Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.1.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásának rendjéről

Hatályos: 2021. 08. 01

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásának rendjéről

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) és (2) bekezdése, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, továbbá Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Ócsárd község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente egy adományozható.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített emlékplakett jár.

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

- tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

- az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

- elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

Az elismerés visszavonása

3. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

Vegyes rendelkezések

4. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések juttatások költségeinek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

5. § Ez a rendelet 2021. augusztus 1-jén lép hatályba.