Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2022. 10. 13

Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

2022.10.13.

Görcsönydoboka Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) Görcsönydoboka község lakói részére az intézményhiányból és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányok enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz való hozzájutás biztosítása, valamint az egyéni és közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a községben tartózkodó személyekre, valamint a falugondnokra.

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapfeladatok

2. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapfeladatok:

a) közreműködés az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

3. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés keretében a falugondnoki szolgáltatás biztosítja Görcsönydoboka Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (XI.25.) számú rendelet (továbbiakban: Szociális rendelet) 13. §-a alapján megállapított szociális étkeztetést az étel házhoz szállításával.

(2) Az ellátott a szociális étkeztetés díjaként a Szociális rendeletben megállapított térítési díjat köteles megfizetni.

(3) Az ellátott a a szociális étkeztetés keretében házhoz szállított étel után a szállításért külön díjat nem köteles megfizetni.

(4) Az étkeztetésben közreműködés a falugondnoki szolgálat részéről kötelezően ellátandó alapfeladat.

4. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés keretében a falugondnoki szolgálat biztosítja a Szociális rendelet 14. §-ban megállapított ellátást:

a) a házi segítségnyújtást végző gondozó ellátotthoz történő szükség szerinti szállításával,

b) a házi gondozó munkájában történő, nem szakmai jellegű feladatok (például: bevásárlás, gyógyszer kiváltása, favágás és fa behordása) ellátásában közreműködéssel.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés a falugondnoki szolgálat részéről kötelezően ellátandó alapfeladat.

5. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás érdekében, mint alapfeladat ellátása során szükség szerint a falugondnoki szolgálat biztosítja:

a) a háziorvosi rendelésre szállítást,

b) egyéb egészségügyi intézménybe szállítást, valamint

c) a gyógyszerkiváltást és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutást.

(2) A betegek háziorvosi rendelőbe, valamint egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítása az érintett személynek a településről az intézményig, illetve az intézménytől a lakóhelyre szállítását jelenti.

(3) Amennyiben a háziorvosi rendelőbe, vagy egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítás Görcsönydoboka és Somberek közigazgatási területén kívülre irányul, úgy a személyszállítást a polgármester határozattal engedélyezheti.

6. § (1) Az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, mint alapfeladat ellátása során a falugondnoki szolgálat szükség szerint közreműködik:

a) a gyermekek óvodába és iskolába történő szállításában, valamint

b) egyéb gyermekszállításban.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szállítási feladat abban az esetben kötelező, amennyiben a menetrend szerint közlekedő iskolabusz kapacitása nem elégséges a feladat ellátására.

(3) A gyermekek óvodába és iskolába történő szállítása az intézményvezető megkeresése alapján, a polgármester engedélyével végezhető. A szállítás ebben az esetben térítésmentes.

A kiegészítő feladatok

7. § (1) A falugondnoki szolgálat feladata az önkormányzati - közösségi, művelődési, szabadidős- és sport - rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rendezvénynek minősül különösen:

a) a képviselő-testületi ülés,

b) a közmeghallgatás,

c) falugyűlés,

d) egyéb lakossági fórum,

e) önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények: falunap, gyermeknap, idősek napja.

8. § A falugondnoki szolgálat a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásokban való közreműködés során biztosítja a Szociális rendelet 15. §-ban megállapított ellátás nyújtását:

a) a családsegítőt az ellátotthoz történő szállítással,

b) az ellátottat, illetve családját a Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálathoz, majd onnan a településre történő szállításával,

c) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65. § (4) bekezdésében a családsegítő szolgálat feladataiként meghatározott tevékenységek ellátásában való közreműködéssel, melynek érdekében kapcsolatot tart a lakossággal és a családsegítő szolgálattal, valamint észrevételeit és tapasztalatait továbbítja.

