Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 11. 24

Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.11.24.

Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 56. § (1) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva, a falugondnoki szolgálatról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Tengeri Község Önkormányzata a személyes gondoskodás feladatkörében, szociális alapszolgáltatásként, a község intézményhiányának enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítése céljából e rendeletben foglaltak szerint falugondnoki szolgáltatást működtet Tengeri községben.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Tengeri község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(3) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007.évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Tengeri községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

II. Fejezet

Általános rendelkezések

2. § (1) A falugondnoki szolgálat a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendeletben (a továbbiakban: SzCsMr) meghatározott szolgáltatási elemek biztosításával a (2)–(6) bekezdésben felsorolt feladatokat látja el.

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatnak minősülnek az SzCsMr 39. § (1) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott feladatok:

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek az SzCsMr. 39. § (2) bekezdésében meghatározott alábbi lakossági szolgáltatások:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése, azok lebonyolításában való közreműködés,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve egyéb szociális-és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(4) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatási feladatok:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(5) A falugondnoki szolgálat által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) személyszállítási feladatok,

b) önkormányzati feladatokhoz tartozó egyéb szállítási feladatok,

c) egyéb szolgáltatás jellegű feladatok.

3. § A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott feladatokat a szakmai program részletezi.

III. Fejezet

Eljárási rendelkezések

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételének módja

4. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A szolgáltatások igénybevétele iránti igényeket a falugondnoknál kell bejelenteni írásban vagy szóban, személyesen vagy telefonon.

(3) Az igények elbírálása fontossági szempont alapján történik, előnyben kell részesíteni a alapellátási feladatokhoz kapcsolódó igényeket. Az egyéb feladatok csak akkor láthatóak el, ha az az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatok ellátását nem veszélyezteti.

(4) A képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmek elbírálására a polgármestert hatalmazza fel.

(5) A falugondnok az SzCsMr 39. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint vezetett tevékenységnaplóban dokumentálja tevékenységét, melyet köteles napi szinten vezetni. Az adott napi teljesítés igazolására a polgármester jogosult.

(6) A falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

A falugondnoki szolgálat ellátása

5. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el. A falugondnok feladatait a munkaköri leírásban, a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában, e rendeletben, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltak figyelembe vételével kell ellátnia.

(2) A falugondnok a feladatokat a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(3) A falugondnok tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testület előtt.

IV. Fejezet

Egyéb rendelkezések

6. § A falugondnoki szolgálat rendelkezésére álló gépjármű a képviselő-testület határozata alapján, a falugondnoki szolgálat folyamatos és zavartalan működésének biztosítása mellett, egyéb, nem falugondnoki szolgáltatási feladatkörbe is bevonható.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § A rendelet rendelkezéseit a falugondnoki szolgálat jogerős működési engedélyének napjától kell alkalmazni.