Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 05

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Általános indokolás

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján – a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően – rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

Részletes indokolás

A 4. §-hoz

Az önkormányzat a lakosságszámára tekintettel a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti (3) A közművelődési alapszolgáltatás biztosítására köteles. Ez a tevékenység a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

Az 5. §-hoz

Az önkormányzat a közművelődési feladat ellátására a Kultv. 78/H. §-a szerinti közösségi színteret működtet, és középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat. A közösségi színtér biztosítására alkalmas önkormányzati ingatlanok: Kultúrház, Falumúzeum, Nyugdíjasklub, Ifjúsági Klub.

A 6. §-hoz

A közművelődési feladatellátás forrása a központi költségvetési támogatás, és más önkormányzati bevételek, eseti pályázati forrás és támogatások.

A közművelődési célú szervezetek önkormányzati forrásból történő támogatására az államháztartásból származó támogatások átadására vonatkozó önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni, az abban foglalt támogatás igénylése és a támogatás felhasználására vonatkozó beszámolási kötelezettséggel.