Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2009. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, és a hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2012. 12. 28- 2013. 12. 30

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2009. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, és a hulladékkezelési közszolgáltatásról

2012.12.28.

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16. §. (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (Hgt.) 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. RÉSZ

A RENDELET CÉLJA

1. § (1) Jelen rendelet célja:

a) Kisnyárád község lakosságának egészség-védelme, Kisnyárád község természeti és épített környezetének megóvása a hulladékgazdálkodás eszközeivel,

b) Kisnyárád község környezete hulladék által okozott terhelésének minimalizálása, szennyezettségének elkerülése érdekében a képződött hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a keletkező hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása, a hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása.

(2) Kisnyárád Község Önkormányzata a hulladékgazdálkodási célok elérése érdekében érvényesíti a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben foglalt alapelveket, meghatározza a hulladékgazdálkodás körében a hatáskörébe tartozó kérdésekben a hulladékgazdálkodás általános követelményeit, az érintettek jogait és kötelezettségeit. Az önkormányzatot megillető feladatok ellátása - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a Képviselő-testület hatásköre.

(3) Tilos a hulladékot elhagyni, a gyűjtés, begyűjtés, tárolás, lerakás szabályaitól eltérő módon felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni.

FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. települési szilárd hulladék:
a) a háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során, a lakásokban, a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező, veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék (ilyen például: konyhai hulladék, söpredék, salak, csomagolóeszközök, kisebb méretű elhasználódott háztartási eszközök és tárgyak. )
b) a közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületen keletkező hulladék,
c) a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű, és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál (a Ptk. szerinti: gazdálkodó szervezeteknél) keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék, amely a háztartási hulladékkal együtt kezelhető.
2. inert hulladék: az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég, illetve más fizikai vagy kémiai módon nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele kapcsolatba kerülő más anyagra oly módon, hogy abból környezetszennyezés vagy emberi egészség károsodása következne be, további csurgaléka és szennyezőanyag-tartalma, illetve a csurgalék ökotoxikus hatása jelentéktelen, így nem veszélyeztetheti a felszíni vagy felszín alatti vizeket.
3. tiszta építési hulladék: kommunális hulladéktól és veszélyes hulladéktól mentes építmény-bontásból származó törmelék, valamint a fenti anyagoktól mentes föld.
4. nagy darabos hulladék (lom): a településen a háztartásokból keletkezett (háztartási berendezési, felszerelési tárgyak, eszközök és anyagok), a közszolgáltatás keretébe nem tartozó, nem rendszeresen begyűjtött, a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedényzetben nem elhelyezhető (a tárolóedény méreteit meghaladó méretű) hulladék.
5. 1 zöldhulladék: olyan elkülönítetten gyűjtött, szennyeződésmentes, komposztálható növényi hulladék, amely kertekből, parkokból, közterületekről származik (fanyesedék, gally, fű, lomb, fűrészpor, faforgács, stb.) amely a szolgáltató által forgalmazott lebomló, komposztálható zsákokban elhelyezve kerül kihelyezésre jelen rendeletben meghatározottak szerint, illetve a szolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarra kerül beszállításra.
6. ingatlan: a közszolgáltatásba bevont területen fekvő – az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. tv-ben ingatlanként meghatározott – ingatan.
7. ingatlantulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója.
8. szomszédos ingatlanok: jelen rendelet alkalmazásában szomszédos ingatlanok, melyek oldalhatára egymással érintkezik. Ilyennek minősülnek az ugyanazon telken épült önálló épületek és az egy ingatlanon lévő nem társasházi lakások.
9. üdülőingatlan: az ingatlan-nyilvántartásba üdülő megnevezéssel nyilvántartott ingatlan.
10. hulladék átmeneti tárolása: a szükséges kezelés megtörténtéig a bomló szerves anyagot nem tartalmazó hulladék korlátozott ideig – legfeljebb 1 évig – tartó, az ember és az élővilág egészségét illetve a környezetkárosítást kizáró, a környezettől elhatárolt módon, megfelelő műszaki védelemmel ellátott helyen való elhelyezése, amennyiben a hulladék hasznosításának vagy ártalmatlanításának lehetősége ideiglenesen korlátozott vagy nem áll fenn. Ilyen átmeneti tárolás történhet:
- átrakóállomáson
- hulladékudvarban.
11. átrakóállomás: a települési szilárd hulladék begyűjtésének és szállításának elkülönítésére szolgáló zárt, körülkerített létesítmény, ahol a települési szilárd hulladékot a speciális gyűjtőjárműből zárt rendszerű konténerbe ürítik, illetve a zárt konténert (felépítményt) ürítés nélkül a továbbszállításig ideiglenesen tárolják.
12. 2 hulladékgyűjtő udvar (hulladékudvar): az elkülönítetten (szelektíven) begyűjthető települési szilárd, valamint a környezetvédelmi hatóság által engedélyezett veszélyes hulladékok átvételére és az elszállításig elkülönített módon történő tárolására valamint a zöldhulladék komposztálására szolgáló, felügyelettel ellátott zárt begyűjtőhely.
13. hulladékgyűjtő sziget (gyűjtősziget): a háztartásokban keletkező hasznosításra alkalmas, különböző fajtájú, elkülönítetten gyűjtött háztartási hulladék begyűjtésére szolgáló, lakóövezetben, közterületen kialakított, felügyelet nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló begyűjtőhely, szabványosított edényzettel, amely edényzet kizárólag a rajta egyértelműen megjelölt fajtájú települési szilárd hulladék szelektív begyűjtésére szolgál, a közszolgáltatást igénybe vevők részére.
14. gyűjtőpont: a közszolgáltatás keretébe tartozó azon ingatlantulajdonosok települési szilárd hulladékának - meghatározott vagy meghatározatlan ideig – átvételére kijelölt hely, ahonnan a szállítási napon kihelyezett egyéni vagy a közszolgáltató által kihelyezett tárolóedényből való elszállítással teljesíti a szolgáltató a közszolgáltatási kötelezettségét.
15. hulladékgazdálkodás: a hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere, beleértve a hulladék keletkezésének megelőzését, mennyiségének és veszélyességének csökkentését, kezelését, ezek tervezését és ellenőrzését, a kezelő berendezések és létesítmények üzemeltetését, bezárását, utógondozását, a működés felhagyását követő vizsgálatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadást és oktatást.
16. hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlantulajdonostól átveszi, kezeli.
17. hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.
18. 3 begyűjtés: a települési szilárd és zöldhulladéknak hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen (gyűjtőpontokon, hulladékgyűjtő udvaron, tároló-kezelő telepen) és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.
19. 4 szállítás: a települési szilárd és zöldhulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is.
20. kezelés: a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység,, valamint a kezelést megvalósító eljárás alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is.
21. hasznosítás: a települési szilárd hulladéknak vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy a szolgáltatásban a Hgt. 4. számú melléklete szerinti eljárások valamelyikének alkalmazásával történő felhasználása.
22. ártalmatlanítás: a települési szilárd hulladék okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása, amely történhet a Hgt. 4. számú melléklete szerinti eljárások valamelyikének alkalmazásával.
23. gazdálkodó szervezet: az állami vállalat, az egyéb állami gazdálkodó szervezet, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, az európai szövetkezet, a gazdasági társaság, az európai részvénytársaság, az egyesülés, az európai gazdasági egyesülés, a közhasznú társaság, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a vízgazdálkodási társulat, az erdőbirtokossági társulat, továbbá az egyéni vállalkozó. Az állam, a helyi önkormányzat, a költségvetési szerv, az egyesület, a köztestület, valamint az alapítvány gazdálkodó tevékenységével összefüggő polgári jogi kapcsolataira is a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Gazdálkodó szervezet továbbá az ügyvéd, az ügyvédi iroda, a közjegyző és a bírósági végrehajtó.
24. lakossági szelektív begyűjtés: a jogszabályban meghatározott települési szilárd hulladék egyes összetevőinek az újrafeldolgozás, a visszanyerés vagy az energetikai hasznosítás érdekében végzett elkülönített (szelektív) begyűjtése, amelyet a Közszolgáltató végez.
25. 5 komposztálás: a zöldhulladék irányított biológiai lebomlása.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

3. § (1) A rendelet területi hatálya Kisnyárád közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Kisnyárád község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan (lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség) tulajdonosára, birtokosára, és használójára (a továbbiakban: ingatlantulajdonos), a hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás kapcsán - együttesen használt tárolóedény esetén – kiterjed továbbá a lakásszövetkezetekre, és a társasházakra, valamint jelen rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén a gazdálkodó szervezetekre.

