Liptód Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019(VIII.6.) számú önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 08. 06

Liptód Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. pontja, és a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv.  83/A. §-a alapján a helyi közművelődési tevékenység ellátása kapcsán a következőket rendeli el:


A helyi közművelődés


A lakosság önművelés céljából lakóhelyén bekapcsolódjon kulturális tevékenységekbe és megismerhesse a kulturális értékeket, különösen

  1.  megismerkedjen a település történetével, a hagyományokkal, normákkal;
  2. a település népességének tagjaként kifejezze, milyen értékek, célok, fejlesztési irányok fontosak számára, részt vegyen a közösségi életének fejlesztésében és a közös jövőkép megfogalmazásában; ezekhez állandó helyszínt vehessen igénybe;
  3. lakóhelyén szakmai segítséget vegyen igénybe az önfejlesztéshez, az önműveléshez, a közös értékek kifejezéséhez, megéléséhez, a közös célok megfogalmazásához, a tevékenységek színvonalának biztosításához.
  4. művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret (a továbbiakban: közösségi színtér), szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon


A közművelődési rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Liptód község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.


A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a község közigazgatási területére terjed ki. 

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed

- az önkormányzat közigazgatási területén található közösségi színtér fenntartójára, működtetőjére,

- az Önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó jogi személyre,

- feladatellátást végzőkre,

- közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei


3. § (1) A képviselő-testület a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 76. § (3) bekezdése szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében

a) segíti a művelődő közösségek létrejöttét, azok működését szakmai és anyagi téren támogatja, önfejlődésüket elősegíti, tevékenységükhöz helyszínt biztosít, bemutatkozási lehetőségeket teremt

(2) Az (1) szerinti feladatellátáson kívül törekszik

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztésére,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítására,

d) a kulturális alapú gazdaságfejlesztésre


4. § (1) A települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret működtet.

(2) A közösségi színtér neve, címe: Liptód Községháza, 7758 Liptód, Dobó István u. 1.


5. § A közösségi színtér feladatellátásában középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakembert foglalkoztat.


6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok hatékonyabb ellátása érdekében együttműködik


a) a helyi és környékbeli társadalmi szervezetekkel

b) a fenntartásában lévő nevelési intézményekkel

c) azon oktatási intézményekkel, melynek beiskolázási körzetéhet a település tartozik

d) a közművelődési feladatok ellátásában közreműködő természetes személyekkel

e) a közművelődési feladatokat ellátó országos, regionális, térségi és megyei intézményekkel,  társadalmi szervezetekkel.

f) létrejötte esetén a helyi Közművelődési Kerekasztallal

g) a Csorba Győző Könyvtárral (7622 Pécs, Universitas u. 2/A.)


7. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében együttműködési, illetve közművelődési megállapodást köthet.


8. § (1) A képviselő-testület az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév február 15-ig.

(2) Az éves szolgáltatási terv tartalmazza

a) a biztosított közművelődési alapszolgáltatások keretében tervezett közösségi programok,   tevékenységek és folyamatok (a továbbiakban együtt: közösségi tevékenység) megnevezését,

b) a közösségi tevékenység céljának rövid leírását,

c) az egyes közösségi tevékenységek közművelődési alapszolgáltatásokba való besorolását azzal, hogy minden egyes közösségi tevékenység csak egy alapszolgáltatásba sorolható be,

d) a közösségi tevékenység rendszerességét vagy tervezett időpontját és a résztvevők tervezett számát, valamint

e) a helyi lakosság közösségi tevékenységek megtervezésében, megvalósításában és értékelésében való részvételének módjait.

(3) Az éves szolgáltatási terv a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei érdeklődésén, igényein és szükségletein alapul, azt a feladatellátó a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei bevonásával készíti elő.

9. § A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.


A közművelődési feladatok finanszírozása



10. § (1) a) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait részben költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás

b) Kiegészíti a színtér használatából származó saját bevétellel, a központi költségvetési forrásból vagy elkülönített állami pénzalapból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő vagy célzott támogatással, hazai vagy európai uniós valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatásokkal.


(2)  A közművelődési feladatellátás fejlesztése, ezen belül az infrastruktúra és a műszaki, technikai berendezések fejlesztése érdekében valamint egyes kiemelt programok megvalósításánál az Önkormányzat pályázati források bevonására törekszik.


(3) A használati díjak

A közösségi színterek bérleti díja a nyári időszakban 5.000,- Ft/ nap, téli időszakban 15.000,- Ft/nap.


(4) A közösségi színterek, valamint a közművelődési intézmény nem közművelődési célú igénybevételéről eseti jelleggel a polgármester dönt.



Záró rendelkezések


11. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


L i p t ó d, 2019. augusztus 05.


Heilmann Mária                                                                                 dr. Lévai Bálint

 polgármester                                                                                             jegyző

.                                                         

ZÁRADÉK:


E rendelet Liptód Község Önkormányzat hirdetőtábláján 2019. augusztus 06. napján történt kifüggesztéssel kihirdetésre került.


L i p t ó d, 2019. augusztus 06.

    dr. Lévai Bálint

                         jegyző