Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2004.(II.16.) és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 7/2004. (IV.23.) önkormányzati rendeletek módosításáról.

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 33. § (7) bekezdésében, 37/A. § (3) bekezdésében, 38. § (9) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 50.§ (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör1.) 13. §-a helyébe az alábbi rendelkezés:

13.§ A jogosult részére jövedelme pótlására, kiegészítésére a következő pénzbeli szociális ellátás nyújtható: a) méltányossági ápolási díj, b) önkormányzati segélyt állapít meg.”

2. §

Az Ör1. 33. § helyébe az alábbi rendelkezés és az azt megelőző alcím lép:

„Önkormányzati segély

33.§ (1) Kisnyárád Község Önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

(2) A képviselő-testület az önkormányzati segély megállapítására vonatkozó hatáskörét – a 34.§ kivételével – a polgármesterre átruházza.

(3) Elsősorban azokat a személyeket indokolt önkormányzati segélyben részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(4) Önkormányzati segélyben –34.§ és 35.§ kivételével – az a személy részesíthető, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) családban élő esetében a 130 %-át

b) egyedülélő esetében a 150 %-át

c) kiskorú gyermeket nevelő család esetében a 200 %-át. 

(5) Önkormányzati segély adható eseti jelleggel, vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel (pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában).

(6) Eseti önkormányzati segély háztartásonként évente legfeljebb 5 alkalommal állapítható meg, és összege alkalmanként 2.000.- és 20.000.- forint között lehet. Havi rendszerességgel megállapított önkormányzati segély összege éves szinten legfeljebb 120.000.- forint lehet. Ezen bekezdés tekintetében figyelmen kívül kell hagyni a 34.§ és 35.§ szerint megállapított önkormányzati segélyeket.

(7) Önkormányzati segély adható

a) készpénzben,

b) gyógyszertámogatásként,

c) egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjaként,

d) utazási támogatásként,

e) Erzsébet utalványban,

f) természetben tüzelő, élelmiszer, ruházat, tanszer, tankönyv formájában, vagy közmunka programban előállított termény formájában.

(8) A pénzbeli önkormányzati segély kifizetése történhet átutalással, illetve pénztári készpénz kifizetéssel. A pénztári kifizetés esetén a jogosult a segélyösszeget a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül, pénztári órák idején veheti fel az önkormányzat házipénztárában.

(9) Önkormányzati segély kérelemre és hivatalból -különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére- is megállapítható. Az önkormányzati segélyt kezdeményezni a Hivatalnál kell.

(10) Önkormányzati segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmány készíthető.”

3. §

Az Ör1. 34. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

34.§ (1) Önkormányzati segély állapítható meg elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Az (1) bekezdés alapján a család létfenntartását veszélyezteti, ha a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát nem haladja meg.

(3) Nem lehet temetésre tekintettel önkormányzati segélyt megállapítani,

a) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 34. § (2) bekezdésében meghatározott mértéket meghaladja,

b) ha a kérelmező vagy családja részére a haláleset miatt önkormányzati segély került megállapításra,

c) ha a környezettanulmány során megállapítást nyert, hogy a benyújtott jövedelemigazolások adatai nem valósak, illetőleg a kérelmező vagyoni körülményeit tekintve anyagi veszélyeztetettsége nem állapítható meg,

d) ha a kérelmet a temetést követő 90 napon túl nyújtották be,

e) ha a kérelmező a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16. §-a alapján temetési hozzájárulásban részesült.

f) ha a kérelmező az elhalt személlyel korábban eltartási szerződést kötött.

(4) Az önkormányzati segély kérelemhez ha temetésre tekintettel nyújtották be mellékelni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.

(5) Ha a haláleset nem Lánycsók község illetékességi területén történt, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét - vagy a kérelem elutasításának tényét -, illetve határozat számát a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal a számlákra rávezeti.

(7) A Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal az így záradékolt eredeti számlát másolatban az ügyiratban mellékletként csatolja.

(8) Az önkormányzati segély összege temetésre tekintettel 10.000.- Ft. Kivételesen indokolt esetben, méltányosságból a temetésre tekintettel az önkormányzati segély összeget ezt meghaladhatja, de nem lehet több, mint a mindenkori helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség 50 %-a.

(9) A helyben szokásos legolcsóbb temetés elismert költsége 100 000 forint.”

4. §

Az Ör1. 35. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

35.§ (1) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben a képviselő-testület egyedi döntése alapján önkormányzati segélyben részesíthető az,

a) akinek lakásában elemi csapás, tűzeset kárt okozott

b) akit, vagy akinek családtagját legalább 1 hét kórházi ápolással járó betegség, baleset ért,

c) aki legalább 2 hónapja tartós táppénzes állományban van,

d) aki gyermekének betegségére, balesetére tekintettel nagyobb kiadásra kényszerül.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában létfenntartási gond, illetve rendkívüli élethelyzet

a) az egészségmegőrzés érdekében az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, ha a szolgáltatás díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át meghaladja;

b) ha a kérelmező önmaga és családja fenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és a kialakult helyzet életüket, testi épségüket veszélyezteti;

c) ha a kérelmező alkalmanként jelentkező többletkiadások, krízishelyzet, különösen betegség, elemi kár, vagy egyéb, előre nem látható esemény miatt saját és családjában élők létfenntartása veszélyeztetett.

(3) Nem állapítható meg az önkormányzati segély rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, ha

a) a család egy főre jutó jövedelme

aa) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

bb) egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén, illetve ha a családban magasabb összegű családi pótlékkal rendelkező személy él, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350 %-át meghaladja,

b) ha a család az e rendeletben szabályozott egyes rendkívüli élethelyzetekre vonatkozóan az önkormányzat rendelete alapján már részesült önkormányzati segélyben vagy arra jogosult, 

c) ha a környezettanulmány során megállapítást nyert, hogy a benyújtott jövedelemigazolások adatai nem valósak, illetőleg a kérelmező vagyoni körülményeit tekintve anyagi veszélyeztetettsége nem állapítható meg.

(4) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben önkormányzati segély egy háztartásban egy személy részére évente legfeljebb egy alkalommal adható, a segély legmagasabb összege 50.000 forint lehet.”

5.§

Az Ör1. 37. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

37. § (1) Az önkormányzati segély helyett részben vagy egészben természetbeni segély állapítható meg, ha az a veszélyeztetést elhárítja és a pénzbeli segélyezés a kérelmező körülményeinek ismeretében nem célravezető, illetve feltételezhető a segély összege nem rendeltetésének megfelelő felhasználása.

(2) A természetbeni segélyre való jogosultság feltételeinek meghatározására az önkormányzati segély szabályai az irányadók. ”

6.§

Az Ör1. 50. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

50.§ (1) A méltányossági közgyógyellátásra való jogosultságról a települési önkormányzat képviselő-testülete dönt. A jogosultság egy évre kerül megállapításra. A közgyógyellátásra való jogosultság kezdő időpontja - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultságot megállapító határozat meghozatalát követő 15. nap.”

7.§

Az Ör1. 63. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Sürgős szükség esetén, ha az igénylő körülményei a mielőbbi segítségnyújtást indokolják az önkormányzati segély ügyében, a polgármester a két ülés között, átruházott hatáskörben döntést hozhat, kifizetést engedélyezhet, amelyről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen be kell számolnia.”

8.§

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 7/2004. (IV.23.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör2.) 3.§ (3) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„a) támogatás térítési díj megfizetéséhez.”

9. §

Az Ör2. 12. §-a és az azt megelőző alcím helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Támogatás térítési díj megfizetéséhez


12.§ (1) Fogyatékos gyermeket nevelő család esetében támogatás nyújtható a szülő részére a fogyatékos gyermeket ellátó intézménybe szállítás esetén a támogató szolgálat igénybe vételéért fizetendő térítési díj megfizetéséhez.

(2) A támogatás összege legfeljebb a havi térítési díj összege lehet.

(3) Az támogatás igényléséhez az igénylő bemutatja a támogató szolgálat igénybevételéről szóló, nevére kiállított számlát.”

10.§

(1) Jelen rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) a) Az Ör1. 3. § (2) bekezdésében, 17/A.§ (5) bekezdésében, 19.§ (1) f) pontjában, 19.§(2) bekezdésében, 22.§ (6) bekezdésében, és az Ör2. 5.§ (1) bekezdésében, 21. (3) és (4) bekezdésében a „Lánycsók-Kisnyárád Községek Körjegyzőségén” szövegrész helyébe a „Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatalban” szövegrész lép.

b) Az Ör1. 16.§. § (1) bekezdésében, 44.§ (2) bekezdésében, 58.§ (3) bekezdésében, és az Ör2. 9.§-ában, 10.§-ában, 16.§ (3) bekezdésében, 17.§ (8) bekezdésében, 21.§ (4) bekezdésében „körjegyző” szövegrész helyébe „jegyző” szövegrész lép,

c) Az Ör1. 2.§ (2) bekezdésében, 3.§ (1) bekezdésében, 44.§(1) bekezdés b) pontjában, „átmeneti segély” szövegrész helyébe „önkormányzati segély” szövegrész lép.

(3) Hatályát veszti

a) az Ör1.

aa) 4-10.§ az azt megelőző alcímmel

ab) 36. §-a,

ac) 40-43.§ az azt megelőző alcímmel

ad) 44.§ (1) c) pontja

b) az Ör2. 13-14. §-a.

(4) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kisnyárád, 2013. december 30.

Fledrich Gabriella s.k.,                                                                                 Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

     polgármester                                                                                                              jegyző

Z á r a d é k:

A jelen rendelet KISNYÁRÁD községben 2013. december 31. napján kihirdetésre került.

Kisnyárád, 2013. december 31.

                                                                                                                               Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                                                  jegyző