Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014. (XII.05.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtás helyi szabályairól.

Hatályos: 2014. 12. 06

Kisnyárád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogosultságára figyelemmel a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

(1) A Rendelet célja, hogy az avar és a kerti hulladék égetésére, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok és korlátozások megállapításával elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét.

(2) A Rendelet hatálya Kisnyárád Községi Önkormányzat közigazgatási területén kiterjed valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

(3) A rendelet hatálya kiterjed kerti hulladék és egyedi tüzelőberendezésekben folytatott égetéssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységekre.

2. §

(1) A kertben keletkező hulladékot elsősorban újrahasznosítás útján kell kezelni. A kerti hulladék égetésére csak akkor kerülhet sor, ha más újrahasznosítási lehetőség nem alkalmazható.

(2) A szabadban tűzgyújtás, tüzelőberendezés-használat kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

(3) A kerti hulladék égetése kizárólag munkanapokon, 07.00. és 18.00. óra között végezhető.

(4) Az ingatlanok tisztítása, karbantartása során keletkezett avar és kerti hulladék csak állandó felügyelettel, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szártani kell, eltüzelése folyamatosan, kis adagokban történhet.

(6) Az égethető kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű, továbbá veszélyes hulladékot (PVC, gumi, petpalackok, vegyszer, festék, stb.).

3. §

(1) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, tűzrakásra alkalmas helyen, a lakó- és gazdasági épületektől megfelelő távolságra lehet úgy, hogy a tűz életet, természeti és épített környezetet hirtelen feltámadó szél esetén se veszélyeztessen, kárt ne okozzon.

(2) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyek alkalmasak a tűz elterjedésének megakadályozására, a tűz kioltására.

(3) Az égetés csak úgy folytatható, hogy az emberi egészséget, az épített és a természeti környezetet ne károsítsa, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező, bűzös segédanyag nem alkalmazható (benzin, gázolaj, stb).

(5) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, veszély esetén azonnal el kell oltani.

(6) Az égetés befejezése után a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon kell megszüntetni, a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, minden parázslást, izzást meg kell szüntetni a helyszín elhagyása előtt. 

4. §

(1) Égetéssel avart, kerti hulladékok megsemmisíteni tilos:

a) szeles, ködös, erősen párás időben,

b) ha erre illetékes szerv, vagy az Önkormányzat tűzgyújtási tilalmat rendel el.

(2) Közterületen csak az Önkormányzat engedélyével lehet avart, kerti hulladékot égetni.

5.§

(1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban csak megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyag égethető.
(2) Fűtőberendezésekben ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait égetni tilos. 

6.§

Aki e rendeletben meghatározott előírásokat nem tartja be azt az illetékes környezetvédelmi hatóság levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújthatja a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendeletben foglaltak alapján.

7.§

(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kisnyárád, 2014. december 04.


                Fledrich Gabriella s.k.,                                                  Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                    polgármester                                                                             jegyző

Z á r a d é k:

A jelen rendelet  KISNYÁRÁD  községben 2014. december 05. napján kihirdetésre került.


Kisnyárád, 2014. december 05.

                                                                                          Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                    jegyző