Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2013. 02. 15- 2013. 03. 30

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§ 1.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatatásáról szóló 59/2012. (XI.28.) BM. rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) Kisnyárád községben történő végrehajtására a következőket rendeli el:

1.§

 (1) E rendelet alkalmazása során a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, folyósításának szabályairól szóló kormányrendeletben foglaltakat az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. 

 (2) E rendelet alkalmazásában:

a) nyugdíjminimum: a kérelem elbírálásakor érvényben lévő öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege,

b) a jövedelem számításánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző egy hónapot, egyéb jövedelmeknél a megelőző egy évet kell tekinteni.

c) lakóhely, tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározottak,

d) háztartás: az egy lakásban együtt élő és ott bejelentett lakóhellyel rendelkezők közössége, függetlenül ezen személyek rokoni kapcsolatától. A háztartásban együtt élőnek kell tekinteni azt a gyereket is – a teljes ellátást nyújtó bentlakásos intézményben lévő kivételével – aki tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem az igénylő lakásában lakik.

2.§

(1) Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Kisnyárád községben bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.  


(2) A jogosultság szempontjából előnyt élveznek azon szociálisan rászorult személyek, akik aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, valamint lakásfenntartási támogatásban részesülnek.


(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

3.§

Térítésmentesen, szociális célú tűzifára jogosult, az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén, maximum 1 m3 mennyiség erejéig az: 

a) aki a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatalban benyújtotta,    

b) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén ennek 200%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, továbbá

c) kizárólag fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

4.§

(1) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(2) Üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.


(3) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


(4) A Képviselő-testület a rendelkezésre álló tűzifa mennyiséget a jogosultak között egyenlő arányban osztja el.

5.§

 A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet 1. sz. melléklete szerint az Önkormányzat számára megállapított 121.920.-Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított 2.000,-Ft/erdei m3+ÁFA+szállítási költség mértékű saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

6.§

Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem a jogosult igényelte és kapta, a következő évek során ugyanezen jogcímen való juttatás igénylésekor kizárható.

7.§

(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és 2013. március 31. napján hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kisnyárád, 2013. február 14.

                Fledrich Gabriella s.k.,                                              Iloskityné dr. Pantyata Ágnes s.k.,      

                      polgármester                                                                          jegyző

Záradék

A jelen rendelet Kisnyárád községben 2013. február 15. napján kihirdetésre került.

Kisnyárád, 2013. február 15.

                                                                                                  Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,      

                                                                                                                     jegyző