Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az adósságkezelési szolgáltatásról

Hatályos: 2005. 12. 03

Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az adósságkezelési szolgáltatásról

2005.12.03.

Ócsárd Község Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján, figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. 55/C. §- a által biztosított felhatalmazásra megalkotja az adósságkezelési szolgáltatásról szóló rendeletét az alábbiak szerint.

1. § (1) E rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséhez, továbbá lakhatási feltételeik megőrzéséhez biztosított támogatási rendszert, szervezeti kereteit, jogosultsági feltételeit, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályait.

(2) Az együttes tehervállalás alapelve érvényesítése érdekében az adósságkezelés során az adósságkezelésben érdekelt valamennyi szereplőnek – az önkormányzatnak, a szolgáltatóknak, hitelezőknek ( továbbiakban: adósságkezelés jogosultja ), valamint az adósságkezelésre jogosult állampolgároknak - együtt kell működnie.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ócsárdi Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Szt.3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) Lakhatást segítő adósságkezelési szolgáltatásra ( továbbiakban: adósságkezelési szolgáltatás ) jogosult a lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója, bérlője.

(3) Az e rendelet szerinti támogatásban a 7. §-ban szabályozott jogosultsági feltételek fennállása esetén sem részesülhet, aki:

a) önkényes lakásfoglaló,

b) aki használati szerződésből fakadó kötelezettségének egy év óta nem tesz eleget.

(4) A rendelet alkalmazása során a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. §-ban meghatározott fogalmakat kell figyelembe venni.

3. § (1) Az önkormányzat adósságkezelési szolgáltatás esetén a jogosultat

a) adósságkezelési tanácsadásban és,

b) adósságcsökkentési támogatásban részesíti.

(2) Az önkormányzat az adósságkezelési tanácsadást Pécsi Esztergál Lajos Családsegítő Szolgálat útján biztosítja. A Családsegítő Szolgálat a feladat ellátása érdekében adósságkezelői tanfolyamot végzett adósságkezelési tanácsadót/tanácsadókat alkalmaz.

(3) Az adósságcsökkentés címén nyújtott támogatás vissza nem térítendő szociális támogatásnak minősül, melyet az adósságkövetelés jogosultjának kell folyósítani.

(4) Az adósságcsökkentési támogatás pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi kereteket az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

4. § (1) Az együttes tehervállalás elvének biztosítása érdekében megállapodás az adósságkövetelés jogosultjaival köthető meg, amelyek szándéknyilatkozatban vállalják az adósságkezelésben való érdemi együttműködést.

(2) Érdemi együttműködés alatt értendő az adósságkezelési szolgáltatásra jogosult adós részére az önkormányzat és az adósságkövetelés jogosultja által kötött megállapodásban foglaltak szerinti engedmény nyújtása.

(3) Az adósságkövetelés jogosultjával kötött megállapodásnak tartalmaznia kell az önkormányzat és az adósságkövetelés jogosultja által vállalt kötelezettségeket, az adósságkövetelés jogosultja által biztosított engedményeket.

5. § Az önkormányzati adósságkezelési szolgáltatás az adósságkövetelés jogosultjával kötött megállapodás esetén az alábbi adósság típusokra terjed ki:

a) vezetékes gázdíj-tartozás,

b) áramszolgáltatás díjtartozás,

c) víz- és csatornahasználati díjtartozás,

d) önkormányzati lakás lakbér-tartozás,

e) szemétszállítási díjtartozás.

6. § (1) Az adósságkezelési szolgáltatás körébe tartozó adósságtípusokból keletkezett, a kezelendő adósságok maximális összege az eljárás megindításának időpontjában a 260.000.-Ft-ot nem haladhatja meg.

(2) Ha az adós egyidejűleg többféle adósság kezelését kéri, akkor az adósságcsökkentési támogatás mértékét és összegét a kezelt adósságok összegének arányában kell meghatározni.

7. § (1) Az önkormányzat adósságkezelési szolgáltatásban részesíti azt a családot, vagy személyt, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) akinek az adóssága meghaladja az 50.000.-Ft-ot,

b) akinek az 5. §.ban meghatározott adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá vállalja az adósság és a települési önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, valamint az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át egyedül élő esetén 220%-ot,

d) aki a településen elismert, a háztartás létszámához igazított szobaszámot meg nem haladó lakásban lakik. E rendelet alkalmazása szempontjából Ócsárd község közigazgatási területén

e) elismert lakásnagyság a következők szerint számítandó:

ea) 1-3 fős háztartás esetén maximum 2 szoba

eb) 4-6 fős háztartás esetén maximum 3 szoba

ec) további együtt lakó személy esetén személyenként félszoba.

