Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 27- 2023. 01. 27

Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.27.

Tengeri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ban, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. (1) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában, a 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.”

2. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gyógyszertámogatásra jogosult,)

„a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 400 %-át, és”

3. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a)

„a) családban élő személy, aki önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, nem várt többletkiadás miatt anyagi segítségre szorul, ezért önmaga és családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át,
b) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben (pl. elemi csapás, hosszas kórházi ápolással járó betegség, baleset), illetve alkalmanként jelentkező többletkiadás esetén (pl. közüzemi végelszámolási számla) - egyedi mérlegelés alapján, eseti jelleggel - méltányosságból rendkívüli települési támogatás állapítható meg, feltéve, hogy]

„a) a családban élő személy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át nem haladja meg,
b) az egyedül élő havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át nem haladja meg.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.