Kátoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017. ( VIII.10.) számú rendelete

az önkormányzati beruházásban megvalósuló útépítésről és az útépítéshez kapcsolódó lakossági hozzájárulás megfizetéséről

Hatályos: 2017. 08. 13

Kátoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete az 5. § tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.  Általános rendelkezések


1. §

A helyi közutak útalappal, illetve szilárd burkolattal való ellátásával kapcsolatos költségek részbeni áthárítása az érintett ingatlanok tulajdonosaira az önkormányzat közúthálózat építésének, fejlesztésének érdekében.


2. §

(1) E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 47. § 15. pont szerinti helyi közút használatában érdekelt között a Kkt. 31. § (1) bekezdése alapján létrejött együttműködés keretében megvalósuló helyi közút építésére (földút szilárd burkolattal való ellátására), valamint az ehhez kapcsolódóan előírt útépítési érdekeltségi hozzájárulásra.).


(2) Az önkormányzat beruházásában újonnan megvalósuló önkormányzati közmű építésekre, valamint a helyi út- és közmű építéssel kiszolgált és érintett ingatlanokra, azok tulajdonosaira, vagyoni értékű jog jogosultjaira (a továbbiakban: tulajdonos) terjed ki.


(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánerős – önkormányzati forrás nélkül – megvalósuló közművek kiépítése esetén a kiépítés, valamint a meglévő közműrendszerre történő rácsatlakozás lehetőségéről, annak feltételeiről az önkormányzat külön megállapodást köt az érdekelttel.


3. §


(1) E rendelet alkalmazása során

  1. közmű: az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat, a zárt csapadékvíz-csatorna, és az út:
  2. ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat: az önkormányzat tulajdonában lévő, a település kül- és belterületén elhelyezett gerincvezeték és elosztóhálózat a szükséges szerelvényekkel (tolózárak, tűzcsapok, stb.), bekötővezetékek nélkül;
  3. út: szilárd burkolatú helyi közút, a hozzá kapcsolódó felszíni vagy felszín alatti csapadékvíz elvezető rendszerrel,
  4. kiszolgáló út: az Étv. 27. § (1) bekezdése szerinti kiszolgáló és lakóút,
  5. útépítés: az út szilárd burkolattal való kiépítése,
  6. ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített vagy beépíthető földrészlet, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 12. §-a szerinti önálló ingatlan vagy önálló helyrajzi számmal rendelkező földterület; társasházak esetében az ingatlan-nyilvántartásban külön tulajdoni albetéttel rendelkező bármely rendeltetési egység,
  7. telekhatár: az ingatlanügyi hatóság nyilvántartásában kijelölt ingatlanhatár,
  8. érdekeltségi egység: az érdekeltségi területen elhelyezkedő ingatlanon lévő
    1. lakóháznak, sorházi lakásnak a lakhatás céljára szolgáló egységei (a továbbiakban: lakóegység),
    2. társasház esetén a külön tulajdonban álló társasházi lakás és a közös tulajdonban lévő épületrészből, földrészletből hozzá tartozó tulajdoni illetőség (a továbbiakban: társasházi lakóegység),
    3. a garázs kivételével valamennyi más rendeltetésű, elsősorban nem lakás céljára szolgáló épület, helyiség (pl.: üzlethelyiség, műhely, raktár), társasház esetén a nem lakás céljára szolgáló helyiség (a továbbiakban: vegyes rendeltetési egység),
    4. az önálló helyrajzi számon nyilvántartott garázs (a továbbiakban: garázs egység),
    5. az érintett ingatlan tulajdonosa: a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában, a fizetési kötelezettség fennállásának időtartama alatt az érintett ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa,
    6. az üzembe helyezés időpontja: az erre vonatkozóan kiállított aktiválási bizonylat keltezésének napja,
    7. az út használatában érdekelt: a Kkt. 47. § 15. pontja szerinti fogalom, azzal, hogy az útépítésben érdekeltek számát az útépítéssel érintett teljes területre (érdekeltségi terület) tekintettel kell megállapítani,
    8. érintett ingatlan: az az ingatlan, amely határos a megépülő úttal és arról az ingatlanra kapubejáró (útcsatlakozás) létesíthető.



(2) Az útépítési beruházás szempontjából nem minősül érintettnek az az ingatlan, amely két vagy több oldalról minősül érintett ingatlannak, és más – korábbi vagy egyidőben történő – önkormányzati útépítési beruházással kapcsolatban a hozzájárulás teljes egészében megfizetésre került.


4. §


(1) Az út létesítése lakossági, valamint önkormányzati kezdeményezésre, önkormányzati beruházásban, lakossági hozzájárulással történhet.


(2) A beruházás teljes körű lebonyolítását a Erzsébeti Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: hivatal) látja el.



2. Lakossági kezdeményezésre önkormányzati együttműködéssel megvalósuló útépítés


5. §

Lakossági kezdeményezésre önkormányzati együttműködéssel megvalósuló útépítés tekintetében Kátoly Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013.( XII.30.) rendelete a magánerős lakossági útépítés, útfelújítás és közműfejlesztés szervezéséről, önkormányzati támogatási rendszeréről és az érdekeltségi hozzájárulásról szóló rendeletet kell elsősorban alkalmazni az ezen rendeletben szabályozott kivételekkel.



3. A közmű építéssel kapcsolatos rendelkezések


6. §.

