Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (V.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 03

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (V.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések szabályairól

2017.05.03.

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Kisnyárád Község Önkormányzat a Kisnyárád, Kossuth u. 34. szám alatt, a kultúrház épületében biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatalos helyiséget.

2. § (1) A hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére az alábbi feltételek teljesülése esetén a jegyző jogosult.

(2) A házasulandóknak a hivatali helyiségen kívüli házasságkötési igényét a házassági szándék bejelentésekor vagy azt követően legkésőbb a házasság tervezett időpontját megelőző 30 napig, írásban kell benyújtaniuk. A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdonosának hozzájárulását.

(3) A jegyzői engedély megadására az anyakönyvvezető által a tervezett helyszínen tett szemlét követően az anyakönyvvezető javaslatára kerül sor.

(4) A helyszíni szemle során az anyakönyvvezető megbizonyosodik róla, hogy a házasságkötés hivatali helységen kívüli lebonyolításának jogszabályi feltételei biztosítottak.

(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat díjat nem kér.

3. § (1) A hivatali munkaidő a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő: hétfőtől csütörtökig: 7.30-16 óra, pénteken 7,30-13,30 óra közötti idő.

(2) A hivatali időn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj 5000 forint.

(3) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása esetén házasságkötésenként 5000 forint díjazás illeti meg.

4. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a kihirdetést követően bejelentett házasságkötések esetében kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.