Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2004. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2005. 02. 15- 2005. 12. 31

Kisnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

2005.02.15.

Kisnyárád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban Hgt.) 23. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 224/2004. (VII. 22.) Korm. rendelet, a hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI.14.) Korm. sz. rendelet, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet, valamint a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és a települési folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló 4/1984. (II.1.) ÉVM rendelet előírásaira - az alábbi rendeletet alkotja.

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja Kisnyárád település termőtalajának és ivóvízkészletének védelme. Ennek érdekében az ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a törvényben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Kisnyárád község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint Kisnyárád község területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a folyékony hulladék keletkezik.

3. § (1) Kisnyárád Község Önkormányzata közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladék elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.

(2) A fenti közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosa az ingatlanon keletkező folyékony hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról a jelen rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni, ha jogszabály vagy hatósági határozat eltérően nem rendelkezik.

(3) A szervezett közszolgáltatás jelen rendelet szerinti díját a tulajdonos köteles a közszolgáltatónak megfizetni.

II. A települési folyékony hulladék gyűjtése, elszállítása, és elhelyezése

4. § (1) Közcsatorna hiányában az ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni a települési folyékony hulladék gyűjtéséről, ideiglenes tárolásáról és annak szükség szerinti elszállíttatásáról a közszolgáltatást ellátó Közszolgáltató igénybevételével.

(2) Az az ingatlantulajdonos, aki a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján történő szennyvízelhelyezést alkalmaz, az ingatlanán keletkező vagy onnan származó települési folyékony hulladékot e rendeletben, valamint a külön jogszabályban meghatározott vízügyi, környezetvédelmi, műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint zárt, vízzáró szennyvízgyűjtő aknában köteles gyűjteni és ideiglenesen tárolni, majd az összegyűjtött szennyvizet köteles az annak elszállítására jogosult közszolgáltatást ellátó Közszolgáltatónak átadni.

5. § (1)1 A települési folyékony hulladék begyűjtését, szállítását csak a közszolgáltatás ellátására kiírt pályázat útján jogosultságot nyert Közszolgáltató, a pályázat elnyerésétől számított 5 évig, kizárólagosan jogosult és köteles ellátni. A jelen rendelet 7. § (2) bekezdésében feltüntetett Közszolgáltató 2007. december 31-ig jogosult és köteles a közszolgáltatás kizárólagos ellátására.

(2) A közszolgáltatás végzésének feltétele az (1) bekezdésben foglaltakon túl, hogy a Közszolgáltató és az önkormányzat között a közszolgáltatásra vonatkozó hatályos szerződés legyen.

(3) A közszolgáltató a települési folyékony hulladékot a begyűjtés napján köteles a rendelet 7. § (3) bekezdésében megjelölt elhelyező és ártalmatlanító telepre beszállítani.

III. A közszolgáltatási szerződés

6. § (1) Az önkormányzat a közszolgáltatás ellátásának megszervezésére, fenntartására vonatkozóan a pályázat nyertesével az eredményhirdetést követő 30 napon belül a közszolgáltatás ellátására szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződést a települési folyékony hulladék ártalmatlanítását végző hulladékkezelővel legalább 5 évre szólóan kell megkötni. A kizárólag a hulladék begyűjtésére, illetve szállítására vonatkozó szerződés legfeljebb 5 évre szólóan köthető meg. Ez utóbbi szerződésben meg kell határozni a hulladék ártalmatlanítását végző közszolgáltatót.

(3) A közszolgáltatási szerződés részletes feltételeit és tartalmi követelményeit a magasabb szintű jogszabályokkal összhangban jelen rendelet állapítja meg.

(4) A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatás körében:

a) a közszolgáltatás megnevezését, tartalmát, a közszolgáltatás teljesítésének területi határát,

b) annak a ténynek a rögzítését, hogy a Közszolgáltató vállalta a megjelölt közszolgáltatás teljesítését,

c) a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

b) a települési folyékony hulladék gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális idejét,

e) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

f) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit, az önkormányzat ez irányú kötelezettsége teljesítésének feltételeit és biztosítékait,

g) a közszolgáltatás díjára vonatkozó rendelkezéseket, kiemelten a közszolgáltatás díjának megállapítására vonatkozó módszer leírását, a díjnak a szerződés megkötésekor érvényesíthető legmagasabb mértékét és a díj megváltoztatása érdekében alkalmazandó eljárást,

h) a Közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját,

i) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(5) A közszolgáltatási szerződésben az önkormányzat kötelességeként kell meghatározni:

a) a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a Közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatását,

b) a települési igények kielégítésére alkalmas hulladék gyűjtésére, kezelésére, ártalmatlanítására szolgáló helyek és létesítmények kijelölését,

c) a Közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási jogának biztosítását.

(6) A közszolgáltatási szerződésben a Közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni:

a) a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását,

b) a közszolgáltatás meghatározott rendszer, módszer és gyakoriság szerinti teljesítését,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazását,

d) a közszolgáltatás körébe tartozó folyékony hulladék ártalmatlanítására a Képviselő-testület által kijelölt leürítő hely és létesítmény igénybevételét,

e) a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő adatszolgáltatás rendszeres teljesítését és meghatározott nyilvántartási rendszer működtetését,

f) a közszolgáltatást igénybevevői panaszok és észrevételek elintézési rendjének megállapítását.

(7) A közszolgáltatási szerződés megszűnik:

a) a benne meghatározott időtartam lejártával,

b) a Közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,

c) elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg,

d) rendes vagy rendkívüli felmondással.

