Téseny Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 5/2014.(III.12.) rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2015. 03. 01

Téseny Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 5/2014.(III.12.) rendelete

A közterületek használatáról

2015.03.01.

Téseny Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának általános rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület rendeltetéstől eltérő célú használat feltételeit és a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

d) szabályozza a hirdetmények, hirdető-berendezések, reklámok elhelyezését.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Téseny község közigazgatási területén belül , az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. út, közút, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

3. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

b) önálló hirdetőberendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

e)1

4. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

5. § (1) (1) A közterület-használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz, az 1. melléklet szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A polgármester döntése elleni fellebbezést a döntés közlésétől számított 15 (tizenöt) napon belül lehet előterjeszteni a képviselő-testülethez címezve. A fellebbezést a képviselő-testület bírálja el a soron következő testületi ülésén. A közterület-használattal kapcsolatos eljárásban az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) előírásait kell alkalmazni. Eljárási cselekmények elektronikus úton nem végezhetők.

(2) Az engedély

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) határozatlan időre, a visszavonásig adható meg.

(3) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb idôtartama 1 nap, leghosszabb időtartama egy év (365 nap).

(4) A határozott időre szóló közterület-használat kérelemre többször meghosszabbítható, de az egy évet így sem lépheti túl.

(5) Amikor az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

6. § Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a polgármester köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

7. § (1) A közterület-használat időtartamára, a tényleges használattól függetlenül, közterület-használati díjat (a továbbiakban: díj) köteles fizetni:

a) az engedélyes, ha érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkezik;

b) az engedélyes, ha a közterületet az engedélyben foglaltaknak megfelelően, vagy attól eltérően használja;

c) az engedéllyel nem rendelkező közterület-használó.

A díj mértékét a 3. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját a közterület használatát engedélyező határozatban kell meghatározni.

(2) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK. szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdetőberendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(3) A díjat a Baksai Közös Önkormányzati Hivatalnál kell befizetni, A díjszámítás szempontjából minden megkezdett hónap, nap, négyzetméter, méter egésznek számít.

(4) A díjat az engedélyes a közterület-használati engedélyben meghatározott megkezdésig köteles megfizetni.

(5) Éves használat esetén a tárgyévet illetően a tárgyév első hó 10. napjáig, évközi kezdés esetén az engedélyező határozat kézhezvételét követő 5 (öt) napon belül egyösszegben kell megfizetni a díjat.

(6) Havi használat esetén a díjat az engedélyező határozat kézhezvételét követő 5 (öt) napon belül egyösszegben köteles megfizetni.

(7) Napi használat esetén a díjat az engedély kiadásával egyidejűleg köteles engedélyes megfizetni.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

8. § A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

– jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve

A közterület-használati engedély visszavonása

9. § Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 8 napon belül nem tudja bizonyítani.

A közút területének egyéb, nem közlekedési célú elfoglalása

10. § (1) A közút területének közlekedésre szolgáló részén a járda kivételével kereskedelmi tevékenység nem folytatható.

(2) A közút nem közlekedési célú igénybevétele a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet előírásai alapján történhet, a közút kezelőjének hozzájárulásával.

(3) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez a hozzájárulás iránti kérelmet a 2. számú mellékleten kell benyújtani.

(4) A közút nem közlekedési célú igénybevételéért igénybevételi díjat kell fizetni, melynek mértékét a 3. számú melléklet tartalmazza.

Mozgó boltok közterülethasználata

11. §2

A közterület használat ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

12. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedélyhez, hozzájáruláshoz kötött, de engedély, hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására, illetve a közterület-használati kérelem benyújtására.

(3) Aki a polgármester felhívására sem hagy fel az engedély nélküli közterület-használattal, illetve nem nyújtja be a kérelmét a felhívástól számított 8 napon belül, az az önkormányzat közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelete szerint, azt ott meghatározott közigazgatási bírsággal sújtható.

Értelmező rendelkezések

13. § (1) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás akként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak közhasználat céljára átadott területrészére- az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között- a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

(2) Pavilon, árusító és egyéb fülke: könnyen szétszerelhető szerkezetből készült, illetve könnyen eltávolítható szabadon álló vagy telepített, környezetébe illeszkedő, földszintes építmény.

