Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015/III.2. rendelete

az ebtartás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 20




Tengeri Község Önkormányzata Képviselô-testületének
6/ 2015.(III. 02.) rendelete

az ebtartás helyi szabályairól

Tengeri Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. tv. 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hatálya


1. § E rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elôsegítik az ebtartók, valamint az ebtartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítják, hogy az ebtartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.


2. § E rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területén folytatott ebtartásra terjed ki.

Az ebtartás szabályai

3. § (1) Az ebtartó köteles gondoskodni állatainak megfelelô tartásáról, és gondozásáról. Az ebek védelme és egészségének megóvása érdekében köteles az állategészségügyi rendelkezéseket megtartani és az ebek megbetegedése esetén állatorvos igénybevételérôl gondoskodni.

(2) Ha az ebtartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelô elhelyezésérôl gondoskodni.

(3) Tilos az ebtartó által megunt vagy egyéb ok miatt nem tartható állatot szabadon engedni, elhagyni.


4. § Az ebtartónak biztosítani kell, hogy a tartással senkinek kárt ne okozhasson. Az eb csak oly módon tartható, hogy a közterületet ne szennyezze. Az esetleges szennyezôdést a tulajdonos illetôleg az eb felügyeletével megbízott személy köteles haladéktalanul eltávolítani.


5. § (1) Belterületen lakóingatlanként három eb tartható (kivéve a szaporítás céljára szolgáló alomból kikerülő egyedek 3 hónapos korukig).

(2) Az eb tartója köteles az eb tartási helye szerint illetékes jegyzőnek bejelenteni, ha az állata

a) a három hónapos kort elérte,

b) elhullott vagy elveszett,

c) tartási helye három hónapnál hosszabb időre megváltozott, vagy

d) új tulajdonoshoz került.

(3) A jegyzőnek a bejelentett ebekről nyilvántartást kell vezetnie, amelyben az ebtartó adatain kívül (név, lakcím), az eb azonosítási adatait (fajtáját, születési évét, nemét, színét, és elektronikus jelölési számát) és a veszettség elleni legutóbbi védőoltás időpontját is fel kell tüntetni.


6. § (1) Az ebtartó köteles az állatot úgy tartani, hogy a közös lakáshasználók, valamint a telekszomszéd nyugalmát tartósan vagy rendszeresen ne zavaja, szabad mozgásukat ne gátolja.

(2) Az érintett lakó(k) az (1) bekezdésben foglaltak be nem tartása esetén az ebtartás korlátozását vagy megszüntetését kérheti(k). Az érdekeltek nyilatkozatai és a szakhatóságok véleménye alapján a polgármester az ebtartást korlátozhatja vagy megtilthatja.


7. § Az ebet közterületen biztonságos – vezetésre alkalmas – pórázon kell tartani. Harapós vagy támadó természetû ebet a harapás ellen szájkosárral kell ellátni.


8. § (1) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az eb tulajdonosa köteles gondosodni arról, hogy az eb tartási helyét ne hagyhassa el. Amennyiben ez nem biztosítható, úgy az ebtartását a polgármester korlátozhatja vagy magtilthatja.

(2) Amennyiben az állattartó az ebet kennelben tartja, annak minimális nagysága 2x2 méter. A kennel közvetlenül a szomszéd kerítésére csak akkor építhetô, ha a szomszéd írásban hozzájárul.

(3) Tilos kistestű ebet 4 m-nél, közepes testű ebet 6 m-nél, nagytestű ebet 8 m-nél rövidebb eszközzel tartósan kikötve,

(4) Bekerített ingatlanon eb szabadon tartható, azonban a kerítést úgy kell kialakítani, hogy az eb közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történô bejutását valamint a kerítés résein történô kiharapását megakadályozza.

(5) Harapós, támadó vagy kiszámíthatatlan természetû eb tartása esetén az ingatlan vagy a ház bejáratán szembetûnô módon erre utaló figyelmeztetô táblát kell elhelyezni.


9. § Tilos ebet beengedni, bevinni, illetve tartani a vakvezetô kutya valamint az intézmény ôrzését szolgáló eb kivételével:

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helységbe,

b) üzletbe,

d) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

e) a temetô területére,

f) játszótér területére.


10. § (1) A közterületen tartózkodó gazdátlan vagy kóbor ebet az önkormányzat köteles és jogosult befogni és elszállítani az önkormányzattal szerződésben lévő állategészségügyi telepre, vagy menhelyre.

(3) Az eb tulajdonosa az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül kiválthatja az ebet a tartási, ápolási költségek megtérítése után.

(4) A (3) bekezdésben megjelölt kiváltási határidő letelte után az eb további sorsáról az állategészségügyi telep, vagy menhely szabadon rendelkezik a vonatkozó állatvédelmi jogszabályok rendelkezéseire figyelemmel.



Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2015. március 20-én lép hatályba.

(2) Ha a rendelet kihirdetésekor az állattartó az állattartást e rendelet szerinti tiltott helyen vagy meg nem engedett módon, illetve mértékben folytatja, köteles e rendelet hatályba lépésétől számított 6 hónapon belül megszüntetni illetve az előírt mértékre csökenteni az állattartást.


Tengeri, 2015. február 23.



Nyaka Melinda                                             Takácsné Jauk Ibolya

polgármester                                                               jegyző



A rendeletet a képviselő-testület 2015. február 23-án tartott ülésén fogadta el.



A rendeletet kihirdettem:


2015. március 2-án               dr. Hederics István

                                                   aljegyző