Kisnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisnyárád Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 07

Kisnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.07.
Kisnyárád Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23-24. § alapján a jegyző által előkészített költségvetési tervezetet a polgármester február 15-ig terjeszti a képviselő-testület elé, amely a költségvetését március 1-ig elfogadja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
1. § és az 1. melléklet tartalmazza a költségvetési mérleg bevételi és kiadási főösszegét és mérlegtételeit. A mérleg kiadási és bevételi főösszege 104 689 033 forint.
A 2. §-hoz
A bevételek részletezését tartalmazza a 2. mellékletben forrásonként, illetve részletezve az állami támogatás és egyéb saját bevételek előirányzatai.
A 3. §-hoz
A kiadások bemutatását tartalmazza.
A 4. §-hoz
A felhalmozási kiadásokat az 3. melléklet részletezi.
Az átadott pénzeszközökek a 4. melléklet tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az önkormányzat 2024. évre tartalékot nem tervez.
A 6. §-hoz
Az előző évi költségvetési maradvány összege 53 504 385 forint.
A 7. §-hoz
Adósságot keletkeztető ügyletből származó fizetési kötelezettsége az önkormányzatnak jelenleg nincsen, és az idei évre ilyen ügylet megkötését nem is tervezi. Amennyiben erre szükség lenne, akkor az ügyletekből származó éves fizetési kötelezettsége nem haladhatja meg a saját bevétel 50%-át, a saját bevétel összegét a 5. melléklet mutatja ki.
A 8. §-hoz
Az önkormányzat tervezett létszámkeretét az 6. melléklet részletezi, 1 falugondnok, 3 fő közfoglalkoztatott.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A költségvetési előirányzatok módosítására, a költségvetési rendelet módosításával alapesetben a képviselő-testület jogosult. Az év közben érkező célhoz kötött többletbevételek esetében a bevételi kiadások megemelése szükségessé válik testületi döntés nélkül is, ezek esetében a célhoz kötötten a kiadási előirányzatokat is emelni kell, itt összeghatár kikötése nem célszerű, hiszen mérlegelési lehetősége sincs a polgármesternek. Egyéb esetekben az átcsoportosítással kapcsolatban a folyamatos működésképesség biztosítása érdekében felhatalmazást ad a polgármesternek, ennek összeghatára a korábbiakban 100 ezer forintban volt meghatározva. A végrehajtott átcsoportosításokról a polgármester köteles tájékoztatni a képviselő-testületet: az átcsoportosítások átvezetéséről a képviselő-testület negyedévente tájékoztatást kap, ezzel egyidejűleg módosítja a költségvetési rendeletét.
A 11. §-hoz
Civil szervezetek támogatásának szabályai.
A 12. §-hoz
Az önkormányzati hozzájárulást igénylő pályázatok beadásához minden esetben a képviselő-testület döntése szükséges, ez feltétele is a pályázat benyújtásának.
A 13. §-hoz
Betervezett felhalmozási kiadások lebonyolítására a polgármester felhatalmazást kap.
A 14. §-hoz
Készpénz kifizetésre csak kivételesen, meghatározott kiadások teljesítése esetén kerülhet sor. Egyebekben a készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.