Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (XI.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 8/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 14- 2019. 11. 14

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 8/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 1.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A képviselő-testület szervei:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) a közös önkormányzati hivatal,

d) a jegyző,

e) a társulás.”

2. §

Az Ör. 3.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A képviselő-testület egyes hatásköreinek átruházásáról önkormányzati rendeletben rendelkezik. Az átruházott hatásköröket a rendelet melléklete tartalmazza.”

3. §

Az Ör. 11.§-a kiegészül az alábbi rendelkezéssel:

„(6a) A rendkívül ülés meghívóját – az időpont előzetes telefonos egyeztetését követően – legkésőbb a rendkívüli ülést megelőző napon kell megküldeni.”

4. §

Az Ör. 14.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület minősített többséggel dönt az Mötv.-ben meghatározott ügyekben.”

5. §

Az Ör. 15.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület az Mötv.-ben meghatározott tárgykörök kivételével név szerinti szavazást

a) rendel el a képviselők egynegyedének indítványára

b) rendelhet el bármelyik képviselő javaslatára hozott döntésével.”

6. §

Az Ör. 16.§ (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(8) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó döntés meghozatalában nem vehet részt az a települési képviselő, aki abban saját maga, illetőleg közeli hozzátartozója révén személyesen érintett. A kizáró okot a képviselő legkésőbb a napirend tárgyalásának kezdetéig köteles bejelenteni. Az érintett képviselő kizárásáról a képviselő-testület dönt. A kizárt képviselőt a határozatképesség szempontjából jelenlévőnek kell tekinteni. A kizárást nem kell alkalmazni, ha a képviselő-testület döntéshozatala saját tagjának választására, kinevezésére, megbízására vagy delegálására irányul.”

7. §

Az Ör. 23.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A testületi ülés jegyzőkönyvének tartalmaznia kell az Mötv. 52.§-ban meghatározott elemeket.”

8. §

(1) Az Ör. 27. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület évente legalább egy alkalommal közmeghallgatást tart. Az éves közmeghallgatáson a polgármester beszámol a képviselő-testület adott évi tevékenységéről, az önkormányzati választás évében az elmúlt ciklus során végzett tevékenységéről.”

(2) Az Ör. 27.§ kiegészül az alábbi (5)-(7) bekezdésekkel:

„(5) Az éves közmeghallgatáson kívül is sor kerülhet lakossági fórum megszervezésére a jogszabályban meghatározott esetekben, illetve a képviselő-testület döntése szerint indokolt esetben, úgy mint a lakosság széles körét érintő, új szabályozás bevezetését megelőzően.

(6) A lakossági fórum megtartását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a képviselők egynegyede,

c) bizottság,

d) helyi önszerveződő közösségek.

(7) A lakossági fórum meghirdetésére, levezetésére egyebekben a közmeghallgatásra vonatkozó szabályok érvényesek.”

9. §

Az Ör. 29.§-a kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:

„(2a) A települési képviselő köteles:

a) bejelenteni és harminc napon belül megszüntetni a vele szemben felmerült összeférhetetlenségi okot,

b) megválasztásától számított harminc napon belül kezdeményezni felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba,

c) határidőn belül eleget tenni vagyonnyilatkozattételi kötelezettségének,

d) az adott napirend tárgyalásánál köteles bejelenteni személyes érintettségét.

(2b) Fenti kötelezettségek elmulasztása esetén a képviselőt első alkalommal a polgármester figyelmeztetésben részesíti. Amennyiben ennek ellenére sem teljesíti kötelezettségét, az egyéb jogszabályi következményeken túl egy havi tiszteletdíjától is elesik.”

10. §

Az Ör. 30.§-a kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:

„(3) A képviselő-testület a képviselő külön rendelettel megállapított tiszteletdíjának egy hónapra vonatkozó részét megvonja, ha a képviselő a testületi ülésen nem vett részt, kivéve, ha előzetesen elfogadható indokkal kimentette magát vagy utólag igazolta távolmaradását. Ismételt kötelezettségszegés esetén a megvonás újra megállapításra kerül.

(4) Amennyiben a képviselő önkormányzati feladat ellátása miatt nem tud részt venni az ülésen, úgy kell tekinteni, mintha az ülésen részt vett volna.