(3)6 Jelen rendelet tárgyi hatálya kiterjed Kisnyárád Község köztisztaságával összefüggő feladatok ellátására, valamint az (1) bekezdésben meghatározottaknál keletkező települési szilárd hulladék, nagy darabos hulladék (lom) illetve zöldhulladék Kisnyárád Község Önkormányzata által szervezett begyűjtésére.

(4)7 A rendelet hatálya nem terjed ki a gazdálkodó szervezetnek (Ptk. 685. §. c.) pont) minősülő igénybevevőre, amely köteles a nála keletkezett települési szilárd hulladékot a külön jogszabályban előírtak szerint gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított hulladékkezelőnek – a felek közötti szerződés feltételei /szabályai szerint – átadni, kivéve ha annak hasznosítására vagy kezelésére a jogszabályi feltételek birtokában maga jogosult.

(5)8 Abban az esetben, ha a gazdálkodó szervezet nem gondoskodott a (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a nála keletkezett települési szilárd hulladék kezeléséről, úgy a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételnek kötelezettsége rá is kiterjed.”

I. Fejezet

KÖZTISZTASÁGGAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOK

4. § (1) A köztisztaság fenntartásában mindenki köteles hathatósan közreműködni. Az ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni a járdák, udvarok, kertek, lépcsőházak, kapualjak, továbbá az ingatlanhoz tartozó valamennyi - közterületnek nem minősülő - terület, helyiség rendszeres tisztántartásáról, a lakóházak, illetőleg üvegfelületek gondozott megjelenése érdekében azok rendszeres tisztán - és karbantartásáról.

(3) A gazdálkodó szervezetek és intézmények kötelesek megőrizni telephelyeik és közvetlen - kerítésen kívüli -környezetük rendjét és tisztaságát.

5. § (1) Közterületeken keletkezett szemét eltakarításáról, összegyűjtéséről és elszállításáról, továbbá a közterületek tisztántartásáról - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével az Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a Közszolgáltató útján gondoskodik jelen rendelet 1. számú melléklete szerint.

(2) Az autóbusz-megállóhelyek tisztántartásáról, a síkosság megszüntetéséről a Pannon Volán helyi üzemigazgatósága köteles gondoskodni.

(3) A közutakon felgyülemlett hó eltakarításáról és az úttesteken a síkosság elleni védekezésről az Önkormányzat gondoskodik, a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I.28.) GKM rendelet (továbbiakban: Szabályzat) mellékletében foglaltak alapján.

(4) Az Önkormányzat köteles az utcai hulladékgyűjtő tartályok felállításáról és azok folyamatos üríttetéséről gondoskodni.

(5) Az ingatlan előtt lévő járdaszakasz állandó tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkosság megszüntetéséről az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni. A tisztántartási kötelezettség az ingatlan és a járda, a járda és a közút közötti üres, füves vagy virágos sávra vonatkozik.

(6) Az ingatlan tulajdonosa tarozik az ingatlanról a gyalogjáróra kinyúlt ágak, bokrok folyamatos nyeséséről gondoskodni.

(7) Az ingatlan előtt lévő járda tisztántartása során a szemetet nem szabad a vízelvezető árokba vagy az úttestre seperni. Az ingatlan belső területéről (udvar, stb.) havat, jeget a közterületre szállítani tilos, illetve csak kijelölt helyre szabad.

(8)9 Ha a kötelezett az ingatlan előtti járdaszakaszt az észleléstől számított 4 órán belül, de legkésőbb 17 óráig nem tisztítja meg a hótól, jégtől és nem teszi közlekedésre alkalmassá, a Hivatal a mulasztó költségére elvégeztetheti a tisztítást.

(9) Szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek, üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt az üzemeltető köteles tisztántartani, tekintet nélkül arra, hogy a szemét saját tevékenységéből származik-e vagy sem. A zárás előtt köteles meggyőződni az előbb felsorolt helyiségek előtti területek tisztaságáról. Az áru lerakása következtében keletkezett szemetet (hulladékot) az üzemeltető köteles az áruszállítást követően haladéktalanul eltakarítani.

(10) Az utcai, valamint egyéb elárusítóhelyek (bódék, pavilonok, stb) árusai kötelesek az árusítás során keletkező hulladékot összegyűjteni, az árusítóhelyek közvetlen környezetét tisztán tartani.

(11) Közterületen szennyezőanyagot csak olyan módon szabad szállítani, hogy a közterületet ne szennyezze. Ha szállítás közben a közterület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője azt eltávolítani és a további szennyeződést megakadályozni köteles.

(12)10 A közterületről az állati hulla elszállítása - amennyiben az állat tulajdonosa nem állapítható meg- az Önkormányzat feladata. Az Önkormányzat az értesítés vétele után köteles nyomban intézkedni a hulla elszállításáról és az erre a célra kijelölt állati hullaemésztő veremben történő elhelyezésről vagy más előírt módon gondoskodni az állati hulla megsemmisítéséről, ártalmatlanná tételéről.

(13)11 Az ingatlan tulajdonosa 30 napon belül köteles gondoskodni az ingatlanán keletkezett grafiti eltávolításáról.

II. Fejezet

HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS TARTALMA

6. § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás - a tevékenység tartalmában - az alábbiakra terjed ki:

a)12 a közterületen keletkező, továbbá az ingatlantulajdonos által a Közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített és a Közszolgáltató által biztosított gyűjtőedényben, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon gyűjtött és a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd illetve zöldhulladék begyűjtésére és rendszeres, illetve alkalmi elszállítására;

b)13 az ingatlanon összegyűjtött nagy darabos, lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék évente két alkalommal - a Közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen, erre a célra biztosított szállítóeszközén - történő begyűjtésére és a Közszolgáltató általi elszállítására;

c) hulladékgyűjtő udvar, hulladékgyűjtő szigetek és a hulladék-átrakóállomás létesítésére, működtetésére és üzemeltetésére;

d) a települési szilárd hulladék egyes összetevőinek más összetevőktől elkülönített, szelektív begyűjtésére (továbbiakban: szelektív begyűjtés).

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás a gazdálkodó szervezetek esetében az alábbiakra terjed ki: a gazdálkodó szervezet a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített és a jelen rendelet 2. számú mellékletében felsorolt edénytípusokban, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon gyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres, illetve alkalmi elszállítására.

7. §14 Az ingatlantulajdonos a 2012. évi CLXXXV. törvényben és a jelen rendeletben meghatározottak szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásához szükséges feltételeket a közszolgáltató részére biztosítja, és a közszolgáltatást igénybe veszi.

8. § (1)15 Kisnyárád Község közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás végzésére a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás, valamint a Regionális Kommunális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: RE-KOM Nonprofit Kft.) között létrejött közfeladat-ellátási szerződés alapján jogosult hulladékkezelő a RE-KOM Nonprofit Kft., amely a feladat ellátását vállalkozási keretszerződésben foglalt feltételekkel a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft.-re bízta, mely gazdasági társaság e minőségében közszolgáltatónak minősül.(továbbiakban: Közszolgáltató)

(2)16 A Közszolgáltató akkor láthatja el a hulladékkezelési közszolgáltatást, ha

a) biztosítani tudja a közszolgáltatás azon - külön jogszabályban meghatározott – személyi és tárgyi feltételeit, amelyek garantálják a közszolgáltatás tartós, rendszeres és a környezetvédelmi szempontoknak maradéktalanul megfelelő ellátását;

b) rendelkezik a hulladékkezelési közszolgáltatás ellátásához szükséges környezetvédelmi hatósági engedéllyel a tevékenység végzéséhez;

c) az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött.

