Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 12. 01

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályozásáról

2021.12.01.

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) és b) pontjában, és 115. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy az önkormányzat a jogszabályi keretek között, a helyi sajátosságok figyelembevételével meghatározza azon szociális szolgáltatások körét, igénybevételül feltételeit és módját, melyekkel az önkormányzat az arra rászorulók helyzetén javítani kíván.

(2) Az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatásokra vonatkozó előírásokat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) keretei között, az ott kapott felhatalmazás alapján szabályozza a rendelet.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a Szoc.tv. hatálya alá tartozó személyekre, akik Kisnyárád község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkeznek.

2. § Kisnyárád Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a szociálisan rászorulók részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat biztosítja:

a) falugondnoki szolgálat,

b) étkeztetés,

c) házi segítségnyújtás,

d) nappali ellátás,

e) családsegítés.

3. § A falugondnoki szolgálatot az önkormányzat működteti, a szolgáltatás ellátásának módját, az igénybevétel feltételeit a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.

4. § (1) Az étkeztetés szolgáltatást az önkormányzat Lánycsók Községi Önkormányzattal kötött feladatellátási megállapodás alapján a Gondozási Központ Lánycsók intézmény útján biztosítja.

(2) A napi egyszeri meleg ételt a falugondnoki szolgálat szállítja házhoz.

(3) Az ellátásról, annak igénybevételéről és a fizetendő térítési díjról az intézményt fenntartó Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete alkot rendeletet.

5. § (1) A házi segítségnyújtás szolgáltatást az önkormányzat Lánycsók Községi Önkormányzattal kötött feladatellátási megállapodás alapján a Gondozási Központ Lánycsók intézmény útján biztosítja.

(2) Az ellátásról, annak igénybevételéről és a fizetendő térítési díjról az intézményt fenntartó Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete alkot rendeletet.

6. § (1) A nappali ellátás szolgáltatást az önkormányzat Lánycsók Községi Önkormányzattal kötött feladatellátási megállapodás alapján a Gondozási Központ Lánycsók intézmény útján biztosítja.

(2) Az ellátásról, annak igénybevételéről és a fizetendő térítési díjról az intézményt fenntartó Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete alkot rendeletet.

7. § (1) Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatait a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézmény útján látja el.

(2) A családsegítést igénybe vevők részére az intézmény székhelyén kívül ügyfélfogadási helyiség áll rendelkezésre a Gondozási Központ Lánycsók intézmény székhelyén is.

(3) A családsegítés szolgáltatás az igénybevevők számára ingyenes.

8. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.