Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.06.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről.

Hatályos: 2015. 05. 22

Egységes szerkezetben

a módosításáról rendelkező 8/2014.(IX.05.) önkormányzati rendelettel és 9/2015.(V.22.) önkormányzati rendelettel.

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

1.§[1]


(1) A képviselő-testület a 2014. évi költségvetési mérleg főösszegének bevételi oldalát,illetve a tárgyévi költségvetési bevételek összegét 75.745 e Ft-ban állapítja meg e Rendelet 1. melléklete szerint.


(2) A képviselő-testület a 2014. évi költségvetési mérleg főösszegének kiadási oldalát, illetve a tárgyévi költségvetési kiadások összegét 75.745 e Ft-ban állapítja meg e Rendelet 1. melléklete szerint.

Költségvetési bevételek

2.§


(1) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti összetételét a 2. melléklet határozza meg.

(2)[2]  A működési bevételek összege 39.927 e Ft, a felhalmozási bevétele összege pedig 3.070 e Ft.

(3) Az önkormányzatot megillető állami támogatások hozzájárulások előirányzatait jogcímenként a 2/1. melléklet mutatja be.

Költségvetési kiadások

3.§


(1)[3] Az önkormányzat 2014. évi működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

       működési kiadások előirányzata összesen:                                           34.999 e Ft,

ebből:

           - személyi jellegű kiadások.                                                           9.878          e Ft,

           - munkáltatót terhelő járulékok:                                                      2.086          e Ft,

           - dologi kiadások:                                                                         14.467           e Ft,

           - támogatás, támogatásértékű kiadás:                                              8.568           e Ft.

(2) A képviselő-testület a 2014. évi költségvetés szakfeladatonkénti kiemelt kiadási előirányzatait a 6. melléklet szerint fogadja el. 

(3) Az önkormányzat 2014. évi támogatásértékű kiadásait és végleges pénzeszközök-átadásait a 5. melléklet tartalmazza.

4.§


(1)[4] Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásainak összege összesen 13.502 e Ft.

A felújítási és felhalmozási kiadásokból:

- beruházások előirányzata:                                                             2.948                   e Ft

- felújítások előirányzata:                                                               10.554                   e Ft

(2) A képviselő-testület a beruházásokat feladatonként, címenként a 4. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat címenként a 4. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

Általános és céltartalék

5.§[5]


Az önkormányzat 2014. évi összesített

- általános tartalékra:                                                                       27.244                 e Ft

- működési céltartalékra:                                                                     -                       e Ft

- felhalmozási céltartalékra:                                                                 -                       e Ft

összesen:                                                                                         27.244                   e Ft

6.§

A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 1. melléklet tartalmazza.

7.§

(1) Az önkormányzat Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (a továbbiakban: Stabilitási törvény) szerinti saját bevételeiről, valamint a fennálló adósságot keletkeztető ügyletekből származó kötelezettségeiről készült kimutatását a 8. melléklet tartalmazza.

(2) Kisnyárád Község Önkormányzata 2014 évben nem tervez olyan fejlesztéseket, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv.3.§ (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

Költségvetési létszámkeret

8.§

A képviselő-testület a 2014. évi költségvetési létszámkeretet 7. melléklet szerint állapítja meg.

A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

9.§

(1) A költségvetési szervnek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működnie és gazdálkodnia a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza költségvetési szervet a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

10.§

(1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja Ehhez kapcsolódóan a képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal – a II. negyedévben, a III. negyedévben az I. félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval, a IV. negyedévben a háromnegyedéves beszámolóval együtt, valamint legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja a Rendeletét.

(3) Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

11.§

(1) A költségvetési szerv a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatait saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthat végre.

(2) A képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a Rendeletet a 10.§ (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

12.§

(1) A képviselő-testület a jóváhagyott működési és felhalmozási költségvetés, valamint kölcsönök előirányzat-csoportok közötti átcsoportosítás jogát 100 e Ft-ig (alkalmanként és intézményenként) a polgármesterre ruházza át.

(2) A képviselő-testület az általános és céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát 100 e Ft-ig /alkalmanként és intézményenként/ a polgármesterre ruházza át.

