Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 12.) önkormányzati rendelete

Liptód Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 13

Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 12.) önkormányzati rendelete

Liptód Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.02.13.

Liptód Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az Önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire terjed ki.

2. § A Képviselő-testület Liptód Község Önkormányzat 2024. évi költségvetését 104.376.950,- Ft bevételi főösszeggel,104.376.950,- Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

3. § Az Önkormányzat 2024. évi bevételi és kiadási forrásainak részletezését kormányzati funkciók szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

4. § A Képviselő-testület a költségvetés tartalékát 0 Ft-ban állapítja meg, az alábbi kiadások teljesítésére:

a) működési általános tartalék: 0 Ft

b) működési céltartalék: 0 Ft

c) működési fejlesztési tartalék: 0 Ft

5. § (1) Liptód Község Önkormányzat polgármestere a költségvetés végrehajtásáról a Képviselő-testületet negyedévente tájékoztatja.

(2) Előre nem tervezhető költségvetési esemény (pl. vis maior) esetében a polgármester jogosult előirányzat nélküli, 1.000.000.-Ft-ot meg nem haladó összegű kötelezettségvállalásra. Erről köteles a legközelebbi képviselő-testületi ülésen tájékoztatni a képviselőket.

6. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési hiány finanszírozási módja pénzintézettel kötött külön megállapodásban foglalt hitelkeret igénybevétele.

(2) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

7. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet az Önkormányzat megtakarítási alszámláján való elhelyezéssel, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatják.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a képviselő-testület 5 millió forint értékhatárig a polgármester hatáskörébe utalja.

(3) A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a Képviselő-testület határozatban dönt.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.