedelem:












Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: …................................................... Ft/hó
Tájékoztató a jövedelmi adatok kitöltéséhez:
„Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szjatv.) szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), az Szjatv. 1. számú melléklete szerinti adómentes bevételt, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.
Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.
Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, társadalombiztosítási járulék, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék,
Nem minősül jövedelemnek, így nem kell feltüntetni a jövedelmek között a rendkívüli települési támogatást, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a gyógyszerkiadások viseléséhez és a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, 13 havi ellátást, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.
Nem minősül továbbá jövedelemnek a szociális szövetkezet tagja által, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja által, valamint kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének nem nagyszülőként GYED, vagy GYES-ben részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, SZJ törvény alapján adómentes bevétel, az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékének azon része, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül sor, valamint az elengedett tartozás, illetve a megszűnt kötelezettség, ha a tartozás elengedésére vagy a kötelezettség megszűnésére a természetes személyek adósságrendezési eljárásában, továbbá közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, illetve pénzügyi intézmény által, az adós megélhetését veszélyeztető szociális helyzete miatt került sor.
A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.
A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.
A havi jövedelem kiszámításakor
- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,
- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
A jövedelem típusai:
- Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati, állami szolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenységből származó jövedelem.
- Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
-Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
- Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
- Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
- Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.
A kérelmet a kérelmezőn túlmenően a házastársának (élettársának) és a nagykorú gyermekeknek is alá kell írniuk. Ha az ellátást kérő vagy annak közeli hozzátartozója cselekvőképességében teljesen korlátozott, helyette a törvényes képviselője jogosult az aláírásra.
Vagyonnyilatkozat

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy:

- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó), amennyiben tartózkodási hellyel is rendelkezik

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kelt: ...........................................

.......................................................................... ..........................................................................
a kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ..........................................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................
Lakóhely: .....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: .......................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ........................................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

5. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

– címe: .......................................................................................................................................... város/község......................................................................................... út/utca .................... hsz.,

– alapterülete: ........... m2,

– tulajdoni hányad: ...........................,

– a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

6. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

– címe: ....................................................................................................................................... város/község................................................................................... út/utca .................... hsz.,

– alapterülete: ........... m2,

– tulajdoni hányad: ...........................,

– a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

7. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat):

– megnevezése ........................................................................................................................ (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs),

– címe: .................................................................................................................... város/község

................................................................................................. út/utca .................... hsz.,

– alapterülete: ........... m2,

– tulajdoni hányad: ...........................,

– a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

8. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):

– megnevezése: ......................................................................................................................

– címe: ..................................................................................................................................... város/község

............................................................................................................. út/utca .................... hsz., (pontos cím hiányában:...................... helyrajzi szám),

– alapterülete: ........... m2,

– tulajdoni hányad: ...........................,

– a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű adatai:

személygépkocsi: ......................................................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ........................................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:

................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn: igen nem

(a megfelelő aláhúzandó).

tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű:

.......................................................................................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ........................................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:

............................................................................... (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

III. Nyilatkozatok

9. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................

pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................

pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................

pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................

pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................

pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................

pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezem, vagy

b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

10. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy a velem együtt élő közeli hozzátartozóm

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................

pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................

pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................

pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................

pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

– Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................

pénzforgalmi számla száma: ...................................................................................

pénzforgalmi számlán kezelt összeg ....................................................................

a) pénzforgalmi számlával nem rendelkezik, vagy

b) az alábbi pénzforgalmi számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő):

11. Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatósága fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a pénzforgalmi számlán kezelt összeg tekintetében.

12. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: ............. év ............................ hó ............ nap ................................................

aláírás

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy vele együtt élő közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.”

3. melléklet

Kérelem - rendkívüli települési támogatás megállapításához
Személyes adatok:
Név:………………………………………………………………………………………..
Születési név:………………………………………………………………………………
Anyja neve: ………………………………………………………………………………..
Szül.-i idő, hely: ……………………………………………………………………………
Állandó lakcím:……………………………………………………………………………
Családban élők száma:……………………………………………………………………..
Egy főre eső jövedelem:…………………………………………………………………...
Személyi igazolvány száma:………………………………………………………………..
Nevezett és vele közös háztartásban élők adatai:
Név szül.hely,év családi állapot
………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………..
A rendkívüli települési támogatás formája (a megfelelő aláhúzandó)
- temetési támogatás
- esti támogatás
- szülési támogatás
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam szolgáltatott adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat, valamint a kérelemben szereplő személyek személyes adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék.
Melléklet:- - jövedelemnyilatkozat mellékelve jövedelemigazolásokat, minden esetben
- szülési támogatás esetén születési anyakönyvi kivonat
- temetési támogatás esetén eredeti temetési számla
………év…………hó…….nap .………………………… kérelmező aláírása
J ö v e d e l e m n y i l a t k o z a t
Név:..............................................................................................................................................
Lakcím:.........................................................................................................................................
Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a családban élők jövedelme a legutóbbi hónapban az alábbi:

A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmező családjában élők jövedelme

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások



4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások



5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások



6.

Egyéb jövedelem


7.

Összes jövedelem


Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: …................................................... Ft/hó

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó), amennyiben tartózkodási hellyel is rendelkezik

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Dátum: .............................................

4. melléklet

Görcsönydoboka Község Önkormányzat - szociális bérlakás jegyzék

1. Görcsönydoboka, Nagyfa utca 12. 15.000.-Ft + rezsi

2. Görcsönydoboka, Nagyfa utca 15. 20.000.-Ft + rezsi

1

A 4. § (2) bekezdése a Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (1) bekezdés c) pontja a Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (2) bekezdése a Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § (1) bekezdése a Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 23. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

Az 1. melléklet cím szövege a Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.