Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (III.12.) rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 27

Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (III.12.) rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2022.05.27.

Tengeri Község Polgármestere ében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Kormányrendelet alapján a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

I. RÉSZ

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1.  § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre

2.  § Az Önkormányzat címrendjét az 1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

II. RÉSZ

A költségvetés bevételei és kiadásai

3.  § (1)1 Tengeri Község Önkormányzata 2021. évi költségvetését

a) 75.893.894.- Ft bevétellel és

b) 75.893.894.- Ft kiadással, ezen belül

ba) 15.134.117.- Ft személyi juttatásokkal,

bb) 1.641.913.- Ft munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóval,

bc) 6.190.674.- Ft dologi kiadásokkal,

bd) 1.155.000.- Ft ellátottak pénzbeli és természetbeni juttatásával,

be) 382.583.- Ft egyéb működési célú támogatási kiadásokkal,

bf) 457.593.- Ft állami megelőlegezés visszafizetése,

bg) 2.486.869.- Ft beruházásokkal,

bh) 23.769.823.- Ft felújítással,

bi) 24.675.322.- Ft tartalékkal

állapítja meg.

(2) Tengeri Község Önkormányzata összevont pénzügyi mérlegét a 2. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei

4.  § A 3. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti bontását és címek szerinti részletezését a 3. számú melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

5.  § (1) A 3. §-ban megállapított kiadási főösszeg címek szerinti részletezését a 4. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat 2021. évre felhalmozási kiadásait 0 e Ft-ban állapítja meg.

(3) Az önkormányzat 2021. évre 969 e Ft általános tartalékot képez.

(4) Az önkormányzatnak európai uniós támogatással megvalósuló programokból, projektekből bevételeket és kiadásokat nem tervez, önkormányzaton kívül ilyen projektekhez nem járul hozzá.

(5) Az önkormányzat a költségvetési hiányt 0 e Ft-ban állapítja meg.

6.  § A képviselő-testület 2021. évre létszámkeretét a következőképpen határozza meg:

1 fő főállású polgármester
1 fő alpolgármester
1 fő önkormányzati képviselő
7 fő teljes munkaidős (közmunkás)
1 fő részmunkaidős munkatörvénykönyves dolgozó (2 órás)
(2) A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 2021. évre 46.380 forintban állapítja meg.

7.  § A képviselő-testület a 2021. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről szóló Előirányzat-felhasználási ütemtervét az 5. számú melléklet tartalmazza.

III. RÉSZ

A költségvetés végrehajtásának szabályai

8.  § (1) Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő közös önkormányzati hivatal.

1. Az önkormányzat az éves költségvetést, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek költségvetését – rendelet-módosítással – testületi döntéssel megváltoztathatja. Az előirányzat módosítás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt- illetve a Kormány előirányzat módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.
2. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap számukra pótelőirányzatot biztosít, úgy arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.
A képviselő-testület negyedévenként az időközi változások figyelembevételével dönt költségvetési rendeletének módosításáról.
1. Az önkormányzat költségvetési szervei a jóváhagyott előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni. A fel nem használt kiadási előirányzatot a költségvetési szerv felügyeleti szerve felülvizsgálja.
2. Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület a polgármester előterjesztésében dönt.
3. Az önkormányzat pénzmaradványt az Áht. 86. §-a és az Ávr. 155. §-a alapján számolja el.
4. Az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testületet legközelebbi ülésén be kell számolnia.
5. A (7) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.
6. A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

9.  § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetési rendelet elfogadásáig a 2021. évi költségvetési rendelet keretein belül az önkormányzat bevételeit folytatólagosan beszedje, és a kiadásait teljesítse.

(2) Az átmeneti gazdálkodás alatt beszedett bevételek és teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe épülnek be, erről a polgármester a képviselő-testületnek beszámol.

Kötelezettségvállalás, bankszámlanyitás

10.  § (1) Tengeri Község Önkormányzata nevében kötelezettséget polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.

(2) Az önkormányzati költségvetés ezen rendeletben meghatározottak szerinti végrehajtásáért, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítésért a polgármester a felelős.

(3) Kötelezettségvállalás ellenjegyzésére a jegyző által kijelölt személy jogosult.

(4) A polgármesteri hivatalhoz tartozó feladatok kiadása teljesítésének, bevétele beszedésének, elszámolásának elrendelésére a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy jogosult.

(5) Tengeri Község Önkormányzata elszámolási számláját az összes alszámlával együtt a Takarékbanknál vezeti.

Készpénzben teljesíthető kifizetések

11.  § Az önkormányzat házipénztárból az alábbi kifizetéseket teljesítheti - a pénzkezelési szabályzatban meghatározott házipénztári keret nagyságára is figyelemmel:

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

b) immateriális javak, informatikai eszközök, egyéb tárgyi eszközök beszerzése,

c) kiküldetések, egyéb külső személyi juttatások 100.000,-forintot el nem érő kiadása.

Záró rendelkezések

12.  § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1-től kell alkalmazni.

1

A 3.  § (1) bekezdése a Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. mellékletet a Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.