Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 02. 14

Görcsönydoboka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.14.
a 2024. évi költségvetésről
Részletes indokolás
Az 1–36. §-hoz
2023. július 13-án kihirdetésre került a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény, mely alapján megismerhetőek az önkormányzati működés alapvető pénzügyi feltételei.
Görcsönydoboka Község Önkormányzata 2024. évi költségvetése az ország költségvetésére, az előző évi teljesülési adatokra, az önkormányzat korábbi döntéseire, valamint a jelenleg rendelkezésre álló adatokra figyelemmel került megalkotásra.
Gazdálkodásunkat az intézményhálózat, a településüzemeltetés működőképességének megtartása, a pályázati források felhasználása, beruházások és felújítások megvalósítása, továbbá a település fejlődését szolgáló fejlesztések előkészítése, elindítása és megvalósítása határozza meg.
A pénzügyi terv összhangban van az előző években megfogalmazott alapelvekkel. A megfogalmazott alapelvek az önkormányzat legfontosabb céljait hűen tükrözik, ezt követendően a legfontosabb 2024. évi költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés, költségek ésszerű minimalizálása.
2. Stabilitás céljából a jóváhagyott költségekhez képest a szükségtelen és gyakori változtatások kerülése.
3. A kötelezően ellátandó feladatok megfelelő színvonalon történő biztosítása.
4. A szociálisan rászorultak támogatása, segítése.
5. Az elindított beruházások megvalósítása, a szükséges források biztosítása.
6. Tudatos községüzemeltetés és fejlesztés, a fiatalok számára vonzóbbá tétel.
7. Az önkormányzat lehetőségeihez mért közfoglalkoztatás biztosítása, felhasználása, bővítve ezzel a finanszírozási lehetőségeket a településüzemeltetésben, egyben a település lakóinak életminőségét javítva.
8. Új pályázati lehetőségek figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése, biztosítása.
9. Figyelemmel a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásaira – hitelfelvételtől való eltekintés.
10. Igazodva az országos irányelvekhez, kiemelt jelentőségű a nemzeti és nemzetközi gazdasági környezet negatív gazdasági hatásainak helyi szintű mérséklése, kezelése.