Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 15.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 03. 15

Ócsárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 15.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi költségvetésről

2024.03.15.

Ócsárd Község Önkormányzata az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény (továbbiakban: Áht.) 23. §-ának (1.) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, évi az Alaptörvény 32. cikk (2) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire, és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) tárgyévi költségvetési bevételét 69.505.639,- Ft-ban,

aa) működési költségvetési bevételét 54.411.879,- Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 2.010.280,- Ft-ban,

ac) működési finanszírozási bevételét 13.073.480,- Ft-ban

b) tárgyévi költségvetési kiadását 69.505.639- Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását 65.718.165,- Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 2.600.000,- Ft-ban,

bc) működési finanszírozási kiadását 1.187.474,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat költségvetését e rendelet 1. és 2. mellékletei szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi összevont költségvetési mérleget a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi összevont költségvetési bevételeit és kiadásait a kötelező, az önként és az államigazgatási feladatok bontásában a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évre engedélyezett létszámadatait az 5. mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.

(6) Az önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 6. melléklet tartalmazza.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi előirányzat felhasználási ütemtervét összevont adatokkal a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat saját bevételeinek 3 évre tervezett keretszámait a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.

(2) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá, legfeljebb 1 éves időtartamra vehető fel.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(4) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

4. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(3) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

5. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A polgármester dönt az ötmillió forint erejéig hatáskörébe utalt általános tartalék és a céltartalékok cél szerinti felhasználásáról azzal, hogy

(3) Folyamatos költségkihatással járó kötelezettség tartalék terhére nem vállalható,

(4) Vis maior esetén az általános tartalék használható fel a beavatkozást igénylő személyi- és vagyon védelem szükséges értékéig,

(5) A pályázati tartalék kizárólag a Képviselő–testület döntése alapján benyújtott, pozitív elbírálásban részesült pályázathoz szükséges önerő és a pályázattal kapcsolatban felmerülő költségek finanszírozásához használható fel.

(6) Egyéb esetekben az általános és céltartalék feletti rendelkezési jogát a Képviselő-testület nem ruházza át.

(7) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

6. § (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt–, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

7. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

8. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik

9. § A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

10. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

11. § (1) A Képviselő-testület a támogatások elbírálásával kapcsolatos hatáskörét fenntartja.

(2) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) beadása folyamatos illetve minden év január 15 napjáig nyújtható be.

(3) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő önkormányzat felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év március 15. napjáig köteles eleget tenni.

12. § A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét nem rendszeres személyi juttatás részeként, azon belül nettó 300.000,- Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő Szja-t és a járulékokat nem tartalmazza.

13. § Ez a rendelet 2024. március 15-én lép hatályba.