(3)17 A települési szilárd hulladék ártalmatlanításra és hasznosításra történő átadásának helye ( a települési szilárd hulladék átrakásának kizárólagos helye) – üzembe helyezését követően – a Sió-völgyi Nagytérség Települési Szilárdhulladék Kezelésének korszerű Megoldására elnevezésű Társulás (Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás) tulajdonában lévő Mohácsi Hulladékkezelő Központ. A Hulladékkezelő Központ üzemeltetője a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft.

A Hulladékkezelő Központban elhelyezhető hulladékok körét, a Központ nyitva-tartását illetően az üzemeltető a lakosságot tájékoztatni köteles.

A KÖZSZOLGÁLTATÁS RÉSZTVEVŐINEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

9. § Kisnyárád Község Önkormányzata kötelezően ellátandó közszolgáltatásként az ingatlantulajdonosnál (birtokos, használó) keletkező települési szilárd hulladék kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn.

10. § Kisnyárád Község Önkormányzata a Dél-Balaton és Sióvölgy Nagytérség regionális szilárdhulladék –gazdálkodási rendszer megvalósítására létrehozott Önkormányzati Konzorcium – a továbbiakban Konzorcium – tagjai által meghatározott sióvölgyi ellátási területhez és az e területre szervezett regionális hulladékkezelési közszolgáltatási rendszerhez tartozik.

11. § Az önkormányzat és a Közszolgáltató a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásáról részletes közszolgáltatási szerződésben állapodnak meg, amely tartalmazza a tevékenység ellátásának határnapjait és időtartamát is.

12. § Az önkormányzat gondoskodik a Közszolgáltató javaslata alapján az üdülőterületen létrehozott gyűjtőpontok, valamint a lerakóhely kijelöléséről, és működtetéséről a közszolgáltató útján, valamint biztosítja a közterület ingyenes használatát a gyűjtőedény kihelyezéséhez, tárolásához, és megközelítéséhez.

A KÖZSZOLGÁLTATÓ JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

13. §18 A Közszolgáltató kötelességei az e rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint – a környezetvédelmi, valamint az egyéb jogszabályi előírások megtartásával - az alábbiak:

a) a Közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített és általa rendelkezésre bocsátott gyűjtőedényben gyűjtött háztartási hulladék [3. § 1. a) pont] és a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű települési szilárd hulladék [3. § 1. c) pont] házhoz (ingatlanhoz) menő járattal történő rendszeres begyűjtése és elszállítása,

b) a Közszolgáltató által fenntartott és/vagy működtetett hulladékgyűjtő udvaron és gyűjtőszigeteken, továbbá a Közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényben, vagy más eszközben szelektíven gyűjtött települési szilárd hulladék begyűjtése,

c) a Közszolgáltató által erre a célra biztosított szállítóeszközén az ingatlanon összegyűjtött és a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátott nagy darabos, lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék évente kettő alkalommal - a Közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen - történő begyűjtése és elszállítása,

d)19 a Közszolgáltató járműve által megközelíthető közterületre lebomló zsákban kihelyezett zöldhulladék rendszeres elszállítása a tavaszi, nyári, őszi évszakban.

e) az a)-c) pontokban foglaltak szerint begyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék hasznosításra történő átadása.

14. § (1) A közszolgáltató köteles a tárolóedények kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(2) A tárolóedényben okozott károkat a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, ha a károkozás neki felróható okból következik be. A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára helyettesítő tárolóedényt kell biztosítania. Amennyiben a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.

(3) A lakosság részére nyújtott közszolgáltatás keretében a nagydarabos hulladék (lom) évente legalább kettő alkalommal a közszolgáltató az általa meghirdetett lomtalanítási időszak alatt térítésmentesen gondoskodik.

(4) A gazdálkodó szervezetek részére a (3) bekezdésben felsorolt szolgáltatást külön megrendelés alapján térítés ellenében végzi a közszolgáltató.

(5)20 Amennyiben a zöldhulladék nem a szabályos komposztálható (lebomló) zsákban kerül kihelyezésre, a közszolgáltatónak joga van megtagadni azok elszállítását.

AZ INGATLANTULAJDONOS HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉVEL KAPCSOLATOS JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

15. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére, azaz az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladékának e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a Közszolgáltatónak történő átadására, valamint a közszolgáltatási díj megfizetésére.

(2) A települési szilárd hulladékot, beleértve az elkülönítetten gyűjtött lomot, valamint a zöldhulladékot a szállítási napokon reggel 6 óráig elszállítás céljából a közszolgáltató rendelkezésére kell bocsátani.

(3) Az ingatlantulajdonos a tárolóedényben az ingatlanon szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy annak fedele zárható legyen, valamint az a hulladékszállítás során a közszolgáltató alkalmazottainak egészségét ne veszélyeztesse, a gépi ürítést ne akadályozza, az ürítő berendezést ne károsítsa.

(4) A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a települési hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának költségét.

(5) Ha a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonos vagy a gazdálkodó szervezet a többlethulladékát nem a Közszolgáltatótól megvásárolt – jelzéssel ellátott -zsákban, vagy nem a tárolóedény mellé helyezi el, úgy a Közszolgáltató a többlethulladék elszállítását jogosult megtagadni.

(6) Ha a tárolóedény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely összetömörödött vagy befagyott, vagy a benne lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tárolóedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt hulladékot fellazítani és a tárolóedényt használhatóvá tenni.

(7) A tárolóedényben tilos olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, maró-, mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, kő és épülettörmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy, stb.), amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőberendezést, illetve ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetét.

(8) Ha a Közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a tárolóedényben a (7) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el vagy az túltöltött, a kiürítést jogosult megtagadni. A kiürítés megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltüntetésével értesíti az ingatlantulajdonost. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(9) A közszolgáltató jogosult megtagadni a hulladék elszállítását abban az esetben is, ha az ingatlantulajdonos kérelmére a szerződés szünetel.

(10) Az ingatlantulajdonos (birtokos vagy használó) köteles saját költségén a szükséges gyakorisággal, de évente legalább két alkalommal gondoskodni a gyűjtőedény tisztításáról, fertőtlenítéséről.

(11)21 Az ingatlantulajdonos a zöldhulladékát köteles a Közszolgáltatónál vásárolt komposztálható, lebomló zsákban kihelyezni a Közszolgáltató járműve által megközelíthető közterületre – a forgalmat nem akadályozó módon.

(12)22 A nem megfelelő módon kihelyezett és a Szolgáltató által el nem szállított zöldhulladékot az ingatlantulajdonos köteles a közterületről elszállítani.

(13)23 Amennyiben az ingatlantulajdonos zöldhulladékát a hulladékudvar területére szállítja, ezt bármilyen csomagoló eszközzel megteheti, de ez esetben a csomagolásból ki kell ürítenie a telep erre kijelölt területére.

16. § (1) A közszolgáltató a háztartási hulladékot az ingatlan bejárata előtti közúton.

(2) A gyűjtőedényzetet az ingatlan előtt úgy köteles elhelyezni, hogy azt a szolgáltató a közúton vehesse át. Ahol az útviszonyok, vagy egyéb akadályok nem tetszik lehetővé a gyűjtőedény átvétele a legközelebbi alkalmas helyen történik.

17. § (1) A tárolóedényeket bekerített ingatlanoknál a kerítésen belül kell tárolni, azokat csak a hulladékszállítás napján lehet közterületre kitenni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a tárolóedények előkészítő-, tároló helyét tisztán tartani, télen a hótól megtisztítani.

(3) Tilos a tárolóedények környékét, megközelítési útvonalát tárgyak elhelyezésével vagy parkoló gépjárművekkel oly módon elzárni, amely a tárolóedényeknek a gyakorlatban kialakult módon történő ürítését akadályozza.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a közterületen állandó jelleggel – a közterület kezelőjével egyeztetett, engedélyezett módon – elhelyezett tárolóedények biztonságos, elgurulásmentes helyének kialakításáról.

(5)24 A közszolgáltató által rendszeresített jelzés nélküli edényzet ürítését a közszolgáltató jogosult megtagadni.

(6) Az elhasználódott tárolóedény pótlásáról, javításáról/javíttatásáról a mindenkori ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia.

18. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok, így pl.: a közszolgáltatásba újonnan történő bekapcsolódás – folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy az új használó (bérlő) a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a közszolgáltató által működtetett ügyfélszolgálati irodában.

