Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (VI.06.) önkormányzati rendelete

a szeszesital közterületen történő fogyasztásának korlátozásáról.

Hatályos: 2014. 06. 06- 2020. 12. 14

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) és e.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200.§ (1) a) pontjára figyelemmel a szeszesital közterületen történő fogyasztásának korlátozásáról a közterületek rendjének biztosítása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. §


A rendelet célja a szeszesital fogyasztásnak közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, és hozzájárulnak a garázda cselekmények, rendzavarások megelőzéséhez.

2. Értelmező rendelkezések

2. §


a) szeszesital: minden alkoholtartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, valamint ezek felhasználásával készült termékek és az alacsony (1,2% -nál kevesebb) alkoholtartalmú üdítőitalok;

b) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan magán-, állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely rendeltetésének megfelelően mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét (különösen üzlet nyílt parkolóhelyei, piac területe).

Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

c) üzlet: a szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen ( állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis- és nagykereskedelmi, jármű- és üzemanyag- kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, idegenforgalmi, továbbá lakossági fogyasztási cikk javító-szolgáltató értékesítési hely, ideértve a lakástól vagy lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, fogyasztási cikk javító- szolgáltató tevékenység céljára kialakított helyet, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítő helyeket, továbbá a mozgóboltot.

3. A rendelet hatálya

3. §


(1) A rendelet területi hatálya- a 4. § (2) bekezdésében foglalt kivételekkel- Kisnyárád község közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a község közigazgatási területén tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

4. A szeszesital fogyasztás tilalma

4.§


(1) Tilos szeszes ital fogyasztása- a 4. § (2) bekezdésben foglaltak kivételével – Kisnyárád  község közigazgatási területén belül a közterületeken.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a) a működési engedéllyel rendelkező és szeszesital kimérésére jogosult vendéglátói-ipari üzletek által közterület használati engedély alapján használt közterületekre ( pl.: kerthelyiség, terasz, kitelepülés helye, stb.) nyitva tartásuk időtartama alatt;

b) a szeszesital kimérésére is jogosító engedéllyel közterületen szervezett alkalmi rendezvények területére, a rendezvény ideje alatt;

c) az önkormányzat által, vagy megbízásból szervezett, illetve engedélyezett rendezvényekre, a rendezvény ideje alatt;

d) az év első és utolsó napjára.

(3) A szeszesital közterületen történő engedélyezett értékesítés esetén jelen rendelet előírásai nem mentesítik a rendező szervezet, kereskedőt (értékesítőt) a szeszesital árusításához szükséges hatósági engedélyek beszerzése alól.

(4) A közterület használati engedély jogosultja köteles vendégkörét tájékoztatni, hogy mely területre vonatkozik az engedélye, azaz mely területen fogyasztható szeszesital a rendelet megsértése nélkül.

5. Záró rendelkezések

5.§


(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kisnyárád, 2014. június 05.


            Fledrich Gabriella s.k.,                                                      Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                 polgármester                                                                                 jegyző


Z á r a d é k:

A jelen rendelet KISNYÁRÁD községben 2014. június 06. napján kihirdetésre került.


Kisnyárád, 2014. június 06.


                                                                                                    Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                      jegyző