Borjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2023. 07. 15

Borjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.15.
a településkép védelméről
Részletes indokolás
Az 1–30. §-hoz és az 1–5. melléklethez
Általános indokolás
Az önkormányzat a településkép védelmét önkormányzati rendeletben (településképi rendeletben) településképi követelmények meghatározásával, településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával, önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával biztosítja.
Részletes indokolás
1-3. § A rendelet hatályát, célját és a használt fogalmak jegyzékét valamint azok magyarázatát tartalmazza.
4-10. § Bemutatja a helyi védelem feladatát, a helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályait. A helyi védelem fajtái a területi vagy egyedi védelem, melyek keletkezése és megszűnése meghatározásra került. A védett értékek nyilvántartásáról rendelkezik.
11. § A településképi szempontból meghatározó területek jegyzékét tartalmazza.
12. § Az építmények anyaghasználatára vonatkozó általános szabályokat tartalmazza.
13.-16. § A történetileg kialakult településrészen, a pince soron, valamint a Karasica völgyére vonatkozó területi és egyedi követelményeket határozza meg, valamint a helyi védelemben részesülő építészeti követelmények szabályozásáról rendelkezik.
17. § Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezéséről, kialakításáról rendelkezik.
18-19. § A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények meghatározzák a közterületen és közterületről is látható magánterületen tiltott, illetve elhelyezhető megoldásokat, valamint a reklámhordozókra vonatkozó követelményeket.
20-21. § A főépítészi szakmai konzultáció szabályairól rendelkezik.
22-23. § A településképi véleményezési eljárással érintett építmények körét, az eljárás részletes szabályait és a véleményezés szempontjait határozza meg.
24-26. § A településképi bejelentési eljárás eseteit, az eljárás lefolytatásának szabályait és a településképi bejelentés elbírálásának szempontjait közli.
27-28. § A településképi kötelezési eljárások esetét, az eljárás lefolytatását és a kiszabható településképi bírság összegét határozza meg.
29-30. § A záró rendelkezések a hatálybalépést és a hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazzák.