Borjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól

Hatályos: 2024. 09. 21

Borjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.09.21.
a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az ezen tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
Általános indokolás
Borjád Község Önkormányzatának Képviselő–testülete a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 3. mellékletének 2. 2. 1. pontjában foglaltak szerint, a Belügyminisztériumhoz benyújtott kérelme alapján támogatásban részesült a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag megvásárlásához jogcímen, annak érdekében, hogy a településen élő, szociálisan rászorult kérelmezőket, szociális célú tüzelőanyagban részesítse.
1. §
A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 1/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 2. Eljárási rendelkezések alcímében foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.
2. § – 3. §
Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható, és a kérelmező jövedelmi viszonyait szükséges vizsgálni, a rendelet meghatározza az egy főre jutó jövedelem felső határát, mint jogosultsági feltételt.
4. §
A szociális célú tűzifát a rendelet melléklete szerinti kérelem benyújtásával kell igényelni az abban foglalt igazolások, dokumentumok csatolásával.
5. §
A rendelet meghatározza az egy háztartásnak juttatható tűzifa maximális mennyiségét.
6. §
A kérelmek gyors elbírálása céljából, a döntést, a Képviselő–testület a polgármester hatáskörébe utalja.
7. §
A rendelet hatályát szabályozza.