Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 02. 26
a 2022. évi költségvetésről
Részletes indokolás
Az 1–35. §-hoz és az 1–11. melléklethez
2021. június 25-én kihirdetésre került a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény, mely alapján megismerhetőek az önkormányzati működés alapvető pénzügyi feltételei.
Görcsönydoboka község 2022. évi költségvetése az ország költségvetése, az előző évi teljesülési adatok, az önkormányzat korábbi döntései, valamint a jelenleg rendelkezésre álló adatok figyelembe vételével került megalkotásra.
Gazdálkodásunkat az intézményhálózat, a településüzemeltetés működőképességének megtartása, a 2021. évben nyert pályázati források felhasználása, beruházások és felújítások megvalósítása, továbbá a település fejlődését szolgáló fejlesztések előkészítése, elindítása és megvalósítása határozza meg.
A pénzügyi terv összhangban van az előző években megfogalmazott alapelvekkel, kiegészülve a járványügyi helyzet miatt kialakult intézkedésekkel. A megfogalmazott alapelvek az önkormányzat legfontosabb céljait hűen tükrözik, ezt követendően a legfontosabb költségvetési alapelvek többek között a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés, költségek ésszerű minimalizálása.
2. Stabilitás céljából a jóváhagyott költségekhez képest a szükségtelen és gyakori változtatások kerülése.
3. A kötelezően ellátandó feladatok jó színvonalon történő biztosítása.
4. A szociálisan rászorultak támogatása, segítése.
5. Az elindított beruházások megvalósítása, a szükséges források biztosítása.
6. Tudatos községüzemeltetés és fejlesztés, a fiatalok számára vonzóbbá tétel.
7. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten közfoglalkoztatás biztosítása, felhasználása, bővítve ezzel a finanszírozási lehetőségeket a településüzemeltetésben, egyben a település lakóinak életminőségét javítva.
8. Új pályázati lehetőségek figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése, biztosítása.
9. Figyelemmel Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásaira – hitelfelvételtől eltekintés.
10. Igazodva az országos irányelvekhez, kiemelt jelentőségű a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak helyi szintű mérséklése, kezelése.