(2) Az adósságkezelési szolgáltatás a lakás minőségétől függetlenül megállapítható az (1) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetén.

(3) Az (1) bekezdés e.) pontjában foglaltaktól eltérően méltányosságból adósságkezelési szolgáltatásban részesíthető az önkormányzati bérlakásban élő egyedülálló személy, aki a 2 szoba számot meghaladó lakásban lakik és az önkormányzatnál jelezte kisebb lakás iránti igényét.

(4) Ha az adós hitelt érdemlően igazolja, hogy életében 12 hónapon belül méltányolható változás (hozzátartozó halála, válás, felnőtté vált gyermekének elköltözése stb.) következett be, az adósságcsökkentési támogatás az egyéb feltételek teljesülése esetén méltányosságból megállapítható, ha a lakószobák száma egy kategóriával eltér.

(5) Az adósságkezelés időtartama legfeljebb 18 hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónappal meghosszabbítható.

(6) Adósságkezelési szolgáltatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet, és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy a szolgáltatás időtartama alatt lakásfenntartási támogatásra jogosult.

(9) Az adósságkezelési szolgáltatáshoz kapcsolódó lakásfenntartási támogatás mértékét az Szt. 38. §-a, valamint Ócsárd Község Önkormányzati Képviselőtestületének pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól szóló többszörösen módosított és kiegészített 4/1993.(V.19.) sz. önkormányzati rendelet szabályozza.

8. § (1) Az adós köteles az adósságkezelési szolgáltatásba bevont tartozásának legalább 25 %-át (a továbbiakban: önrész) az adósságkövetelés jogosultja részére - vállalásától függően - egy összegben vagy havi részletekben ( maximum 18 hónap) megfizetni.

(2) Az adósságkezelési szolgáltatásra jogosult köteles adósságkezelési tanácsadást igénybe venni a 11. §.- ban foglaltak szerint. Ennek érdekében köteles együttműködni a Családsegítő Szolgálat adósságkezelési tanácsadójával és írásos megállapodást kötni a 11 §. (2) bekezdésében foglalt tartalommal.

(3) Az adósságkezelési szolgáltatásra jogosult az adósságkezelés időtartama alatt köteles együttműködni az önkormányzattal, az adósságkövetelés jogosultjával és a családsegítő szolgálattal. Az együttműködés során az adós köteles:

a) hozzájárulni az adósságra vonatkozó adatok és információk tanácsadó általi megismeréséhez és nyilvántartásához,

b) aktívan közreműködni az adósságkezelési megállapodás kidolgozásában,

c) a jogosultságot megállapító határozat kézhezvételét követő 5 munkanapon belül köteles felkeresni a Családsegítő Szolgálat adósságkezelési tanácsadóját írásos megállapodás megkötése céljából

d) havonta legalább egy alkalommal a tanácsadóval személyesen találkozni és tájékoztatni az adósságkezelési megállapodásban foglaltak végrehajtásáról,

e) az adósságcsökkentési támogatásról szóló jogerős határozat birtokában az adósságkövetelés jogosultjával szerződést kötni a tartozás megfizetéséről.

(4) Az adós az önrész egyösszegű vagy részletekben történő teljesítése esetén is köteles az adósságkezelési szolgáltatás időtartama alatt folyó fizetési kötelezettségének eleget tenni.

(5) Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy legalább hat hónapig együttműködni köteles az adósságkezelési tanácsadóval az önrész egyösszegű befizetése esetén is.

9. § Az adósságcsökkentési támogatás mértéke, nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át és összege legfeljebb 200.000.-Ft, azaz kettőszáz-ezer forint lehet.

10. § (1) Az önkormányzat az adósságcsökkentési támogatást határozattal állapítja meg.

(2) A határozatnak tartalmaznia kell:

a) a támogatást nyújtó önkormányzat, mint támogató adatait, a támogatásban részesülő személy, mint támogatott adatait, valamint az adósságkövetelés jogosultja, mint engedményt nyújtó adatait.,

b) az adósnak, egyes adósságkövetelés jogosultjánál meglévő - a rendelet hatálya alá tartozó - adósság típusait, és mértékét,

c) az önrész mértékét és ennek a támogatott által vállalt fizetési módját, részletekben történő fizetés esetén annak határidejét és havi összegét, az adóst terhelő fizetési kötelezettség ütemezését,

