Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020/VIII.14. rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2015. (VI. 25.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 14- 2020. 08. 14

Tengeri Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény 77. §-ban biztosított felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2015. (VI. 25.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

  1. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2015. (VI. 25.) rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § (1) Tengeri Község Önkormányzata a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását. Ennek érdekében a következőket biztosítja:


- a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét;


- a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt;


- fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.


(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatának tekinti különösen az alábbi közművelődési tevékenységek támogatását:

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

b) a közösségi házban a lakosság részére az ingyenes internet szolgáltatás biztosítása,

c) a mozgókönyvtár elérhetőségének biztosítása, a közösségi házban a könyvtár fejlesztése, bővítése,

d) a település szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

e) a nemzeti ünnepek méltó megtartása, megemlékezés,

f) valamennyi korcsoport számára igény szerinti programok szervezése,

g) amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása.


(3) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett közösségi házban, (Kossuth u. 9.), valamint nagyobb rendezvények esetén a Polgármesteri Hivatalban (Kossuth u. 12.) intézmény alapítása nélkül, mint közösségi színtér keretében valósítja meg.


(4) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet jogi és természetes személyekkel. Ezen feladatok körét először 2015. június 30-ig, majd ezt követően évente április 30-ig határozza meg a képviselő-testület.


2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tengeri, 2020. augusztus 13.



Nyaka Melinda                                                                          Takácsné Jauk Ibolya

  polgármester                                                                                      jegyző



A rendeletet a képviselő-testület 2020. augusztus 13-án tartott ülésén fogadta el.




A rendeletet kihirdettem:


Baksa, 2020. augusztus 14.




Némethné dr. Salamon Krisztina

                  aljegyző