(2) A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a közszolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.

(3) A közszolgáltatási díjat változás-bejelentéssel érintett negyedév utolsó napjáig a korábbi ingatlantulajdonos, a bejelentést követő hónap első napjától pedig az új ingatlantulajdonos köteles megfizetni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles továbbá az (1) bekezdésben nem említett egyéb változást a közszolgáltatónak bejelenteni. A szerződésmódosítás a közszolgáltató ügyfélszolgálatán szóban vagy írásban kezdeményezhető. A szerződésmódosítást írásba kell foglalni. A szabványos tárolóedényre vonatkozó szerződésmódosítással egyidejűleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a tárolóedény lecseréléséről.

(5) Amennyiben az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybe vételére kötelezetté válik, de bejelentési,-változásbejelentési és közszolgáltatási szerződéskötési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a Közszolgáltató – az ingatlantulajdonos egyidejű értesítése mellett – a közszolgáltatási díj megállapításánál ingatlanonként 110-120 liter térfogatú tárolóedény heti egyszeri ürítési gyakoriságát jogosult vélelmezni mindaddig, amíg az igénybevételre kötelezett írásban a közszolgáltatási szerződést meg nem köti.

(6) Amennyiben a közszolgáltató ellenőrzése során azt tapasztalja, hogy az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződésben rögzítettnél nagyobb, vagy több tárolóedényt használ, úgy a közszolgáltató a szerződött edénymérettől eltérő méretű vagy darabszámú tárolóedény ürítését megtagadja, és ezzel egyidejűleg felhívja a tulajdonost a közszolgáltatási szerződés módosítására.

18/A. §25 (1) A családi házas lakóingatlan tulajdonosa a közszolgáltatóhoz intézett, e célra rendszeresített formanyomtatványon kérheti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és a díjfizetés szüneteltetését, ha

- az ingatlant 90 napot meghaladó időszakban nem lakja , és
- az ingatlant egyéb módon (bérbeadás, szívességi lakáshasználat, vagy bárminemű egyéb hasznosítás) nem hasznosítja, és
- a szüneteltetés fennállásának jogalapját havonta utólag közüzemi számlával igazolja, és
- a tárolóedényzetet azonosító jelzést (matrica) a közszolgáltató felé leadja, és
- hulladékkezelési közszolgáltatási díj hátraléka nincs.
(2) A Közszolgáltató csak matricával együtt fogadhatja be a szüneteltetés iránti kérelmet.
(3) A hulladékkezelési közszolgáltatás kizárólag az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes fennállása estén szüneteltethető.
(4) A szüneteltetés iránti kérelmet a szüneteltetés kezdő napját megelőzően legalább 15 nappal kell benyújtani a közszolgáltató Ügyfélszolgálatán. A határidő elmulasztása jogvesztő.
(5) A szüneteltetés leghosszabb időtartama 6 hónap nap, amelynek elteltével a közszolgáltatás külön értesítés nélkül visszaáll kivéve, ha a tulajdonos szüneteltetési kérelmet terjeszt elő.
(6) A szüneteltetés iránti kérelem tárgyában – a (9) bekezdésben foglaltak kivételével – a Közszolgáltató dönt.
(7) Amennyiben a kérelmező ingatlantulajdonos a szüneteltetés fennállásának jogalapját az adott hónapra – legkésőbb a tárgyhót követő hónap utolsó napjáig – igazolni az (1) bekezdésben foglaltak szerint nem tudja, úgy az igazolatlan időszakra közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség terheli. Az e §-ban rögzített igazolási határidő elmulasztása jogvesztő. Igazolási kérelemnek helye nincs.
(8) Az (1)-(7) bekezdésben foglaltaktól eltérően a hulladékkezelési közszolgáltatás kizárólag kórházi ápolás miatt szüneteltethető, előzetes bejelentés nélkül, méltányosságból, ha az ingatlantulajdonos a távollét időtartamáról az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást az akadályoztatás megszűnését követő 8 napon belül utólag bemutatja. A 8 napos határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs.
(9) Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a Közszolgáltatót a 2012. december 31. napjáig benyújtott szüneteltetési kérelmek jelen rendelet 18/A. §-ában foglaltak szerinti felülvizsgálatára.

GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ELTÉRŐ SZABÁLYOK

19. § (1) Kisnyárád Község közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet köteles a jelen rendeletben foglalt közszolgáltatást igénybe venni kivéve, ha

- a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség (a továbbiakban felügyelőség) által engedélyezett – települési hulladék ártalmatlanítására alkalmas – hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkezik és a tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladéka ártalmatlanításáról ezekben a berendezésekben, létesítményekben gondoskodik (Hgt.13. § (2)a.), 20. §(4))
(2) Gazdálkodó szervezet a kizárólag gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett, nem hasznosított települési szilárd hulladéka vonatkozásában - függetlenül attól, hogy ezen hulladékot (hulladékhányadot) anyagfajtánként elkülönítetten, vagy nem elkülönítetten gyűjti - akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha annak ártalmatlanításáról az (1) bekezdésben foglaltak szerint nem gondoskodik, vagy kezeléséről a Hgt. 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy a közszolgáltatás keretében nyújtott települési hulladékkezelés - felügyelőség által igazoltan - környezeti szempontból lényegesen kedvezőbb, mint amit a gazdálkodó szervezet alkalmaz.
(3) Az a gazdálkodó szervezet, amely a települési szilárd hulladékának kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles erről a tényről a Közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett a jegyzőhöz címzetten írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolnia kell, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel, melyhez szükséges adatokat hitelt érdemlően igazolnia kell.
(4) A gazdálkodó szervezetek kötelesek a keletkezett települési szilárd hulladékaikat a lakossági hulladékoktól elkülönítetten gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni, függetlenül a végzett tevékenység jellegétől. Lakossági tárolóedény esetében gazdálkodó szervezet részére – a társasház közösségével kötött megállapodás alapján - befogadó nyilatkozat adható.

20. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonnal bíró gazdálkodó szervezetekről a jegyző nyilvántartást vezet a cég azonosításához szükséges adatok feltüntetésével (a gazdálkodó szerv megnevezése, vállalkozási tevékenységéhez használt és az Ör. hatálya alá eső ingatlanok megjelölése).

(2) A nyilvántartás elkészítéséhez és folyamatos vezetéséhez szükséges adatokat a nyilvántartás vezetője a közszolgáltató adatszolgáltatása, az önkormányzat nyilvántartásai vagy más forrásból szerzett hivatalos tudomása alapján állapítja meg.

(3) A jegyző a nyilvántartás folyamatos vezetéséről a közszolgáltató adatszolgáltatása alapján gondoskodik.

(4) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek a gazdasági tevékenységükkel összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékuk kezelésére a közszolgáltatást veszik igénybe, 164/ 2003(X. 18.) Korm. sz. rendeletben előírt nyilvántartási és bejelentési kötelezettségét a Közszolgáltató teljesíti.

(5) A jegyző a közszolgáltató adatszolgáltatásában nem szereplő gazdálkodó szervezeteket évente ismétlődően, első alkalommal 2010. január 15-ig nyilatkozat megtételére hívja fel.

(6) A jegyző átadja a Közszolgáltatónak azon gazdálkodó szervezetek adatait, amelyek nyilatkozattételi kötelezettségüknek nem tettek eleget, illetve szolgáltatási szerződéssel nem rendelkeznek.

21. § (1) Az a gazdálkodó szervezet, amely jelen rendelet alapján köteles a közszolgáltatást igénybe venni, a közszolgáltatás teljesítésére a Közszolgáltatóval írásbeli szerződést köt a jelen rendeletben foglalt tartalommal.

(2) Ha a gazdálkodó szervezet a közszolgáltatást az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség ellenére sem veszi igénybe, a Közszolgáltató a jegyzőt köteles értesíteni, és az értesítéssel egyidejűleg felhívja a gazdálkodó szervezetet az írásbeli szerződés megkötésére.

(3) Azt a gazdálkodó szervezetet, amely a jegyző által vezetett nyilvántartásban nem szerepel és hulladékkezelési kötelezettségének nem tesz eleget, a Közszolgáltató felhívja a hulladékkeletkezés tényének és mennyiségének bejelentésére és a szerződés megkötésére.

