Ócsárd Község képviselő testületének 5/2017(III.2.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetésről

Hatályos: 2018. 05. 15- 2018. 05. 15

Ócsárd Község képviselő testületének 5/2017(III.2.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetésről1

2018.05.15.

Ócsárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f.) pontjában kapott felhatalmazás, valamint az államháztartásról rendelkező 2011. évi CXCV. törvény 23. §-a alapján Ócsárd Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) 2017. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szervére terjed ki.

(2 ) Az irányított költségvetési szervek, és e rendelet mellékletében feltüntetett költségvetési szervek gazdálkodási szabályai szerint gazdálkodó szervek közös megjelöléseként e rendelet az önkormányzati költségvetési szerv megnevezést használja.
(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.
II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai, a költségvetési egyenleg

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetésének

eredeti előir. módosítás módosított előir.
Bevételi,kiadási főösszegét 56.142.994,-.Ft 58.409.835-Ft 114.552.829,-Ft
Működési költségvetési bevételét 55.895.858,-Ft 47.438.622,-Ft 103.334.480,-.Ft
Felhalmozási költségvetési bevételét 247.136,-Ft 10.971.213,-Ft 11.218.349,-Ft
Működési költségvetési kiadását 51.965.769,-Ft 44.607.431,-Ft 96.573.200,-Ft
Felhalmozási költségvetési kiadását 4.177.225,-.Ft 13.802.404,-.Ft 17.979.629,-Ft
III. Fejezet

A költségvetés szerkezete

3. § (1) A képviselőtestület a 2017. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat költségvetését e rendelet 1. és 2. számú mellékletei szerint hagyja jóvá.

(2) A működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat bemutató mérleget a 3. számú melléklet tartalmazza.

(3) A képviselőtestület az önkormányzat 2017. évre engedélyezett létszámadatait a 5. számú mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.

(4) Az Ócsárd Községi Önkormányzat 2017. évi költségvetési előirányzatainak felhasználási ütemtervét az 6. sz. melléklet tartalmazza.

(5) Az Ócsárd Községi Önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 4. sz. melléklet mutatja be.

4. § (1) Az Ócsárd Községi Önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 7.sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat 3 évre tervezett saját bevételeit a 8.sz. melléklet tartalmazza.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

5. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.

(2) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá, legfeljebb 1 éves időtartamra vehető fel.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(4) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(3) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

IV. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános végrehajtási szabályok

7. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.

8. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

9. § (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

10. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

11. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

12. § A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje

14. § (1) A Képviselő-testület a támogatások elbírálásával kapcsolatos hatáskörét fenntartja.

(2) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény)beadása folyamatos illetve minden év január 15 napjáig nyújtható be.

(3) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő önkormányzat felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év III. 15. napjáig köteles eleget tenni.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.

V. Fejezet

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

15. § A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét nem rendszeres személyi juttatás részeként, azon belül bruttó 200.E Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő EHO-t is magába foglalja

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § . (1) E rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

1. melléklet az 5/2017. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

üres cím
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2018. május 16. napjával.