(3) A képviselő-testület a tervezett bevételi előirányzatot meghaladó önkormányzati többletbevétel terhére az előirányzat-módosítás jogát esetenként 100 e Ft-ig (alkalmanként és intézményenként) a polgármesterre ruházza át.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni. Az átruházott hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosítás miatt a képviselő-testület a Rendeletet a 10. § (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

(5) Az (1)-(3) bekezdésben átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években - a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb - többletkiadással nem járhatnak.


13.§

Költségvetési szerv pótköltségvetési kérelmet csak akkor nyújthat be, ha az Áht. 86. § (5) bekezdése szerinti jóváhagyott pénzmaradványát nem használja fel személyi juttatások kifizetésére, hanem azt más kiemelt előirányzatok körébe tartozó kifizetésekre, elsősorban dologi kiadásokra csoportosítja át.


14.§

Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervnél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet.

15.§

A költségvetési szerv feladatainak változását a képviselőtestület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

16.§

A képviselő-testület a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére pénzbeli támogatást nyújthat.

A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok

17.§

Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a képviselő-testület határozattal dönt.

18.§

A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben szereplő felújítások, és beruházások lebonyolításával és teljeskörű koordinálásval a polgármestert bízza meg.

19.§

A polgármester az Áht. 87. és 91. §-aiban foglaltak szerint köteles az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről a képviselő-testületnek beszámolni.

Készpénz kifizetések teljesítése[6]

19/A.§[7]

(1)   A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell  alkalmazni

(2)   A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére, valamint munkába járáshoz kapcsolódó közlekedési költségtérítései,

b)az egységes rovatrend K42 Családi támogatások és K45 Foglalkoztatással, munkanélküliséggel összefüggő támogatások rovaton elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K31 Készletbeszerzés és K34 Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

d) az egységes rovatrend K61 Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisebb értékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

e)az egységes rovatrend K33 Szolgáltatási kiadások és K12 Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó kiadások,

f) a foglalkoztatottak belföldi és külföldi kiküldetéséhez, tartós külszolgálatához kapcsolódó napidíjak, illetménybe nem tartozó kiadások,

g) az illetékbélyeg-beszerzés kiadásai,

h) a c)-e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351 Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások, és

i) az a)-h) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek készpénzben történő teljesítése esetében kerülhet sor, amennyiben azok értéke a százezer forintot nem éri el.

Önkormányzati biztos kirendelése, megbízása

20.§

(1) A képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki az általa fenntartott költségvetési szervhez, ha annak 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani. Az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szervhez az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével rendelhető ki önkormányzati biztos.

(2) A költségvetési szerv a (2) bekezdésben foglaltak bekövetkeztét haladéktalanul köteles az irányító szervnek jelezni.

(3) Az önkormányzati biztos kirendelésére, megbízására, a költségek viselésére az Áht. végrehajtási rendelete 119. §-ában foglaltak az irányadóak.

Átmeneti rendelkezések

21.§

(1) Az Áht. 25.§-ára hivatkozva a képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti gazdálkodásról szóló 29/2011. (XII.16.) önkormányzati rendelet alapján a polgármester jogosult az önkormányzat költségvetését megillető bevételek beszedésére és a rendeletben meghatározott kiadások teljesítésére.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépültek.

Vegyes és záró rendelkezések

22.§

(1) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Ezen önkormányzati rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. 

(3) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

Kisnyárád, 2014. február 05.

                Fledrich Gabriella s.k.,                                                         Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                     polgármester                                                                                       jegyző

Záradék:

A jelen önkormányzati rendelet Kisnyárád községben 2014. február 06. napján kihirdetésre került.

Kisnyárád, 2014. február 06.

                                                                                                            Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                                jegyző

[1]

Módosította a 9/2015.(V.22.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2015. május 22. napjától.

[2]

Módosította a 9/2015.(V.22.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2015. május 22. napjától.

[3]

Módosította a 9/2015.(V.22.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2015. május 22. napjától.



[4]

Módosította a 9/2015.(V.22.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos 2015. május 22. napjától.

[5]

Módosította a Módosította a 9/2015.(V.22.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos 2015. május 22. napjától.


[6]

Beiktatta a 8/2014.(IX.05.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos 2014. szeptember 05. napjától.

[7]

Beiktatta a 8/2014.(IX.05.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos 2014. szeptember 05. napjától.