(4)26 Ha a gazdálkodó szervezet nem tesz eleget a szerződéskötésre vonatkozó kötelezettségének a Közszolgáltató által megjelölt határidőre, a Közszolgáltató a bíróságtól kérheti a szerződés létrehozását, továbbá igazolt költségének és kárának megtérítését. A kár mértékének megállapításánál a gazdálkodó szervezetnél keletkezett hulladékmennyiség alapján a rendelet 4. számú melléklete szerinti díjazást kell alapul venni.

A begyűjtés gyakoriságának figyelembe vételével a tárolóedényt úgy kell kiválasztani, hogy arányos legyen a keletkező hulladék mennyiségével, de minimum 60-70 liter tárolókapacitás rendelkezésre álljon mind a családi házas, mind a földhivatali nyilvántartásban társasházi lakásként bejegyzett lakóingatlanok esetén.
(5) A gazdálkodó szervezetekkel kötendő közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni a szerződést kötő feleket: a Közszolgáltatót és a gazdálkodó szervezetet cégjegyzékszerűen, cégjegyzékszám, név, székhely szerint, az adószámot és a bankszámlaszámot is feltüntetve.
(6) A közszolgáltatási szerződés tartalmazza:
a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,
b) a teljesítés helyét és módját,
c) a gazdálkodó szervezet által használt gyűjtőedényt űrtartalom és darabszám szerint,
d) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,
e) a közszolgáltatás díját,
b) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,
c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,
d) az irányadó jogszabályok meghatározását.
(7) A szerződést a Közszolgáltató rendes felmondással nem mondhatja fel. A gazdálkodó szervezet a szerződést írásban, 30 napos határidővel mondhatja fel.
(8) A gazdálkodó szervezet a szerződést akkor mondhatja fel, ha
a) Kisnyárád közigazgatási területén megszűnt az a tevékenysége, amellyel összefüggésben települési szilárd hulladéka keletkezett és a jegyző által vezetett nyilvántartásból igazoltan törölték, vagy
b) a tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékának kezeléséről a továbbiakban nem a közszolgáltatás keretében gondoskodik és a jegyző által vezetett nyilvántartásból igazoltan törölték, vagy
c) a Közszolgáltatónak megszűnik az e rendelet szabályain alapuló, a hulladékkezelési közszolgáltatásra vonatkozó kizárólagos jogosítványa.
(9) A szerződés felmondása esetén a Közszolgáltató és a gazdálkodó szervezet között a szerződés akkor szűnik meg, ha a gazdálkodó szervezet igazolja, hogy a jelen rendelet szerinti jegyzői nyilvántartásból törölték.
(10) A szerződésnek a (9) bekezdés c) pont alapján történő felmondása esetén a Közszolgáltató és a gazdálkodó szervezet között a szerződés a (4) bekezdésben foglalt felmondási idő utolsó napján szűnik meg.
(11) A Közszolgáltató és a gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó hulladék tekintetében külön szerződést köthet (ideértendő a soron kívüli lomtalanítás, inert hulladék elszállítása, gazdálkodó szervezetek esetében: szelektíven gyűjtött hulladék-összetevők begyűjtése).
(12) A gazdálkodó szervezetek tárolóedényeinek tisztítása külön megrendelés alapján történhet.

A KÖZSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉNEK MÓDJA

A közszolgáltatási szerződés

22. § (1) A helyi kötelező közszolgáltatás igénybe-vételére irányuló szerződés létrejön:

a) a szolgáltatás első igénybe-vételével;

b) a szerződés írásba foglalásával;

c) a szolgáltatás felajánlásával is azaz, amennyiben a szolgáltató a szolgáltatást felkínálja, a megjelölt ürítési napokon megkísérli a hulladék begyűjtését és elszállítását.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmazza:

a) a felek megnevezése és azonosító adatai (ideértve az ingatlan tulajdonosának és azonosító adatainak megnevezését amennyiben a közszolgáltatás igénybe vevője nem az ingatlan tulajdonosa) így: a felek neve, címe, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén annak székhelye, társasházak, lakásszövetkezetek közös képviselőjének neve, lakcíme, természetes személy anyja neve, születési helye, és ideje;

b) a szerződés tárgya,

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja,

d) a szerződött tárolóedény térfogata és darabszáma,

e) az ellenérték megállapításának, számlázásnak, a számla kiegyenlítésének módja,

f) a szerződés időbeli hatálya,

g) a szerződött gyűjtőedény azonosítására vonatkozó előírások,

h) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott elemek.

(3) A közszolgáltatási szerződés írásba foglalásának bármely okból történő elmaradása esetén közszolgáltatás megszervezéséhez és a díjszámlázáshoz szükséges adatokat a szolgáltatás igénybe-vevője köteles bejelenteni a Közszolgáltatónak.

(4) A Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítése érdekében jogosult a rendelet 22. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott személyes adatok kezelésére, melynek során a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

A KÖZSZOLGÁLTATÁS ELLÁTÁSÁNAK RENDJE

23. § (1) Települési szilárd hulladékot csak az erre a célra kijelölt hulladék udvarban, hulladék-átrakóállomáson, komposztálótelepen, vagy a Közszolgáltató által alkalmazott egyéb, jogszabályban megengedett módon, a vonatkozó üzemeltetési szabályok és előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.

(2) A hulladék ürítésének minimális gyakorisága

a) családi házas övezetekben heti egy alkalom

(3) A Közszolgáltató a települési szilárd hulladékot heti egy alkalommal köteles elszállítani. kivéve a 6. számú mellékletben megjelölt területeket érintő konténeres szállítást.

(4) A szállítás módjáról és idejéről az igénybevevőt a Közszolgáltató közzététel útján tájékoztatja, úgyszintén az ünnepnapi szállítás rendjéről is.

24. § (1) A közszolgáltatást igénybe vevők számára a szabványos tárolóedények használata kötelező.

(2) A közszolgáltatásba bevont külterületek esetében kijelölt gyűjtőponton a közszolgáltató konténert köteles elhelyezni a hulladék gyűjtése és elszállítása céljára, melynek elszállításával tesz eleget a szolgáltató közszolgáltatási kötelezettségének.

(3) Az igénybe vehető, választható szabványos gyűjtőedények típusait és az azokban elhelyezhető települési szilárd hulladék mennyiségét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) A begyűjtés gyakoriságának figyelembe vételével a tárolóedényt úgy kell kiválasztani, hogy arányos legyen a keletkező hulladék mennyiségével, de minimum 70 liter tárolókapacitás rendelkezésre álljon ingatlanonként

(5) A tárolóedények beszerzéséről az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni, kivéve a 6. számú mellékletében megjelölt területeket, ahol a konténereket a szolgáltató biztosítja a települési önkormányzattal kötött megállapodás alapján térítés ellenében.

25. § Amennyiben az ingatlantulajdonos a szemétszállítást igénybe kívánja venni, úgy köteles a hulladék elszállítása céljából a szállítás napján reggel 6 óráig a gyűjtőedényt a rendeletben előírt helyre kitenni. A gyűjtőedényt legfeljebb a szállítási napot megelőző napon, 20 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést. A szemétgyűjtőtartály - a konténerek kivételével -állandó jelleggel a közterületen nem tartható, ezt a kiürítés napján vissza kell szállítani az ingatlanra.

26. § (1) A Közszolgáltató dolgozói a háztartási szemetet az ingatlan bejárata előtti közúton veszik át. A szemétgyűjtőtartályt az ingatlan előtt úgy kell elhelyezni, hogy azt a szolgáltató a közúton vehesse át. Ahol az útviszonyok vagy egyéb akadályok nem teszik lehetővé (pl. útszűkület) a tartályok átvétele a legközelebbi alkalmas helyen történik.

(2) A Közszolgáltató dolgozói fokozott gondossággal kötelesek a szemétgyűjtő tartályokat kezelni. A szándékos és gondatlan károkozásért a Közszolgáltató anyagilag felelős.

(3) A hulladékelszállító jármű személyzete a szemétgyűjtő edényeket az ingatlan bejárata előtti közterületen veszi át ürítés céljából, majd ürítés után oda helyezi vissza. Az ürítés alkalmával a Közszolgáltatónak felróható módon beszennyezett közterület megtisztításáról a szemétgyűjtő jármű személyzete azonnal köteles gondoskodni.