(8) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél rendes felmondással, három hónapos felmondási idővel írásban mondhatja fel. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(9) A Képviselő-testület a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja fel, ha

a) Közszolgáltató - közszolgáltatás ellátása során a tevékenységére vonatkozó jogszabályokat vagy hatósági előírásokat súlyosan megsértette, és a jogsértés tényét bíróság vagy hatóság jogerősen megállapította,

b) a Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megsértette.

(10) A Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést rendkívüli felmondással akkor mondhatja fel, ha az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét - a közszolgáltató felszólítása ellenére - súlyosan megsérti, és ezzel a Közszolgáltatónak kárt okoz, vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését.

(11) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a Képviselő-testületnek haladéktalanul intézkednie kell a közszolgáltatás ellátásának biztosításáról.

(12) A Közszolgáltató a szerződéstől a teljesítés megkezdése előtt elállhat, azt követően felmondhatja, ha a közszolgáltatási szerződés megkötését követően alkotott jogszabály a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit úgy változtatja meg, hogy az a közszolgáltatónak a közszolgáltatás szerződésszerű teljesítése körébe tartozó lényeges és jogos érdekeit jelentős mértékben sérti.

IV. A kötelező közszolgáltatást ellátó

7. § (1) A jelen rendelet alkalmazása során a Közszolgáltató alatt a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló hatályos rendelkezéseknek megfelelően kiírásra került nyilvános pályázat győztesét kell érteni, akivel az önkormányzat a rendelet 6. §-ában foglaltaknak megfelelően közszolgáltatási szerződést köt.

(2)2 A települési folyékony hulladék begyűjtését és elszállítását végző közszolgáltató 2007. december 31-ig:

Benedek István egyéni vállalkozó
Telephelye: Mohács-Szőlőhegy, Előhegy utca 21.
(3) A települési folyékony hulladék ártalmatlanítására kialakított elhelyező telep, leürítési hely: Mohács Város Szennyvíztisztító telepe.

V. A közszolgáltatás díja

8. § (1) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa az Önkormányzat által megállapított díjat a helyszínen köteles kiegyenlíteni számla ellenében, amelynek mértékét a (2) bekezdés tartalmazza. A díj magában foglalja a szennyvíz szállítási és ártalmatlanítási költségét is.

(2)3 A települési folyékony hulladék szállításának közszolgáltatási díja, mely az ingatlan tulajdonosát terheli, a következő:

a) 2005. január 01-től 2005. december 31-ig terjedő időtartamra:

991 Ft/m3 + ÁFA
- ebből az ingatlan tulajdonos a helyszínen 435 Ft/m3+ ÁFA díjat fizet számla ellenében,
- „a fennmaradó” 556 Ft/m3+ ÁFA összeget a Közszolgáltató leszámlázza Kisnyárád Község Önkormányzatának, mely összeg a központi állami támogatásból és az önkormányzat saját költségvetése terhére biztosított támogatásból áll.
b) 2006. január 01-től kezdődően: a Képviselő-testület felülvizsgálata eredményeként, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló rendelet és a jelen rendelet rendelkezései alapján kerül meghatározásra.
(3) 4 A Közszolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év december 15-ig jelezheti a Képviselő-testület felé.
(4) A Képviselő-testület a közszolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.

VI. A közszolgáltatást ellátó kötelezettségei

9. § (1) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkori érvényes jogszabályoknak.

(2) A települési folyékony hulladék szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni a szennyezést okozó közszolgáltató kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(3) A szállításra hasznosított eszközt közterületen tárolni tilos, telephelyen belül a többi járműtől el kell különíteni.

(4) A Közszolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.

10. § (1) A települési folyékony hulladék begyűjtésére és szállítására a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlan tulajdonosa és a Közszolgáltató között szerződés jön létre, melynek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatásnak 24 órán belül az igénylővel egyeztetett időpontban eleget tenni.

(2) A közszolgáltatást ellátó a szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem engedhető.

(3) A Közszolgáltató köteles:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátni,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő tartalommal,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

11. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Hgt. 23. §. g) pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(2) A Közszolgáltató a Hgt. 23. §. g) pontjában meghatározott közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére jogosult.

(3) A Közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(4) A Közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(5) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

(6) A Közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

VII. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

12. § (1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban meghatározott módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

(2) Az 1. § szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Hgt. 12-13. §-ai, illetve a 20-21. §-ai és a 23. § b.) pontja alapján – e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.

(4) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a Közszolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(5) A település folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a Közszolgáltatónál megrendelnie.

VIII. Szabálysértések

13. § (1) Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedhető pénzbírsággal sújtható, aki

a) a közszolgáltatást nem veszi igénybe, nem a közszolgáltatás ellátásával megbízott közszolgáltatót veszi igénybe,

b) az ingatlanon keletkező szennyvizet nem a rendelet 4. § -ában foglaltaknak megfelelően helyezi el,

c) a szennyvizet nem a rendelet 7. § (3) bekezdésében meghatározott helyre szállítja,

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatására Lánycsók és Kisnyárád Községek Körjegyzője jogosult.

IX. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő tizedik napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1

Módosította a 2/2005. (II.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2005. február 15-től

2

Módosította a 2/2005. (II.15.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2005. február 15-től

3

Módosította a 2/2005. (II.15.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2005. február 15-től

4

Módosította a 2/2005. (II.15.) önkormányzat rendelet 3. §-a, hatályos 2005. február 15-től