(3) Hirdetmény: falragasz, felirat, plakát, szórólap, értesítés, ábrázolás, tájékoztató, reklámszöveg, választási hirdetmény, falfestés.

(4) Mozgóbolt: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. pontja értelmében: „kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz.”

(5) Mozgóárusítás: olyan tevékenység, amely során az üzlettel rendelkező kereskedő vagy alkalmazottja, illetve megbízottja olyan eszköz (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi) segítségével viszi magával az üzletében forgalmazott terméket, amely nem minősül mozgóboltnak.

(6)

Záró rendelkezés

14. § Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI ENGEDÉLY IRÁNTI KÉRELEM

I. 1. Engedélyt kérő neve (cégneve):………………………………………………………….

2. Lakcíme (székhelye, telephelye):…………………………………………………………..

3. Levelezési címe:…………………………………………………………………………….

4. Születési hely, idő, anyja neve:…………………………………………………………….

5. Cégjegyzékszám:…………………………………………………………………………….

6. Adószám:…………………………………………………………………………………..

7. Bankszámlaszám:…………………………………………………………………………..

8. Telefonszám:…………………………………………………………………………………

II. 1. Közterület-használat célja:…………………………………………………………………

2. Közterület-használat időtartama (kezdő és befejező):………………………………………

3. A közterülethasználatic díj fizetésének módja: napi - havi évi –(a megfelelőt kárjük aláhúzni)

4. Igénybe venni kívánt közterület helyének pontos meghatározása (utca):……………………….…………………………………………………………………………………………………………

III. Az engedélyben foglalt kötelezettségek teljesítéséért felelős személy megnevezése, lakcíme, telefonszáma:…………………………………………………………………………………….

IV. Nyilatkozatok

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a közterülethasználati díj megfizetésének elmulasztása esetén az önkormányzat rendelete (a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről) alapján az önkormányzat 150.000,- forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabására jogosult.
……………….., …………………
Kérelmező neve, aláírása
(gazdasági szerv esetén a bélyegzőlenyomat)

2. melléklet

KÉRELEM HELYI KÖZÚT NEM KÖZLEKEDÉSI CÉLÚ
IGÉNYBEVÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES HOZZÁJÁRULÁS IRÁNT

1. Kérelmező:
2./ Az igénybevétel

a) neve: …………………………………………………………………………………

b) címe:………………………………………………………………………………….

c) adószáma:……………………………………………………………………………..

a) helye:…………………………………………………………………………………...

b) célja:……………………………………………………………………………………

3. Annak a személynek (szervezetnek) a neve és a címe, akinek érdekében az igénybevétel történik (a hozzájárulás jogosultja)

a) neve:…………………………………………………………………………………………

b) címe:………………………………………………………………………………………..

c) adószáma:…………………………………………………………………………………..

4. Az elfoglalni kívánt terület

a) hosszúsága:…………………………………………………………………………m

b) szélessége:………………………………………………………………………… m

c) nagysága: ………………………………………………………………………… m2

5. Az igénybevétel
6./ A kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért felelős személy

a) kezdetének tervezett időpontja: ………………………………………

b) befejezésének tervezett időpontja:………………………………………

a) neve:…………………………………………………………………………………..

b) címe:…………………………………………………………………………………..

d) telefonszáma:………………………………………………………………………….

7. Az igénybevétel eredményeként a közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény) tulajdonosának neve és címe, üzemeltetőjének neve és címe:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Kötelezően benyújtandó mellékletek:
- az igénybevételt feltüntető tervet (helyszínrajz, vázlat, műszaki leírás) 3 példányban
- a közút érintett szakaszának hossz- és keresztszelvényének rajzát 3 példányban
- az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomelterelés) tervét 3 példányban.

3. melléklet3

A közterületek használati díjai
1./ Árusító fülke, pavilon 400,-Ft/m2/hó
2./ Önálló hirdetőberendezések, táblák 1.000,-Ft/hó
3./ Alkalmi árusítás 1.000,-Ft/nap
4./ építési munkával kapcsolatos építőanyag-és
törmeléktárolás, állványelhelyezés 400,-Ft/m2
1

A 3. § (2) bekezdés e) pontját a 6/2015.(II. 28.) rendelet 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

2

A 11. §-t a 6/2015. (II. 28.) rendelet 1. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 3. melléklet a 6/2015.(II. 28.) rendelet 1. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.