(4)27 A szemétgyűjtő edények közterületen való tárolása, használata során keletkezett szennyeződést, a sérült, elhasználódott gyűjtőedények hibájából adódó elcsorgást, szétszóródást az edényzet használója köteles eltávolítani. A közterület, illetve a közút arra alkalmas részének igénybevétele hulladéktároló edényelhelyezésére mentes a közterület-használati díj megfizetése alól.

(5) Hulladékgyűjtő konténerek közterületi elhelyezését a vonatkozó szakhatósági előírások szerinti védőtávolság betartásával úgy kell megoldani, hogy a konténerek sem a gyalogos, sem a közúti forgalmat ne akadályozzák, illetőleg az elhelyezés lehetővé tegye azok szállító járműre történő felemelését.

27. §28 Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladékát kizárólag a Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített –egyedi azonosító emblémával ellátott - gyűjtőedényben, zsákban adja át. A hulladék más módon történő kihelyezése tilos.

28. § A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének a közterület szennyezésének elkerülése érdekében lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az, az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza.

29. § Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények rendeltetésszerű használatáról, rendszeres tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről, valamint környezetük tisztán tartásáról.

30. § (1) Tilos a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből a hulladék kiszórása, a közterület szennyezése.

(2) A hulladékok gyűjtése során történő szennyezés esetén az ingatlan tulajdonosa, míg a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből történő hulladék begyűjtése, szállítása során a közterületen okozott szennyezés esetén a Közszolgáltató köteles a szennyezett területet megtisztítani és fertőtleníteni.

31. § Tilos a külön jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot a települési szilárd hulladékkal összekeverni és azt a települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló rendszeresített gyűjtőedényben elhelyezni. A külön jogszabályokban kihirdetett hulladékjegyzékekben nem szereplő, vagy ismeretlen összetételű hulladékot veszélytelenségének, illetve veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni.

32. § Az ingatlantulajdonos köteles a külön jogszabályban meghatározott veszélyes hulladékot a települési szilárd hulladéktól elkülönítetten, a környezet szennyezését, károsítását vagy veszélyeztetését kizáró módon gyűjteni és a veszélyes hulladék begyűjtésére és szállítására, illetőleg ártalmatlanítására feljogosított engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek átadni, illetve a Hgt. 12. § (2)-(3) bekezdéseiben foglaltak szerint eljárni. Ilyen esetben a Hgt. szerinti adminisztratív és tervezési kötelezettségek a hulladék átvevőjét terhelik

33. § (1) A Közszolgáltató a hulladékkezelési közszolgáltatás keretében a hulladék elszállítását megtagadhatja, ha:

a) az nem a Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített és a Közszolgáltatótól átvett gyűjtőedényben vagy más gyűjtőeszközben kerül kihelyezésre,

b) a kihelyezett gyűjtőedény a Közszolgáltató által alkalmazott gépi ürítési módszerrel az ingatlantulajdonosnak felróható okból nem üríthető,

c) megállapítható, hogy a gyűjtőedényben kihelyezett hulladék az ürítés, illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a begyűjtő járműben vagy berendezésében kárt okozhat, vagy a hasznosítás, illetve ártalmatlanítás során veszélyeztetheti a környezetet,

d) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a kihelyezett gyűjtőedény mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes, vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, nem ártalmatlanítható, illetve nem minősül települési szilárd hulladéknak.

e) a kihelyezett gyűjtőedény túltöltött, és a gyűjtőedény ürítése a környezet szennyezése, a hulladék szóródása nélkül nem lehetséges.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban, haladéktalanul értesíti a hulladék elszállítása megtagadásának tényéről, és okáról. Az ingatlantulajdonos köteles a megtagadáshoz vezető okot vagy okokat megszüntetni, illetőleg a megszüntetésről gondoskodni.

NAGY DARABOS TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

34. § (1)29 A nagy darabos hulladék (lom), összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról a Közszolgáltató évente két alkalommal a hulladékkezelési közszolgáltatás keretében - külön díj felszámítása nélkül - gondoskodik. (lomtalanítás)

(2)30 A Közszolgáltató kizárólag a lakosságnál, a háztartásokban képződött, de a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekben el nem helyezhető nagy darabos hulladék elszállítására köteles. A Közszolgáltató által a közszolgáltatás keretében szervezett lomtalanítási szolgáltatás semmilyen más hulladékra így az inert hulladékra, a háztartási kommunális hulladékra, veszélyes hulladékra és szelektív hulladékra, bio-hulladékra nem terjed ki. A lomtalanítás körébe nem tartozó hulladék átvételét a Közszolgáltató jogosult megtagadni.

(3) A nagy darabos hulladékot az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen és időpontban helyezheti ki elszállítás céljából.

(4) Az elszállítandó nagy darabos hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen.

(5) A Közszolgáltató az (1)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérő módon vagy eltérő időben közterületen kihelyezett nagy darabos hulladék, illetve a kihelyezett nagy darabosnak nem minősülő más hulladék elszállítására nem köteles.

(6) A Közszolgáltató lakossági megrendelésre, térítés ellenében, eseti lomtalanítás céljából konténert biztosít.

(7)31 Lomtalanítást követően a gyűjtőterület szennyeződésmentesítéséről a Szolgáltató köteles gondoskodni.

A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK SZELEKTÍV, ÉS A ZÖLD HULLADÉK GYŰJTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK32

35. § (1) A hulladék összetevők újrafeldolgozásának, visszanyerésének elősegítése, a környezet fokozott védelme érdekében Kisnyárád Község Önkormányzata 2010. január 1. napjától vezeti be a hulladékok elkülönített (szelektív) begyűjtésének kombinált rendszerét.

(2)33 A települési szilárd hulladék szelektív gyűjtésével, illetve begyűjtésével összefüggő tevékenységek teljesítéséhez szükséges feltételeket az önkormányzat a közszolgáltatás részeként, a Közszolgáltató által, közreműködésével biztosítja. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek jegyzékét a rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

(3) A jelen rendeletben foglalt települési szilárd hulladékkal összefüggő hulladékkezelési közszolgáltatás kiterjed a települési szilárd hulladék elkülönített, szelektív gyűjtésére, a jelen rendeletben foglaltak szerinti tartalommal.

(4) Az ingatlantulajdonosa jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult, illetve köteles eleget tenni a hulladék szelektív gyűjtésére vonatkozó előírásoknak.

(5) A lakosság a települési szilárd hulladék más összetevőitől elkülönítetten gyűjthető

a) papírt, fehér és színes üveget, fémhulladékot, műanyag hulladékot, és biohulladékot (konyhai hulladékot és a kerti zöld hulladékot) az elhelyezés céljára kijelölt hulladékudvarban,

b) papírt, műanyagot továbbá üveget az elhelyezés céljára kijelölt hulladékgyűjtő szigeten, helyezheti el.

(6) Gyűjtősziget és hulladékudvar használata esetén a hulladéknak az elhelyezés céljára szolgáló helyre történő szállításáról az ingatlantulajdonos gondoskodik. A hulladékot a kijelölt helyen - a Közszolgáltató előírásaira is tekintettel - úgy kell elhelyezni, hogy az más hulladékfajtával ne keveredjen és a környezetet ne szennyezze.

(7) A Közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarban - a létesítésére kiadott engedélyben foglaltak szerint - a települési szilárd hulladék hasznosítható, valamint - a környezetvédelmi hatóság által engedélyezett - veszélyes hulladék összetevői gyűjthetők be. A hulladékgyűjtő szigeten csak a települési szilárd hulladék hasznosítható összetevőinek begyűjtése történhet. A hulladékgyűjtő udvarban ártalmatlanítási művelet nem végezhető.

(8) A Közszolgáltató megtagadhatja a hulladékudvarra szállított települési szilárd hulladék átvételét és elhelyezését, ha az adott hulladék hulladékfajta szerinti elkülönítése nem felel meg a szelektív gyűjtés jogszabályban meghatározott követelményeknek.