(1) A rendeletben meghatározott közműépítések elsősorban önkormányzati beruházás keretében valósulnak meg. Az önkormányzati beruházásként megvalósuló közműépítések esetében a beruházási költségek meghatározott részét az önkormányzat a beruházással érintett ingatlan tulajdonosaira hárítja át közút- és közműfejlesztési hozzájárulás (a továbbiakban: hozzájárulás) megállapítása és beszedése formájában.


(2) Az érdekeltek által fizetendő hozzájárulás összegét a rendelet függeléke tartalmazza. A hozzájárulás összege érdekeltségi egységenként kerül előírásra.


(3) A hozzájárulás megfizetése az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat építése esetén a gerincvezetékre való csatlakozásra jogosít. Az érdekeltségi egységen belüli tervezés és kiépítés költsége a tulajdonost terheli.


(4) Az önkormányzati beruházásban megvalósuló önkormányzati tulajdonban lévő érdekeltségi egység után nem kell közműfejlesztési hozzájárulást fizetni.


4. A hozzájárulás megállapításának és megfizetésének szabályai


7. §.

(1) Erzsébeti Közös Önkormányzati Hivatal a beruházási munkák megkezdése előtt az érintett ingatlanok tulajdonosait tájékoztatja az építési munkák megkezdésének időpontjáról, valamint a fizetendő hozzájárulás mértékéről és fizetésének időpontjairól.


(2) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.


(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan bérlőjét, használóját, haszonélvezőjét (a továbbiakban: használó) terheli, amennyiben az ingatlan tulajdonosával erről írásban megállapodott.


8. §.

(1) A hozzájárulás összegét Kátoly Község Önkormányzat Polgármestere határozattal állapítja meg a beruházás üzembe helyezését követően. A hozzájárulást egy összegben, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül lehet kamatmentesen megfizetni.


(2) Amennyiben a hozzájárulás megfizetésének kötelezettje szociálisan rászorult, és ezért nem képes egy összegben a megjelölt határidőre fizetési kötelezettségének eleget tenni, részletfizetési kedvezmény iránti kérelmet terjeszthet elő a település polgármesterénél, aki legfeljebb 12 havi, kamatmentes részletfizetési kedvezményt engedélyezhet részére.


9. §.

(1) A hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól felmentés nem adható.


(2) A hozzájárulást akkor is meg kell fizetni, ha az érdekeltségi egység közhálózatra való rákötése nem történik meg vagy, ha az ingatlan tulajdonosa a már meglévő közterületi szennyvízcsatorna-hálózatra kíván csatlakozni.


(3) Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén az ingatlan új tulajdonosát abban az esetben terheli a jogelődje által még meg nem fizetett hozzájárulás megfizetése, amennyiben arról az ingatlan átruházásáról szóló okiratban rendelkeztek.


10. §.

(1) Nem kell a hozzájárulást megállapítani, ha a tulajdonos a rendelet függelékében megállapított hozzájárulás teljes összegét előzetesen, önként már befizette.


(2) Azonos érdekeltségi egységet érintő egynél több beruházás - egy naptári évben történő - építése esetén a hozzájárulást a létesült legmagasabb összegű beruházás után kell megfizetni.


(3) Ha egy adott közmű után az ingatlan tulajdonosa már fizetett hozzájárulást, még egyszer - ugyanazon közmű után - nem kötelezhető hozzájárulás fizetésére.


(4) A hozzájárulás mértékének megállapításakor az ingatlanon lévő épületnek az ingatlan-nyilvántartásban szereplő rendeltetését kell irányadónak tekinteni azzal, hogy ha az ingatlan több rendeltetésű, akkor a fő rendeltetését kell figyelembe venni, ennek megállapítására szükség esetén a jegyző helyszíni szemlét tart.


(5) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás összege az útépítési együttműködésben résztvevő lakosok által vállalt anyagi hozzájárulás mértékénél nem lehet magasabb.


11. §

(1) A hozzájárulás kivetésére kizárólag a megvalósult beruházás üzembe helyezését követően kerülhet sor.


(2) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.


(3) A hozzájárulás megfizetésére az érintett ingatlan tulajdonosa az érdekeltségi egységben fennálló tulajdoni hányada után köteles.


(4) A hozzájárulás 7. § szerinti összegét a határozat jogerőre emelkedését követő hatvan napon belül, egy összegben kell megfizetni a határozatban megjelölt önkormányzati számlára.


(5) A kötelezett természetes személy részére a hozzájárulás megfizetésére nyitva álló időtartamon belül benyújtott indokolt kérelmére legfeljebb tizenkét havi kamatmentes részletfizetés engedélyezhető azzal, hogy az egyhavi fizetendő részlet mértéke nem lehet kevesebb, mint 2.000,- Ft.


(6) A kötelezett – vagy polgári jogi jogutódja – köteles bejelenteni, ha az érintett ingatlant a hozzájárulás teljes összegének megfizetése előtt a kötelezett elidegeníti vagy a kötelezett tulajdoni hányadában, tulajdoni helyzetében változás áll be.


(7) A képviselő-testület és a jegyző eljárására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni. 


5. Záró rendelkezések


12. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba.




                  Trubicsné Csibi Nóra                                                 Dr. Tóth Sándor

                        polgármester                                                               jegyző


Záradék:


Kihirdetve Kátoly Községben 2017. augusztus 10. napján.



Földvári Edit

aljegyző

Mellékletek