Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL

Hatályos: 2007. 02. 01

Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL

2007.02.01.

Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § (1), (2) bek.-ében, ill. 16. §-ának (1) bek.-ében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 213/2001. (XI.14.) Korm.rend. és a 38/1995. (IV.5) Korm.rend. előírásainak figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:

I. fejezet:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja Téseny Község termőtalajának és ivóvíz készlete védelmében a települési folyékony hulladékkal összefüggő helyi közszolgáltatás szabályozása.

II. fejezet:

Általános rendelkezések

2. § A képviselő-testület a települési folyékony hulladék szállításáról és ártalommentes elhelyezéséről kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

3. § (1) A kötelező helyi közszolgáltatás hatálya Téseny Község egész közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Téseny Község területén található ingatlanokon keletkezett települési folyékony hulladék összegyűjtésére, ártalommentes elhelyezésére és elszállítására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

- egyéb jogszabályok alapján az emberre és környezetre veszélyes
hulladékok, települési folyékony hulladékok, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására,
ártalmatlanítására.
(4) Téseny Község közigazgatási területén levő valamennyi ingatlan tulajdonosa, tulajdonosi közössége, használója, birtokosa, kezelője (továbbiakban: tulajdonos) települési folyékony hulladék szakszerű elhelyezéséről és elszállításáról az e rendelet szerint szervezett kötelező közszolgáltatás útján köteles gondoskodni.

4. § (1) Az e rendeletben meghatározott települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás ellátására a képviselő-testület pályázatot ír ki és a pályázat nyertesét (továbbiakban: közszolgáltató) bízza meg.

(2) A közszolgáltató megbízhat olyan gazdálkodó szervezeteket valamint egyéni vállalkozókat, amelyeknek illetve akiknek tevékenységi köre erre a szolgáltatásra kiterjed. A szolgáltatást végzők tevékenységéért ez esetben is a szolgáltatás ellátásával megbízott felel.

(3) A szállított szennyvíz leürítési helye: Vajszlóvíz Nonprofit kft. szennyvíz telepe1

1 módisította: 6/2013.(IV.17.) önk. rendelet

III. fejezet:

Értelmező rendelkezések

5. § (1) Települési folyékony hulladék: a települések területén, a közcsatornába be nem kötött, emberi tartózkodásra alkalmas épületek és telkek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb, helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből, a nem közüzemi vízelvezető rendszerek tisztításából, továbbá a gazdasági, de nem termelő tevékenységből származó szennyvíz és szennyvíziszap, amely tartalmazhat kórokozó vagy fakultatív kórokozó baktériumokat, de nem minősül veszélyes hulladéknak.

(2) Folyékony hulladék: az a hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el, és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül.

(3) Folyékony hulladék ártalmatlanítása: a folyékony hulladék elhelyezése leürítő helyen, szennyvíztisztító telepen, valamint a környezetveszélyeztetést megakadályozó kezelése fiziko-kémiai vagy biológiai módszerrel.

(4) Települési folyékony hulladék leürítő hely: közcsatornának az arra jogosult által kijelölt aknája, illetőleg a szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya.

(5) Szennyvíztisztító telep: a szennyvízelvezető műnek a szennyvíztisztítási feladatokat szolgáló önálló része.

(6) Gazdálkodó szervezet: a Polgári Törvénykönyv 685. § c) pontja szerinti gazdálkodó szervezet.

(7) Kötelező közszolgáltatás: a szennyvíz rendszeres begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására irányuló közszolgáltatás.

IV. fejezet:

A képviselő –testület feladatai

6. § A képviselő-testület feladta különösen:

a) a kötelező helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési folyékony hulladék begyűjtésének és ártalmatlanításának megszervezése ill. a kötelező közszolgáltatás rendjének rendeletben történő meghatározása, s a rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzése;

b) közszolgáltató kiválasztásának céljából pályázat kiírása, elbírálása, a közszolgáltató kijelölése és a közszolgáltatóval közszolgálati szerződés megkötése;

c) közszolgáltatási díj megállapítása;

d) a települési folyékony hulladék ártalmatlanítására szolgáló, a jogszabályokban meghatározott műszaki védelemmel rendelkező leürítő hely megjelölése;

e) a kötelező közszolgáltatás teljesítésével összefüggő önkormányzati hatósági jogok gyakorlása, ill. az ezzel kapcsolatos feltételek megteremtése;

f) a szükséges adatok és információk rendelkezésre bocsátásával a közszolgáltató tevékenységének segítése;

g) a kötelező közszolgáltatással és a közszolgáltatóval kapcsolatos tapasztalatok évenkénti értékelése.

V. fejezet:

A tulajdonos kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező vagy onnan származó települési folyékony hulladékot a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint köteles gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére jogosult hulladékkezelőnek átadni.

(2) A vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező személy vagy szervezet a települési folyékony hulladékot a saját szennyvíztárolójába köteles bevezetni.