(9)34 A Szolgáltatónak a szelektív hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárnia, hogy a hulladék a szállítás során ne szóródjon, és más környezetterhelést se idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, fertőtlenítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környezetében a Szolgáltató köteles gondoskodni.

(10)35 A zöldhulladék átvétele a hulladékgyűjtő udvar elkülönített pontján történik térítésmentesen. A lakosság által elhelyezhető zöldhulladék mennyisége évente 1 tonna. A közterületeken és önkormányzati tulajdonú területekről beszállított zöldhulladék térítésmentesen korlátlan mennyiségben elhelyezhető.

(11)36 Az ingatlantulajdonosok által zsákban kihelyezett zöldhulladékot a Közszolgáltató március 1. és november 30. között kéthetente egy alkalommal összegyűjti a község területén, majd komposztálásra a hulladékudvarra szállítja.

(12)37 A zöldhulladék saját ingatlanon való elégetésére hétfőtől péntekig szombat, vasárnap és ünnepnapok kivételével van lehetőség kivéve, ha országos tűzgyújtási tilalom van érvényben.

(13)38 A (11) pontban megjelölt szolgáltatás igénybe vételének feltétele a zöldhulladék e célra rendszeresített - a Közszolgáltatótól megvásárolható – lebomló zsákban történő elhelyezése. A Közszolgáltató kizárólag a lebomló zsákban kihelyezett zöldhulladék elszállítására köteles.

(14)39 Az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező zöldhulladékot a Hulladékkezelő Központ komposztálójába térítésmentesen maga is elhelyezheti. A zöldhulladék komposztálóban történő elhelyezéséhez lebomló zsák használata nem kötelező, de a saját tárolóedényzetben beszállított zöldhulladék ürítéséről a beszállító köteles gondoskodni.

A VESZÉLYES HULLADÉK ELKÜLÖNÍTETT GYŰJTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

36. § (1) A külön jogszabályokban kihirdetett hulladékjegyzékekben nem szereplő, vagy ismeretlen összetételű hulladékot veszélytelenségének, illetve veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni.

(2) A háztartásokban keletkezett veszélyes hulladékokat az ingatlantulajdonos köteles a települési szilárd hulladék más összetevőitől elkülönítetten gyűjteni és a veszélyes hulladék elhelyezésére is szolgáló hulladékudvarban a veszélyes hulladék átvételére jogosult Közszolgáltatónak átadni.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatás keretében létesített és üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarban csak a háztartásokban keletkező, a környezetvédelmi hatóság által engedélyezett veszélyes hulladékot köteles átvenni és gyűjteni.

(4) A háztartásokban keletkező veszélyes hulladéknak a Közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarba saját járművel történő szállítása a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül végezhető. A hulladékgyűjtő udvar igénybevétele díjmentes.

A HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS HATÁLYA ALÁ NEM TARTOZÓ TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS EGYES KÉRDÉSEK

37. § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás nem terjed ki

a) az inerthulladékra,

b) a nagydarabos hulladékra a jelen rendeletben foglalt, évi kettő alkalommal végzett lomtalanítás kivételével és

c) a jelen rendelet 15. § (2) és (3) bekezdésében foglaltak szerint és feltételek teljesülése esetén a kizárólag gazdasági tevékenységgel összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékra,

d)40 a veszélyes hulladékra, kivéve a 36. § (3) bekezdésében foglalt veszélyes hulladékot.

(2) A hulladék termelője, birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkező vagy más módon a birtokába kerülő - a hulladékkezelési közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó - (1) bekezdésben meghatározott hulladékot a jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően köteles gyűjteni (ideértve az elkülönített gyűjtést is), továbbá az ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról gondoskodni.

(3) Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettséget a hulladék termelője, birtokosa

a) jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

b) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.

(4) Az ingatlantulajdonos jogosult a közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó, az (1) bekezdésben megjelölt hulladékának begyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására, illetve hasznosítására a Közszolgáltató szolgáltatását igénybe venni.

(5) Ha az ingatlantulajdonos a (4) bekezdésben foglaltakkal a Közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeit írásbeli megállapodásban rendezik.

38. § A közszolgáltatás alá nem tartozó inert hulladék, továbbá a települési szilárd hulladék konténerrel történő szállítása esetében a hulladék termelője, birtokosa és kezelője a közterület tisztán tartására vonatkozó jogszabályok szerint köteles eljárni.

39. §41 (1) Az ingatlantulajdonos a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat fizet a 2012. év CLXXXV. törvényben, e rendeletben, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter rendeletében meghatározott feltételek szerint.

(2) Mentesül a közszolgáltatási díj fizetési kötelezettség alól az ingatlantulajdonos, ha ingatlanán a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szünetel.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt miniszteri rendelet hatályba lépéséig a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a közszolgáltató javaslatára a Képviselő-testület állapítja meg legalább egyéves díjfizetési időszakra az általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek szerint.

(4) Egységnyi díjtétel: a választható tárolóedényeknek a rendelet 3. és 4. számú mellékleteiben rögzített egyszeri ürítési díja.

(5) Közszolgáltatási díj: az egységnyi díjtétel és az ürítési gyakoriság átlagszámának szorzata.

40. § (1) Konténer közterületen a közúti és gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi előírások megtartásával helyezhető ki:

a) főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,

b) tömegközlekedési útvonalon, amennyiben a konténer csak a közúti forgalom zavarásával helyezhető ki, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni,

(2) Hulladékgyűjtő konténer közterületen történő elhelyezése mentes a közterület-foglalási díj megfizetése alól.

(3) Hulladékgyűjtő konténer 2 munkanapon túli közszolgáltató általi rendelkezésre bocsátása a jelen rendelet 5. számú mellékletében meghatározott díj megfizetése ellenében történik.

41. § (1) A lakosság az inert hulladékot (építési törmelék; üvegalapú, szálas anyagok hulladékai; csomagolási üveghulladék; beton; tégla; cserép és kerámia; beton, tégla és cserép valamint kerámia keveréke; üveg; föld és kövek; talaj és kövek;) az e célra létesített inert hulladéklerakóban helyezheti el.

(2)42

(3)43

(4)44

A KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA, MEGFIZETÉSÉNEK SZABÁLYAI

42. § (1)45 A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért díjat kötelesek fizetni, a jelen rendelet 18/A §-ában meghatározott kivétellel.

(2) A közszolgáltatás díját a Képviselő-testület egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg.

(3) A Közszolgáltató évente a következő évre vonatkozóan kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát

(4) Közszolgáltatási díj: az egységnyi díjtétel és az ürítési gyakoriság átlagszámának szorzata.

(5) Az egységnyi díjtétel: a választható tárolóedényeknek a rendelet 3. és 4. számú mellékleteiben rögzített egyszeri ürítési díja.

(6) A közszolgáltatás igénybevételének díját az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátott gyűjtőedények számának, azok egyszeri ürítési díjának és az évi ürítések számának szorzataként kell megállapítani.

43. § (1) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Közszolgáltató

- családi házak és gazdálkodó szervezetek esetén negyedévente
- társasházak részére havonta
számlát bocsát ki.
(2) 46 A Közszolgáltató által kibocsátott számla alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató részére
- banki átutalással,
- készpénzes befizetéssel a közszolgáltató ügyfélszolgálatán,
- csekken a közszolgáltató ügyfélszolgálatán vagy a pénzintézetnél a közszolgáltató számlájára történő befizetéssel köteles megfizetni.
(3) Amennyiben a lakásszövetkezeteknek, társasházaknak nincs képviseletre feljogosított szerve a közszolgáltató a közszolgáltatási díjat tartalmazó számlát – az egyedi szolgáltatási szerződés alapján - az ingatlantulajdonosok nevére köteles kiállítani.

44. § (1) A közszolgáltatás díját a számlán feltüntetett fizetési határidőre kell kiegyenlíteni. A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a Közszolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.

(2) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a Közszolgáltató válaszolni köteles.

(3) Túlszámlázás esetén a többletösszeget a Közszolgáltató visszafizeti vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(4) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását, illetve a teljesítést igazolja.

(5) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozás.

(6)47 A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató az ingatlantulajdonos figyelmét felhívja a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására, és felszólítja annak 8 napon belüli teljesítésére. A felszólítás tartalmazza az (5) bekezdésben foglaltakra történő figyelmeztetést is.

