Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (V.24.) önkormányzati rendelete

A lakásvásárlás valamint a lakásépítés támogatásáról

Hatályos: 2017. 05. 25- 2023. 02. 28

Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (V.24.) önkormányzati rendelete

A lakásvásárlás valamint a lakásépítés támogatásáról1

2017.05.25.

Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Borjád Község Önkormányzata, a mindenkori éves költségvetésében erre a célra elkülönített pénzügyi alapból vissza nem térítendő lakáscélú támogatást nyújt.

(2) A támogatás igényelhető új ház, lakás építéséhez, új és használt ház vagy lakás vásárlásához.

(3) A támogatás mértéke:

a) új ház, lakás építése esetén 300.000,-Ft,

b) meglévő ház, lakás vásárlása esetén a vételár 10 %-a, de maximum 300.000,-Ft

2. § (1) A támogatást kérelmezhetik azok a Borjád községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek és életvitelszerűen a településen élő személyek, akik házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek, a településen önálló házzal, lakással nem rendelkeznek, továbbá legalább egyikük az igénylés benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét.

(2) A támogatást kérelmezheti továbbá az a gyermekét egyedül nevelő szülő, aki az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

3. § (1) Nem részesíthető lakásépítési, lakásvásárlási, támogatásban az, aki a támogatással megszerezni kívánt lakásingatlannak már korábban résztulajdonosa volt, vagy résztulajdont kíván megszerezni.

(2) Nem részesíthető támogatásban az az igénylő, aki olyan ingatlan vásárlása után kér támogatást, melyre a képviselő-testület a kérelem beadását megelőző 10 évben már támogatást nyújtott.

(3) Nem részesíthető támogatásban továbbá az az igénylő, aki a 2. § -ban foglalt feltételeknek megfelel, de szülei az igénylést megelőzően, az igénylő nevére vásárolt lakás esetében, igénybe vették a támogatást.

4. § (1) A támogatás iránti igényt a polgármesterhez kell benyújtani, aki előkészíti a Képviselő-testület döntését, ebben a körben javaslatot terjeszt elő a támogatás megadására, illetve megtagadására.

(2) A kérelem benyújtásának határideje:

a) új ház, lakás építése esetén

b) ház, vagy lakás vásárlása esetén, a tulajdonjog földhivatali nyilvántartásba történt bejegyzésétől

c) tovább jelen rendelet 4. § (4) bekezdésében foglalt esetben a haszonélvezeti jog bejegyzésétől

számított 90 napon belül

(3) A támogatási kérelemhez csatolni szükséges:

a) a házassági anyakönyvi kivonat, vagy hatósági bizonyítványt élettársi kapcsolat igazolásáról;

b) tulajdoni lap;

c) lakcímkártya;

d) személyi igazolványok;

e) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés, tulajdonjog bejegyzést igazoló földhivatali határozatot és

f) a gyermek nevére vásárolt lakás esetében, a szülők javára a támogatás megállapított időtartamára haszonélvezeti jog bejegyzéssel ellátott földhivatali határozatot

g) új lakás építés esetén a jogerős használatbavételi engedély

másolatát.

(4) Az a szülő, aki a rendelet 2. §-ában foglalt feltételeknek megfelel, de az ingatlant kiskorú gyermek nevére kívánja megvásárolni a (3) bekezdésben meghatározottakon túl közjegyzői okiratban köteles nyilatkozni arról, hogy az 5. § (2) bekezdésben foglaltak esetén a támogatás teljes összegét visszafizeti. A közjegyzői okirat kiállításának költsége az igénylőt terheli.

5. § (1) Lakás, illetve telekvásárlás esetében, az igénylés benyújtásával egyidejűleg a támogatottnak 30 napon belül igazolnia kell azt, hogy a tulajdonba kerülés tényét, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyeztette.

(2) Azon kérelmező, aki a támogatás folyósításától számított 5 éven belül az érintett ingatlanát eladja, a támogatás visszafizetésére kötelezett, úgyszintén visszafizetésére köteles, az is, aki a (2) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget.

6. § A támogatásról a Képviselő-testület minősített többséggel, határozatban dönt. A támogatási szerződést teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni. A szerződés aláírását követően a támogatás ki-, illetve átutalására a polgármester jogosult.

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a lakás, - telekvásárlás valamint a lakásépítés támogatásáról szóló 2/2006. (III.01.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Borjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.