(5) Előzetes kimentésnek és utólagos igazolásnak egy naptári évben két alkalommal van helye.

(6) Az előzetes kimentést a testületi ülés előtt a polgármesternek kell bejelenteni. Az utólagos igazolást a testületi ülést követő 8 napon belül kell a polgármesternek megküldeni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. Az utólagos igazolás elfogadása kérdésében vita esetén az Ügyrendi Bizottság dönt.

(7) Az előzetes kimentés írásban, szóban és telefonon jelenthető be. Az igazolási kérelmet írásban kell előterjeszteni. Az igazolási kérelemben elő kell adni a mulasztás okát és azokat a körülményeket, amelyek a mulasztás vétlenségét valószínűvé teszik. Az igazolás elfogadását a polgármester az írásos kérelemre jegyzett jelzéssel („elfogadom”) és aláírással igazolja. Az igazolási kérelmet a hivatalnak kell továbbítani.

(8) Előzetes kimentés és utólagos elfogadott igazolás esetén a képviselő a tiszteletdíj 100%-ára jogosult. A harmadik, vagy további előzetes kimentés, illetve utólagos elfogadott igazolás esetén a képviselő nem jogosult tiszteletdíjra az adott hónapra.

(9) A tiszteletdíj csökkentését arányosan kell megállapítani, ha a képviselő egy hónapban több testületi ülésre kapott meghívót.”

11. §

Az Ör. kiegészül az alábbi 30/A.§-szal és az azt megelőző alcímmel:

„A képviselő-testület bizottsága

30/A.§

(1) A képviselő testület Ügyrendi bizottságot hoz létre.

(2) Az Ügyrendi bizottság

a) a képviselő-testület döntése alapján előzetesen megtárgyalja és véleményezi egyes rendeletek tervezetét. Ilyen esetekben a bizottság előzetes állásfoglalása nélkül a képviselő-testület a rendelet tervezetet nem tárgyalhatja,

b) nyilvántartja és ellenőrzi a képviselők és a képviselőkkel közös háztartásban élő házas- vagy élettárs és gyermekek vagyonnyilatkozatát,

c) lefolytatja a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos eljárást, melynek eredményéről a képviselő-testületet tájékoztatja,

d) ellátja az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat.

(3) A bizottság három taggal működik, tagjainak több mint felét, valamint a bizottság elnökét a képviselő-testület saját tagjai közül választja.”

12. §

Az Ör. 31§ kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:

„(4) A polgármester tisztségét társadalmi megbízatásban látja el.

(5) A két ülés közötti időben a polgármester önállóan hozhat döntést a százezer forint értéket meg nem haladó beszerzések ügyében.

(6) Amennyiben a képviselő-testület – határozatképteleség vagy határozathozatal hiánya miatt - két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, vagy a két ülés között felmerült halaszthatatlan ügyekben a polgármester az önkormányzat át nem ruházható hatáskörébe tartozó ügyek kivételével, jogosult a döntést meghozni, és döntéséről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja. Ilyen ügyek lehetnek:

a) vis maior eseményekhez kapcsolódó megrendelések, intézkedések

b) a település működtetését veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő döntések.”

13. §

(1) Az Ör. 33. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A közös önkormányzati hivatal jegyzőjét az Mötv. szabályai szerint a közös hivatalt létrehozó települések polgármesterei lakosságszám-arányos többségi döntésével nevezik ki.”

(2) Az Ör. 33.§ kiegészül az alábbi (6) bekezdéssel:

„(6) A jegyző és aljegyző egyidejű távolléte esetén a jegyzőt megfelelő végzettséggel rendelkező igazgatási ügyintéző helyettesíti.”

14. §

Az Ör. 35.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„35.§

(1) A képviselő-testület Lánycsók, Majs, Udvar, Homorúd községek önkormányzatainak képviselő-testületeivel közös önkormányzati hivatalt hoz létre, Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal elnevezéssel, melynek székhelye: 7759 Lánycsók, Kossuth utca 3.

(2) A Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal a székhelyén kívül két helyen állandó kirendeltséget tart fenn:

a) Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal Majsi Kirendeltsége

b) Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal Homorúdi Kirendeltsége.

