Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018. (III.8.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 03. 16- 2018. 03. 16

Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§ (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:


  1. (1) Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (1) bekezdés a) pontjában "Szt. 18. §-ának a) c) h)" szövegrész helyébe az "Szt. 18. § a) és f)" szöveg lép.

(2) A Rendelet 4. § (5) bekezdésében „a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében” szövegrész helyébe „az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban Ákr.) rendelkezéseiben” szöveg lép.

(3) A Rendelet 5. § (1) bekezdésében „jogerőre emelkedésétől” szövegrész helyébe a „véglegessé válástól” szöveg lép.

(4) A Rendelet 7. § (2) bekezdésében „a…melléklet” szövegrész helyébe „az 1. melléklet” szöveg lép.

(5) A Rendelet 8. §-ában a "közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.)" szövegrész helyébe „Ákr.” szöveg lép.


2. § (1) A Rendelet 10. § (1) bekezdés ae) pontjában „támogatásra” szövegrész helyébe „támogatás” szöveg lép

(2) A Rendelet 10. § (2) bekezdésében „szóló (9/2017.(V.24.)” szövegrész helyébe „szóló 9/2017. (V. 24.) szöveg lép.


3. § (1) A Rendelet 6. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki: „(3) A  környezettanulmány az Ákr. szerinti szemle”

(2) A Rendelet 10. § (1) bekezdés a) pontja a következő af) ponttal egészül ki: „af) egészségügyi prevenciót szolgáló védőoltás”

(3) A Rendelet 13. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki: „(5) A támogatás iránti kérelem a 4. melléklet szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, melyhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot.”

(4) A Rendelet 14. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki: „(4) A támogatás iránti kérelem az 5. melléklet szerinti nyomtatványon igényelhető.”


4.§ A Rendelet a következő 7/A. alcímmel egészül ki:

„7/A. Egészségügyi prevenciót szolgáló védőoltás

14/A. § (1) A képviselő-testület egészségügyi prevenció érdekében támogatást nyújthat annak a szülőnek, aki 14 év alatti gyermeke részére államilag nem finanszírozott védőoltás beadásáról gondoskodik, feltéve, hogy a jogosult családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át.

(2) A támogatás összege az oltóanyag ár 90%-a.

(3) A támogatás iránti kérelmet a védőoltás beadásának hónapjában, de legkésőbb az oltás beadását követő hónap utolsó napjáig lehet előterjeszteni, a 6. melléklet szerinti nyomtatványon.

(4) A kérelemhez csatolni szükséges a gyógyszertári számlát, az orvosi igazolást arról, hogy a védőoltás a gyermeknek beadható, vagy nyilatkozatot arról, hogy a gyermek védőoltásban részesült.

(5) Ha a védőoltás-sorozat nem, vagy csak részben teljesül, a támogatást vissza kell fizetni.

(6)Az egészségügyi prevenciót szolgáló védőoltások támogatásával kapcsolatos döntési jogkört átruházott hatáskörben a  polgármester gyakorolja.”


5. § (1) A Rendelet 12. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követően, de legkésőbb egy éves koráig lehet előterjeszteni, a 3. melléklet szerinti nyomtatványon.”

(2) A Rendelet 21. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díja (a továbbiakban: intézményi térítési díj) a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete.”


6. § (1) Ez a rendelet 2018. március 16. napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.