(7)48 A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék megfizetésének esedékességét (8. nap) követő 45. nap elteltével a közszolgáltató – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a díjhátralék adók módjára történő behajtását kezdeményezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (a továbbiakban: NAV).

(8)49 A NAV - a kezdeményezés kézhezvételétől számított 8 napon belül – jogszabályban meghatározottak szerint intézkedik a díjhátralék, a késedelmi kamat és a felmerült költségek behajtása érdekében.

(9)50 A behajtott díjhátralékot, késedelmi kamatot, valamint a közszolgáltatónak, mint a követelés jogosultjának ezzel kapcsolatban felmerült és behajtott költségeit a NAV 8 napon belül átutalja a közszolgáltatónak.

(10)51 Közös tulajdonban álló ingatlan esetében az egy háztartásban életvitelszerűen élő tulajdonosok, a közös használatban álló ingatlan esetében pedig az életvitelszerűen élő használók, illetve birtokosok felelőssége egyetemleges.

(11)52 A behajtás eredménytelensége esetén, ennek tényéről és okáról – a behajtás eredménytelenségét követő 8 napon belül – a NAV igazolást ad a közszolgáltatónak.

(12) Az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék magába foglalja a tőkét, az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamatot, valamint a behajtás egyéb költségeit

DÍJKEDVEZMÉNY

45. § (1) A 70 literes gyűjtőedényt használó ingatlantulajdonost egyedi kérelmére díjkedvezményben részesítheti a Képviselő-testület, amennyiben Kisnyárád közigazgatási területén írásbeli közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

(2) A díjkedvezményt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától köteles a Közszolgáltató figyelembe venni.

(3) A díjkedvezményre való jogosultság feltételeiben bekövetkezett változást az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni.

SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

46. §53

HATÁLYBA LÉPTETŐ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

47. § (1) Jelen rendelet 2010. év január hó 01. napján lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejüleg hatályát veszti Kisnyárád Község Önkormányzatának a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 9/2004.(VI.29.) számú rendelete, továbbá annak módosításáról rendelkező 9/2005.(VII.18.) számú, és 10/2007.(XI.23.) számú rendeletek.

(3) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

48. § (1) A közszolgáltatási szerződés megkötésére nyitva álló időszakban ( 2010. január 1-jétől 2010. január 31-ig ) a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződés megkötésének időpontjáig fennálló díjkövetelését a közszolgáltatási szerződésben meghatározott tárolóedény méretét és díját alapul véve egyösszegben érvényesíti.

(2) Az ingatlantulajdonosok a 2. sz. mellékletben meghatározott választható szabványos tárolóedényeket kötelesek beszerezni. A közszolgáltató a nem szabványos, illetve az írásbeli szerződéstől eltérő tárolóedényben levő hulladék elszállítását jogosult megtagadni.

(3) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződési ajánlatot az újonnan keletkező és az e rendelet hatálybalépésekor meglévő közszolgáltatási jogviszony esetén is a közszolgáltató küldi meg az ingatlantulajdonosnak, társasházi és lakásszövetkezeti ingatlantulajdonosok esetében a társasház és a lakásszövetkezet képviselőjének, akinek azt kitöltve és aláírva 15 napon belül vissza kell küldeniük a közszolgáltatónak.

MELLÉKLETEK JEGYZÉKE

1. Rendszeresen takarított utcák jegyzéke
2. Választható szabványos tárolóedények
3. A lakossági települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díja
4. Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díja gazdálkodó szervezetek esetén
5. A hulladékkezelési közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó hulladékkezelés díja
6. Szelektív hulladékgyűjtő szigetek jegyzéke

1. melléklet

Rendszeresen takarított utcák
Heti egy alkalommal:
Dózsa utca
Kossuth utca
Petőfi utca
Rákóczi utca

2. melléklet

A választható szabványos tárolóedények 2010. január 1-től
70 literes edényzet
110 – 120 literes edényzet
240 literes edényzet
1100 literes edényzet
4 m3 -es konténer
70 literes jelzett műanyag zsák
A kötelezően igénybe veendő legkisebb szabvány edényméret 70 literes.

3. melléklet54

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díja 2013. január 1-tól 2013. december 31-ig.
/LAKOSSÁG/
Bruttó díjak Ft-ban, az ÁFA-t is tartalmazzák

2012

2013

1 db 70 literes jelzett műanyag zsák
(tartalmazza a zsák, az elszállítás, és elhelyezés díját)

405.-

422.-

1 darab 60-70 literes edényzet egyszeri ürítése

306.-

319.-

1 darab 110-120 literes edényzet egyszeri ürítése

488.-

509.-

1 darab 240 literes edényzet egyszeri ürítése

1.056.-

1.101.-

1 darab 1100 literes edényzet egyszeri ürítése

4.863.-

5.067.-

3 m 3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

13.263.-

13.820.-

5 m 3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

22.100.-

23.028.-

7 m 3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

30.950.-

32.250.-

1 darab lebomló zsák:

160.-

167.-

4. melléklet55

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díja 2013. január 1-tól 2013. december 31-ig.
/Gazdálkodó szervezetek /
Bruttó díjak Ft-ban, az ÁFA-t is tartalmazzák

2012

2013

1 darab 60-70 literes edényzet egyszeri ürítése

505.-

526.-

1 darab 110-120 literes edényzet egyszeri ürítése

780.-

813.-

1 darab 240 literes edényzet egyszeri ürítése

1.555.-

1.620.-

1 darab 1100 literes edényzet egyszeri ürítése

8.335.-

8.685.-

2 m3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

14.145.-

14.739.-

3 m 3 k kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

21.220.-

22.111.-

4 m3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

28.290.-

29.478.-

5 m3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

35.365.-

36.850.-

7 m 3 kommunális szilárd hulladék egyszeri ürítési díja

49.510.-

51.590.-

5. melléklet56

6. melléklet

Szelektív hulladékgyűjtő-szigetek jegyzéke

1. Petőfi utcában a központi buszmegállónál a volt gázcseretelep helyén,

2. Kossuth utcai gémeskútnál,

1

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

2

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

3

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

4

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

5

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

6

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

7

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2010. február 12-től

8

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2010. február 12-től

9

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2010. február 12-től

10

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 3. §-a, a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2011. június 1-jétől

11

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2010. február 12-től

12

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

13

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

14

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

15

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

16

Módosította a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2011. június 1-jétől

17

Beiktatta a 18/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a, módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

18

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 9. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

19

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 9. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

20

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 10. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

21

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 11. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

22

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 11. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

23

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 11. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

24

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 12. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

25

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 5. §-a, módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

26

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

27

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályos 2010. február 12-től

28

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2010. február 12-től

30

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 13. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

31

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 9. §-a, hatályos 2010. február 12-től

32

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 10. §-a, hatályos 2010. február 12-től

33

Módosította a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2011. június 1-jétől

34

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 11. §-a, hatályos 2010. február 12-től

35

Beiktatta a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 11. §-a, módosította a 18/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. január 1-jétől

36

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 14. §-a, hatályos 2011. január 1-jétől

37

Beiktatta a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 14. §-a, módosította a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2011. június 1-jétől

38

Beiktatta a 18/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. január 1-jétől

39

Beiktatta a 18/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. január 1-jétől

40

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 12. §-a, hatályos 2010. február 12-től

41

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

42

Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatálytalan 2012. december 28-tól

43

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 13. §-a, a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 15. §-a, hatályon kívül helyezte a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatálytalan 2011. június 1-jétől

44

Hatályon kívül helyezte a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatálytalan 2011. június 1-jétől

45

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 14. §-a, hatályos 2010. február 12-től. (XII

46

Módosította a 2/2010. (II.12.) önkormányzati rendelet 15. §-a, hatályos 2010. február 12-től

47

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

48

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

49

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

51

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

52

Módosította a 18/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos 2012. december 28-tól

53

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (VI.1.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatálytalan 2012. június 1-jétől

56

Módosította a 10/2010. (XII.21.) önkormányzati rendelet 19. §-a, hatályon kívül helyezte a 7/2011. (V.12.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatálytalan 2011. június 1-jétől