Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (XII.05.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 6/2002.(VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 01. 01

Kisnyárád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2002.(VI.28.) önkormányzati rendeletét a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény (továbbiakban: Tv.) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - figyelemmel a helyi önkormányzatok és szerveik, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 18. §-ában meghatározott feladatkörére, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. Rendeletben (továbbiakban: kormányrendelet), továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletére- Magyarország Alaptörvényének a helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában biztosított jogkörében eljárva a következők szerint módosítja:

1.§

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2002.(VI.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 9.§-át követően az alábbi 9/A.§-szal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:


Szociális temetés

9/A. §


(1) A sír vagy urnasír kiásása az üzemeltetővel előre egyeztetett időben, munkanapokon 8.00-16.00. óráig történhet az üzemeltető által biztosított kézi szerszámokkal.

(2) A sír vagy urnasír kiásásából kitermelt földet a sírhely közvetlen közelében – a szomszédos sírhelyek tiszteletben tartásával – kell elhelyezni és a helyben szokásos sírhant kialakítással hiánytalanul visszahantolni. A sír kiásását legkésőbb a szociális temetés megkezdését megelőző 3 órával kell befejezni, és üzemeltető felé készre jelenteni.

(3) A temető üzemeltetője jogosult a munkavégzést és annak eredményét ellenőrizni, és a jogszabályban foglaltak be nem tartása esetén azok betartására a figyelmet felhívni. Amennyiben az eltemettető vagy a személyes közreműködésben résztvevők nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, üzemeltető erről jegyzőkönyvet vesz fel, és tájékoztatja őket a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény szociális temetkezésre vonatkozó szabályai szerinti jogkövetkezményekről.

(4) A sír megjelölésére csak az állam által biztosított sírjel használható, egyéb sírjel, sírszobor, sírkő vagy síremlék nem emelhető. Amennyiben az eltemettető az állam által biztosított sírjelen kívül, vagy ahelyett más sírjellel (pl.: sírkővel, síremlékkel stb.) jelöli a sírt, üzemeltető jogosult az elbontására felhívni az eltemettetőt, nem teljesítés esetén pedig elbontathatja azt.

(5) Az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a külső ravatalozási helyen vagy a sírnál történhet. A ravatalozáshoz a kellékekről az eltemettetésre kötelezett gondoskodik.

(6) Szociális temetés esetén nem kérhető a külső ravatalozó használatáért díj, ügyeleti díj, temető fenntartási hozzájárulási díj, hűtő-tároló díj, valamint temetőregisztrációs díj.

(7) Sírhelytábla, temetőrész, temető lezárásáról, kiürítéséről Kisnyárád Községi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A kiürítésről szóló tájékoztatót temetői hirdetményben, legalább 3-3 alkalommal helyi sajtóban és a honlapon kell közzé tenni. „

2.§

Az Ör. 10. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:


„(2) A szociális temetési sír 2,40 m hosszú és 1,20 m széles, szociális parcellában földbe temetett urna helye 0,80 m hosszú, 0,60 m széles és 1,00 m mély.”

3.§

(1) Jelen rendelet 2015. január 01. napján lép hatályba, és az azt követőnapon hatályát veszti.  

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kisnyárád, 2014. december 04.


                Fledrich Gabriella s.k.,                                                   Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                     polgármester                                                                              jegyző

Z á r a d é k:

A jelen rendelet  KISNYÁRÁD  községben 2014. december 05. napján kihirdetésre került.


Kisnyárád, 2014. december 05.

                                                                                         Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                    jegyző