9. § (1) A falugondnok az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a lakossági igények továbbítása, valamint az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés keretében rendszeresen kapcsolatot tart az önkormányzati és állami közigazgatási szervekkel, ellátást nyújtó költségvetési szervekkel, intézményekkel.

(2) A falugondnoki szolgálat köteles a lakosságtól érkező, önkormányzatot vagy önkormányzati intézményt érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat haladéktalanul továbbítani az illetékes vezető felé.

(3) A falugondnok szükség szerint ügyfélfogadásra szállítja az érintetteket, közreműködik kérelmek, nyomtatványok beszerzésében, címzettekhez történő eljuttatásában.

(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti közreműködés szükséges mértékét az egyedi helyzet alapján kell megállapítani.

A falugondnoki szolgálat által ellátandó egyéb szolgáltatások

10. § (1) A falugondnok kötelező szállítási feladata az önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre történő személyszállítás.

(2) Az (1) bekezdés szerinti személyszállítás az önkormányzat által olyan közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó közigazgatási területet érintő szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való megoldását is.

(3) A személyszállítás történhet:

a) meghatározott gyülekező helyről a rendezvényre, valamint

b) a rendezvényről meghatározott településrészre, lakóhelyre.

11. § A falugondoki szolgálat köteles ellátni az egyéb, 2-10. §-ba nem tartozó feladatokat, ha a polgármester intézkedése kötelezi és az nem ellentétes jelen rendelet 1. §-ban meghatározott céllal.

Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások

12. § (1) A Képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás bevonásával közvetíti az önkormányzati és közérdekű információkat a lakosság részére, szórólapok, plakátok elhelyezésével, kézbesítésével, személyes kapcsolattartás formájában, valamint a település honlapján keresztül.

(2) A falugondnok részt vesz az önkormányzati egyéb feladatok, valamint a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátásban:

a) beszerzések lebonyolításával,

b) a falugondnoki gépjármű üzemben tartásával kapcsolatos feladatok ellátásával,

c) önkormányzati feladatokhoz kapcsolódóan a polgármester és a képviselők szállításával,

d) megbízása esetén az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ügyintézésbe való bekapcsolódással.

A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele

13. § (1) A falugondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosultak elsősorban azok:

a) akik szociális rászorultak és koruk, egészségi állapotuk miatt önmagukról gondoskodni nem tudnak, hozzátartozó, vagy más személy segítségét igénybe venni nem tudják,

b) akik szociális vagy mentálhigiénés állapotuk miatt veszélybe kerültek,

c) akik önmaguk és családjuk szállítását megoldani nem tudják, vagy az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene.

(2) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele formakényszer nélkül, elsősorban szóbeli kérelem alapján történik, melyet közvetlenül a falugondnokhoz lehet bejelenteni.

(3) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(4) A szolgáltatás tartalmáról, a szolgáltatás biztosításáról, vagy a kérelem elutasításáról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul tájékoztatni.

(5) Amennyiben az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője a falugondnok döntését vitatja, a közléstől számított öt napon belül írásban a polgármestertől kérheti a döntés felülvizsgálatát. A polgármester a döntést 15 napon belül felülvizsgálja, melynek eredményéről a kérelmezőt írásban értesíti.

(6) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele - az étkeztetésben való közreműködés, mint alapfeladat kapcsán a szociális étkeztetésért fizetendő térítési díj kivételével - térítésmentes.

A falugondnoki szolgáltatás ellátása

14. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatokat a falugondnok - a szolgáltatáshoz rendelkezésre álló gépjármű segítségével - látja el.

(2) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szolgáltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások, valamint a szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

(3) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége.

(4) A falugondnok a feladatait a munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításának megfelelően köteles ellátni.

(5) A falugondnok által kötelezően vezetendő dokumentumok a menetlevél és a tevékenységi napló.

(6) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetében helyettesíteni kell megállapodás alapján.

15. §1

16. § Ez a rendelet 2022. október 12-én lép hatályba.

1

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.