Ócsárd Község képviselő testületének 4/2019(IV.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő építési telek kedvezményes vásárlási feltételéről

Hatályos: 2023. 11. 01

Ócsárd Község képviselő testületének 4/2019(IV.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő építési telek kedvezményes vásárlási feltételéről

2023.11.01.

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Ócsárd Község Önkormányzat a gyermekvállalás ösztönzése, a képzett munkaerő megtartása, a községben történő letelepedések elősegítése, a település népességmegtartó képességének növelése érdekében a község területén önkormányzati tulajdonban lévő építési telkek lakás építése céljából, kedvezményes áron történő megvásárlását kívánja biztosítani az e rendeletben meghatározott feltételekkel.

2. § (1) Az 1. építési telek kedvezményes vételára: bruttó 1.000,- Ft

(2) Az építési telekre vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés érdekében az adásvételi szerződésben 3 éves időtartamra beépítési kötelezettséget, ennek biztosítására elidegenítési tilalmat kell kikötni.

(3)1 A kérelmező, mint vevő a megkötésre kerülő adásvételi szerződésben - a 4.§ (1) bekezdésben rögzített kötelezettségek teljesítése érdekében - 4 éves időtartamra visszavásárlási jogot köteles engedni az Önkormányzat, mint jogosult számára. Az Önkormányzat a visszavásárlási jogát a 4.§ (1) bekezdésben rögzített kötelezettségek elmulasztása esetén, az adásvételi szerződésben kikötött vételár ellenében jogosult gyakorolni. Az Önkormányzat a 4.§ (1) bekezdésben rögzített kötelezettségek teljesülését követően külön felhívás nélkül megadja a feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását ahhoz, hogy a vételi joga az ingatlan-nyilvántartásból törlésre kerüljön.

3. § A rendelet személyi hatálya a településen életvitelszerűen, hosszútávon letelepedni kívánó személyekre (a továbbiakban: kérelmező) terjed ki.

4. § (1) A kérelmezőnek írásban kötelezettséget kell vállalni a következőkre:

1. A kérelem pozitív elbírálását követően 30 napon belül az Önkormányzattal a tulajdonjog átruházására alkalmas adásvételi szerződést (a továbbiakban: szerződés) kötnek.

2. A megvásárolt telken lakóingatlant építenek, melyről legkésőbb 3 éven belül a használatbavételi engedélyt az Önkormányzatnál hitelt érdemlő módon bemutatják.

3. A rendelet és a szerződés alapján tulajdonukba került telken épített ingatlanba jogerős használatbavételi engedély kiadását követően haladéktalanul beköltöznek, s annak címét lakóhelyként bejelentik és életvitelszerűen ott tartózkodnak.

(2)2 A kérelmezők kötelezettséget vállalnak továbbá arra, hogy amennyiben nem teljesítik a 4. § (1) bekezdés b-c.) pontjában foglaltakat, úgy a kérelmező köteles az Önkormányzat részére 2.000.000,- Ft összegű kötbért megfizetni, illetve az Önkormányzat az építési telket a 2.§ (3) bekezdése alapján jogosult a kérelmezőhöz intézett egyoldalú nyilatkozattal, az adásvételi szerződésben rögzített vételár ellenében visszavásárolni.

5. § (1) A kedvezményes áron történő építési telek vásárlása iránti kérelmet a rendelet 1. számú mellékletének alkalmazásával az Önkormányzathoz kell benyújtani.

(2) A kérelmező csak egy kedvezményes építési telek megvásárlására jogosult.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) Az elbírálás során előnyt élveznek azok a kérelmezők, akik első lakásingatlanuk megépítése érdekében nyújtották be kérelmüket.

(5) Az Önkormányzat a rendelet és adásvételi szerződés alapján tulajdonba adott építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába.

6. § A rendelt kihirdetésének napján lép hatályba, melyről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1

A 2. § (3) bekezdését az Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 4. § (2) bekezdése az Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (2) bekezdése az Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.