d) az adósságcsökkentési támogatás mértékét, összegét és folyósításának szabályait, továbbá az adósságcsökkentési támogatás formáját (vissza nem térítendő, szociális támogatás),

e) az adós tájékoztatását arról, hogy az önkormányzat a támogatást az adósságkövetelés jogosultjának(inak) utalja,

f) az adós tájékoztatását arról, hogy a támogatást nyújtó önkormányzat a támogatás időtartama alatt az adósságkövetelés jogosultjánál informálódik az aktuális befizetésekről,

g) a feltételek nem teljesülése esetén érvényesülő jogkövetkezményeket,

h) az adósságkezelés időtartamát,

i) rendelkezést az adósságkezelési szolgáltatáshoz kapcsolódó lakásfenntartási támogatásról,

j) tájékoztatást az adósságkezelési tanácsadóval történő megállapodás és az adósságkövetelés jogosultjával történő szerződés megkötésére vonatkozóan,

k) tájékoztatást az adósságkezelési tanácsadáson való kötelező részvételről.

(3) Az adósságcsökkentési támogatásról rendelkező határozatot a területileg illetékes szociális központ megküldi a családsegítő szolgálatnak és az adósságkövetelés jogosultjának.

11. § (1) Az önkormányzat az adósságkezelési szolgáltatásra jogosult részére adósságkezelési tanácsadást működtet saját intézménye által, melyen az adós köteles rész venni.

(2) Az adósságkezelési tanácsadó a tanácsadás keretében az alábbi feladatokat látja el.

a) tájékoztatja az adóst az adósságkezelés formáiról, feltételeiről,

b) az adós hozzájárulásával megvizsgálja az adós háztartás fizetési kapacitását és készségét, ennek alapján javaslatot tesz az adósságkezelési szolgáltatásba történő bevonására,

c) a támogatást megállapító határozat meghozatalához szükséges dokumentumok alapján a támogatásra javaslatot tesz a rendelet 2.sz. mellékletében foglalt tartalommal,

d) az adósságkezelési szolgáltatásra jogosult adóssal írásos megállapodást köt. A megállapodásnak kötelezően tartalmaznia kell:

da) az adósságkezelési tanácsadóval való kapcsolattartás módját, gyakoriságát,

db) a támogatásban részesülő együttműködési kötelezettségének szabályait,

dc) az adósságcsökkentési támogatást megállapító határozatban foglalt kötelezettség teljesítése igazolásának módját.

dd) több adósság esetén az adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósságok megnevezését és a támogatások százalékos arányát.

e) Az adósságkezelés időtartama alatt az adóssal kapcsolatot tart és legalább havonta egy személyes találkozás útján folyamatosan figyelemmel kíséri az adósságkezelési megállapodásban foglaltak betartását,

f) Jelzéssel él az önkormányzat felé, ha az adós az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, szükség esetén kezdeményezi az adósságcsökkentési támogatásra vonatkozó döntés módosítását.

(3) Az adósnak az adósságkezelési tanácsadóval való kapcsolattartása szükség szerinti, havonta legalább egy alkalommal kötelező, és ekkor bemutatja az adósságkövetelés jogosultjának igazolását a havi közüzemi befizetésekről.

(4) A tanácsadás formája egyéni és /vagy csoportos lehet, hogy az adósnak melyiken kell részt vennie, azt az adósságkezelési tanácsadó határozza meg.

(5) Az adósságkezelési tanácsadó a tudomásra jutásától számított 8 munkanapon belül javaslatot tesz a területi szociális központ felé a támogatás megszüntetésére, ha

a) az adós a megállapodás megkötésére nem jelenik meg, vagy

b) a tanácsadáson egy alkalommal nem vesz részt, és távolmaradását

c) hitelt érdemlően nem igazolja, vagy

d) a megállapodásban foglaltakat nem teljesíti, vagy

e) vállalt adósságtörlesztési kötelezettségének három alkalommal nem tesz eleget, vagy

f) az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget, vagy

g) az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

12. § (1) A megállapított adósságcsökkentési támogatásnak az adósságkövetelés jogosultja részére történő folyósításáról a jegyző gondoskodik.

(2) A jegyző az adósságcsökkentési támogatást az adós vállalásától függően egy összegben vagy havi részletekben utalja az adósságkövetelés jogosultjának.

(3) A jegyző az önrész vagy az önrész első részlete befizetésének az adósságkövetelés jogosultja általi igazolása után a támogatást egy összegben vagy havi részletekben utalja.

(4) A támogatás egy összegben történő teljesítésére csak az önrész egyösszegű befizetése esetén kerülhet sor.