(3) A közös önkormányzati hivatal szervezeti és működési szabályzatát a jegyző készíti el, és a székhely önkormányzat képviselő-testülete normatív határozatban hagyja jóvá.

(4) A közös önkormányzati hivatal költségvetését a fenntartó önkormányzatok jóváhagyó határozatát követően a székhely önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott költségvetési rendelet tartalmazza.”

15. §

Az Ör. 41.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzati rendelet helyben szokásos módja az önkormányzat székhelyén elhelyezett hirdetőtáblán történő kifüggesztés.”

16. §

Az Ör. kiegészül az alábbi 43/A.§-szal, és az azt megelőző alcímmel:

„Együttműködés nemzetiségi önkormányzatokkal

43/A. §

(1) A képviselő-testület együttműködik a településen működő nemzetiségi önkormányzatokkal és nemzetiségi egyesületekkel a helyi nemzetiségi feladatok ellátásában, érdekeik érvényesítésében.

(2) A településen működő nemzetiségi önkormányzatok:

a) Kisnyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat,

b) Kisnyárádi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

(3) A települési önkormányzat a nemzetiségi önkormányzatokkal a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Nektv.) meghatározottak alapján együttműködési megállapodást köt a nemzetiségi önkormányzatok részére az önkormányzati működés feltételeinek biztosításának módjáról.

(4) A települési önkormányzat ülésére a nemzetiségi önkormányzatok elnökei meghívót kapnak, azon tanácskozási joggal részt vehetnek.

(5) A nemzetiségi önkormányzat javaslata, kezdeményezése esetén a képviselő-testület köteles azt a következő testületi ülésen napirendre venni.

(6)A képviselő-testület döntéseit megelőzően megfelelő időt kell biztosítani a nemzetiségi önkormányzatok részére a nemzetiségeket megillető egyetértési és véleményezési jog gyakorlására, ennek érdekében az erről szóló előterjesztést 30 nappal korábban megküldi a nemzetiségi önkormányzat elnöke részére.”

17. §

(1) Az Ör.

a) 3.§ (5) bekezdésében „az 2011. évi CLXXXIX tv.” szövegrész helyébe a „Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (a továbbiakban: Mötv.) szöveg,

b) 5.§ (1) bekezdésében a „programja” szövegrész helyébe a „gazdasági programja” szöveg,

c) 26. § (6) bekezdésében „a Hivatal előtti” szövegrész helyébe „az önkormányzati” szöveg,

d) 26. § (7) bekezdésében a „jelen rendelet 44.§ (1) bekezdésében írt rendelkezés megfelelő alkalmazásával” szövegrész helyébe „az önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel” szöveg,

e) 27.§ (3) bekezdésében a „jelen rendelet 44.§(1) bekezdésében írtak megfelelő alkalmazásával” szövegrész helyébe a „az önkormányzati hirdetőtáblán” szöveg,

f) 28.§ (1) bekezdésében az „azaz jelen rendelet 44.§ (1) bekezdésében írtak megfelelő alkalmazásával” szövegrész helyébe „az önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel” szöveg,

g) 32.§ (3) bekezdésében a „feladatköröket” szövegrész helyébe „feladatokat” szöveg,

h) 42. §-ában „a magasabb szintű” szövegrész helyébe „más” szöveg,

i) 1. melléklete helyébe a rendelet melléklete

lép.

(2) Hatályát veszti az Ör.

a) 3. § (1) bekezdésének második mondata,

b) 3.§ (4) bekezdéséből „, a polgármester, a bizottság, és a Hivatal” szövegrész,

c) 11.§ (7) bekezdéséből a „horvát, német, és roma” szövegrész,

d) 28.§ (2) bekezdése,

e) 31.§ (1) bekezdés, első francia bekezdéséből a „kivételesen” szöveg,

f) 37. §-a

g) 39.§ (6) bekezdése,

h) 44.§ (1) bekezdése,

i) 2. melléklete.

18.§

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.


Kisnyárád, 2019. november 7.


              Boros Katalin s.k.,                                                                   Czeiner Erika s.k.,

                 polgármester                                                                                jegyző


Fenti rendelet a mai napon az Önkormányzat hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kihirdetésre került.


Kisnyárád, 2019. november 13.

                                                                                                             Czeiner Erika s.k.,

                                                                                                                      jegyző