Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (XI.8.) önkormányzati rendelete

Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014. (X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 09- 2019. 11. 09

Borjád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§.


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 7. § - a az alábbiak szerint módosul:

7. § A képviselő-testület a helyi közszolgáltatások szervezésében, a helyi társadalom- és gazdaságszervező munkában – ezek fejlesztése érdekében – együttműködik a megyei önkormányzattal, és a civil szervezetekkel.

A koordináció keretében cél a megyei tervek, koncepciók, elképzelések kidolgozásában való közvetlen részvétel, valamint azok egyeztetése a helyi elképzelésekkel.


2.§.


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdése, az alábbi 17. ponttal egészül ki:

9. § (5) bek. 17. a helyi önkormányzati vagyon tulajdonjogának a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 108.§ szerinti ingyenes átruházására vagy nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átvételére vonatkozó döntés

3.§.


(1) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése, az alábbiak szerint módosul: 

10. § (1) A képviselő-testület tagjainak száma 5 fő.

(2) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése, az alábbiak szerint módosul: 

(3) A képviselő-testület, alakuló, soros, soron kívüli, ünnepi és rendkívüli ülést tart.

    a) A képviselő-testület – az Mötv. 43.§ rendelkezéseire tekintettel – alakuló ülését a települési önkormányzati képviselők választás eredményének jogerőssé válását követő  

    tizenöt napon belül tartja.”

4.§.


(1) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése, az alábbiak szerint módosul: 

11. § (1) A képviselő-testület ülését a polgármester – akadályoztatása esetén az alpolgármester – együttes akadályoztatásuk esetén polgármester és alpolgármester figyelmen kívül hagyva megállapítandó korelnök hívja össze, aki a képviselő-testület elnöke.  Ha a képviselő-testület ülését a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szerv azért hívja össze, mert a polgármester a települési képviselők egynegyedének illetőleg a képviselőtestület bizottságának indítványára nem hívta össze az ülést, annak levezetésére a képviselő-testület által a tagjai sorából egyszerű többséggel megválasztott levezető elnök köteles.”

5. §


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdése, az alábbiak szerint módosul: 

16. § (2) A képviselő-testület ülését a polgármester - akadályoztatása esetén az alpolgármester - vezeti. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetve egyidejű tartós akadályoztatásuk esetén az ülés vezetését a polgármester és alpolgármester figyelmen kívül hagyva megállapítandó korelnök látja el.

6.§


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 17. § -a, az alábbiak szerint módosul: 

17. § A képviselő-testület a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról a polgármester által kap tájékoztatást. A polgármester szükség szerint kiegészítheti az előző soros testületi ülés óta tett fontosabb intézkedéseiről és a beszámolási időszak legfontosabb eseményeiről szóló tájékoztatóját, valamint a témakörökhöz kapcsolódóan a képviselők részére biztosítja a hozzászólás lehetőségét.

7.§.


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 38. § (2) bekezdése, az alábbiak szerint módosul:

(2) A képviselő-testület Ügyrendi, Összeférhetetlenséget és Vagyonnyilatkozatokat vizsgáló állandó bizottságot hoz létre. A bizottság feladatai:

 a) Összeférhetetlenség kezdeményezése esetén a polgármester által történő tájékoztatást követően a kivizsgálás

 b) A polgármester és a helyi önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatainak kezelése, ellenőrzése, összeférhetetlenség vizsgálata

8. §


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 43. § -a az alábbi (5)  bekezdéssel egészül ki:

43. § (5) A képviselő-testületi határozatok, jegyzőkönyvek szabályzatok és önkormányzati rendeletek elektronikus úton történő másolatkészítésére a polgármester, alpolgármester, jegyző és aljegyző jogosult.”

9. §


(1) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 45. §. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

45. § (1) A polgármester az Mötv. 68. § (2) és (3) bekezdése alapján a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – az Mötv.42. §-ban meghatározott ügyek kivételével – dönt

a) pályázat benyújtásáról az Önkormányzat nevében, 

b) pályázatokkal kapcsolatos hiánypótlások teljesítése, nyilatkozatok megtétele,

c) véleménynyilvánítás központi államigazgatási szervek megkeresésére,

d) hatósági, cégeljárási, és önkormányzat által alapított alapítvánnyal kapcsolatos hiánypótlási felhívás teljesítése.

e) bérleti szerződések megkötése

f) telekalakítási eljárások lefolytatása

g) amennyiben azt a gazdasági társaság működése körében felmerült ok indokolttá teszi, a működőképesség fenntartása, vagy a likviditás megőrzése érdekében az átadott pénzeszköz átutalása ütemezésének módosításáról, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett.”

(2) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 45. §. (2) hatályát veszti.

10. §


(2) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 46. §. (4) hatályát veszti.

11. §


Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 48.§ (3) bekezdése a következő 18. és 19. ponttal egészül ki:

8. rögzíti a talált dolgok nyilvántartásába a talált idegen dologgal kapcsolatos a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló törvény  szerinti adatokat, valamint a talált idegen dolog tulajdonosnak történő átadást követően törli azokat.

19. A képviselő-testületi, bizottsági döntésekről, jegyzőkönyvekből kivonatokat készít

12. §


(1) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete helyébe, jelen rendelet 1. sz. melléklete lép

(2) Borjád Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.  (X.27.) önkormányzati rendelet 3. számú melléklete helyébe, jelen rendelet 2. sz. melléklete lép

13. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.  

(2)  Ez a rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.


Borjád, 2019. október 21.


                 _____________________                                         ________________________

                   Schäffer Tibor János                                                   dr. Kosztolányi Zsolt

                         polgármester                                                               jegyző


Ez a rendelet Borjád községben kihirdetésre került.


Borjád, 2019.november 8.   

                                                                                               ________________________

              dr. Kosztolányi Zsolt

                                                                                                          jegyző

Mellékletek