(3) A tulajdonos köteles a szolgáltatónál megrendelni az összegyűjtött települési folyékony hulladék elszállítását és ártalommentes elhelyezését, valamint köteles biztosítani a szükséges feltételeket.

(4) A közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kell kiegyenlíteni.

VI. fejezet:

A közszolgáltatási szerződés

8. § (1) A közszolgáltatóval a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére a képviselő-testület szerződést köt.

(2) Érvényes közszolgáltatási szerződés nélkül közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységet nem végezhet.

(3) A szerződés az aláírás napján jön létre és – a felmondás e rendeletben meghatározott eseteit kivéve – az aláírás napjától számított 5. év utolsó napján jár le.

(4) A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) a települési folyékony hulladék elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,

b) a települési folyékony hulladék begyűjtésének a módját,

c) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,

d) a leürítőhely megnevezését,

e) a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,

f) a szolgáltatónak a lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,

g) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(5) A képviselő-testület a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a szerződés végrehajtásának módját évente értékeli

(6) A szerződés lejártát megelőzően legalább hat hónappal vagy a felmondás kézhezvételét követő három hónapon belül a képviselő-testület újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.

(7) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár és az (5) bekezdés alapján kiírt pályázat eredménytelenül zárul, vagy a szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, akkor a polgármester legfeljebb hat hónapi időtartamra megbízást adhat a közszolgáltatás teljesítésére, amíg az új szolgáltató pályázaton történő kijelölésére nem kerül sor. A polgármester által adott megbízást a képviselő-testület további három hónappal meghosszabbíthatja.

(8) A szerződést mindkét fél 6 hónapos felmondási idővel indokolás nélkül írásban felmondhatja (rendes felmondás). A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(9) Rendkívüli felmondással mondhatja fel a közszolgáltatási szerződést:

a) közszolgáltató: ha a képviselő-testület a közszolgáltatási szerződést súlyosan megszegi,

b) képviselő-testület: ha a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést súlyosan megszegi vagy az e rendeletben ill. a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő más jogszabályokban meghatározott kötelezettségét súlyosan sértő magatartást tanúsít vagy tevékenységet végez.

(10) Rendkívüli felmondás esetén mindkét félnek előzetesen fel kell szólítani a másik felet a szerződésszerű magatartásra. Rendkívüli felmondásnak csak akkor van helye, ha a másik fél a szerződésszegést írásban kimutatható módon, hat hónapon belül ismételt felszólítás ellenére sem szüntette meg. A pályázat alapján kijelölt új közszolgáltató megbízásáig a régi közszolgáltató köteles a közszolgáltatást teljesíteni, kivéve, ha erről a képviselő-testület lemondott.

VII. fejezet:

A közszolgáltató kötelezettségei

9. § (1) A települési folyékony hulladék szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű járművel végezhető a mindenkor érvényes jogszabályok és a szolgáltatást végző begyűjtési engedélyében meghatározottak szerint. A gépjárművön biztosítani kell az elszállításra kerülő folyékony hulladék mennyiségének mérési lehetőségét.

(2) A közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 36 órán belül – az igénylővel egyeztetett időpontban – elvégezni.

(3) A közszolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába a jogszabályok előírásainak értelmében nem engedhető.

(4) A közszolgáltató köteles a szállított települési folyékony hulladék eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat két évig megőrizni.

(5) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

b) közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

(6) A szállításra használatos eszközt közterületen tárolni tilos, telephelyen belül pedig a többi járműtől el kell különíteni.

(7) Az önkormányzat 2018. április 30-ig kizárólagos jogot biztosítva Ungvári

József, Vajszló, Széchenyi u. 31. sz. alatti vállalkozóval köt közszolgáltatási szerződést.2
2 módosította: 6/2013.(IV. 17.) önk. rendelet

VIII. fejezet:

A közszolgáltatási díj

10. § (1) A közszolgáltatási díjat e rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

(2) A közszolgáltatási díj a tulajdonos által a közszolgáltatás teljesítésére jogot szerzett közszolgáltatónak fizetendő, a képviselő-testület által rendeletben megállapított díj, amely tartalmazza a szennyvíz egységnyi térfogatának szippantási díját valamint ártalmatlanításának díjhányadát.

(3) A közszolgáltatási díj az 1. számú mellékletben megállapított összeg, amelyet a tulajdonos a helyszínen köteles kiegyenlíteni a számla ellenében, kivéve, ha a felek között más fizetési módról szóló megállapodás van.

(4) A szolgáltató a szerződést követően minden év november 30-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát.

(5) A közszolgáltatási díj adók módjára behajtható köztartozás.

IX. fejezet:

Szabálysértés

hatályon kívül helyezte: 4/2012. (IV. 02.) rendelet

X. fejezet:

Záró rendelkezések

13. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, az I. számú mellékletben megállapított díjat a lakosság 2007. február 01-től köteles fizetni.