(5) Az önrész részletekben történő megfizetése esetén az adós részletfizetési kötelezettségének minden hónap 20-ig köteles eleget tenni, melyről az adósságkövetelés jogosultja igazolást állít ki. A jegyző az adósságcsökkentési támogatást ezt követően utólag, a következő hónap 5. napjáig utalja az adósságkövetelés jogosultjának.

13. § (1) Az adósságcsökkentési támogatás tovább nem folyósítható és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

a) az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe (11. §.) , vagy

b) az általa vállalt adósságtörlesztés háromhavi részletét nem teljesíti, illetőleg

c) az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

(2) Az adósságcsökkentési támogatás visszafizetését legfeljebb olyan összegű részletekben lehet elrendelni, mint amilyen összegben a támogatást adták.

(3) Az adósságcsökkentési támogatás a (1) bekezdésben foglaltak szerinti megszüntetésétől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

(4) Ha az adósságcsökkentési támogatásban részesülő személy az adósságkezelés időtartama alatt meghal vagy lakóhelye megváltozik, a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni a tárgyhó utolsó napjával.

(5) Amennyiben az adósságcsökkentési támogatás megszüntetésre kerül, méltányosságból a már folyósított támogatás visszafizetésének elengedését illetve mérséklését lehet elrendelni az 1993 évi III. tv. 17 §. (8) bekezdésében foglaltak alapján.

14. § (1) Az adósságkezelési szolgáltatás megállapítására és megszüntetésére vonatkozó hatásköreit Ócsárd Önkormányzat Képviselőtestülete gyakorolja.

(2) A kérelmeket évközben folyamatosan lehet benyújtani. Az erre rendszeresített formanyomtatványon a családsegítő szolgálatoknál kell azt előterjeszteni. A formanyomtatvány a rendelet 1. sz. mellékletét képezi. A kérelemhez mellékelni kell a formanyomtatványon előírt igazolásokat és egyéb okmányokat. A családsegítő szolgálat a kérelmet mellékleteivel és a 11. § (2) bekezdés c.) pontja szerinti támogatási javaslattal együtt a beadást követő 15 napon belül megküldi a területileg illetékes területi szociális központnak.

(3) Az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját és a háztartásában élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, és az erre vonatkozó igazolásokat becsatolni.

(4) A jogosultsági feltételek fennállását az alábbiak szerint kell igazolni:

a) a háztartásban együttélést a személyi igazolvány és/vagy lakcímkártyák bemutatásával, illetve a népesség nyilvántartás adatainak felhasználásával,

b) nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek esetében iskolalátogatási igazolással, melynek tartalmaznia kell a folyósított ösztöndíjat is,

c) a háztartásban élő tanköteles gyermekről a nevelési –oktatási intézmény által kiállított iskolalátogatási igazolással, a nem tanköteles gyermektől személyi lappal vagy lakcímkártyával,

d) munkanélküli esetén a Munkaügyi Központ által kiállított igazolással (regisztrált munkanélküli és ellátásban részesül-e ),

e) elvált vagy különélő családi állapotú kérelmező esetében a gyermektartásdíjról rendelkező jogerős bírói ítélettel,

f) a háztartásban élő- korhatárra tekintet nélkül-tartósan beteg illetőleg testi, érzékszervi, értelmi vagy más fogyatékos személyről, a fogyatékosságról, rokkantságról szóló igazolással,

g) az adósságkövetelés jogosultja által kiállított igazolással az adósságkezelésbe bevonni kívánt tartozásokról, amely tartalmazza a hátralék összegét és a hátralék keletkezésének időszakát,

h) hitelt érdemlő módon igazoló irattal a lakás nagyságát és a lakásban tartózkodás jogcímét

i) a háztartásban élő személyek jövedelemigazolásával a (6) bekezdésben foglaltak szerint.

(5) A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni :

a) havi rendszerességgel mérhető jövedelem esetén a kérelem beadását megelőző három hónap nettó átlagjövedelméről szóló igazolás benyújtásával,

b) a havi rendszerességgel nem mérhető jövedelmek esetén az APEH által kiadott igazolás csatolásával,

c) alkalmi munkavállaló esetén, az alkalmi munkavállalói könyv bemutatásával.

(8) Az adós a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról, annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal illetékes területi szociális központjához bejelenteni.

(9) Ha az önkormányzat a jövedelem nyilatkozat valódiságát vitatja, felhívhatja kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve a saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelem nyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %- át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembe vételével vélelmezhető.

15. § (1) E rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.