Téseny Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 3/2016/V.10. rendelete

a helyi közutakon a súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Hatályos: 2016. 06. 01

Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2016.(V. 10.) rendelete

a helyi közutakon a súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről



Téseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv 8. § (1) bekezdés a) 1. pontja, a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 13/2010.(X. 5.) NFM rendelet 3. § (2) bekezdés b) pontja, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


  1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre (a továbbiakban: jármű) amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 10 tonnát meghaladja.


(2) Arendelet Téseny község közigazgatási területén a „súlykorlátozás – a táblán megjelölt 10 tonnánál nagyobb össztömegű járművel közlekedni tilos – kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblával jelzett önkormányzati belterületi közútra terjed ki.

(3) Téseny község közigazgatási területén a súlykorlátozással érintett helyi közutakra az (1) bekezdésben meghatározott járművel behajtani csak a közútkezelő (önkormányzat) hozzájárulásával lehet. A hozzájárulás megadását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.


(3) A rendelet hatály nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére a fegyveres erők, a rendőrség, a büntetés végrehajtás, a mentők, a polgári- és katasztrófavédelem által üzemben tartott, katasztrófa elhárítást és segítségnyújtást, műszaki és baleseti mentést végző, továbbá a kommunális feladatot ellátó, az út- vagy közműépítést, fenntartást, javítást végző, és a menetrend szerinti közforgalmú és egyedi személyszállítást végző autóbuszra.


Az engedély kiadásának feltételei


  1. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelmet a jármű üzemben tartója, valamint a képviseletükben eljáró személy nyújthat be. (továbbiakban: kérelmező)


(2) Engedély egy adott járműre adható ki, amennyiben a kérelmező több járműre kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeit mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. A járműszerelvény az engedély kiadása szempontjából egy járműnek minősül.


(3) Az engedély kiadásának feltétele a meghatározott napon történő egyszeri be és kihajtásra történő engedély esetében:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak és az áru szállítása másként nem oldható meg.

b) a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag az adott önkormányzati úton közelíthető meg.

c) a jármű behajtásához közérdek fűződik.

d) a jármű tulajdonosa helyi lakos, és a járművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül – garázsban, udvaron -helyezi el.


(3) A kérelmet az 1. sz. mellékleten, az ott meghatározott adatokkal kell benyújtani a Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzőjéhez. A behajtási engedély maximum egy évre adható meg, lejártát követően új kérelmet kell benyújtani.






A fizetendő túlsúly díj


  1. § (1) A behajtási engedély birtokában a jármű tulajdonosa, üzemben tartója az alábbi túlsúly díjat köteles megfizetni Téseny Község Önkormányzatának elszámolási számlájára:


        súly      10 – 20 tonna össztömegű                20 tonna feletti össztömegű

                        gépjármű esetén                                  gépjármű esetén

időszak


1 napra               1.000,-Ft                                               2.000,-Ft

5 napra               4.000,-Ft                                               6.000,-Ft

30 napra            10.000,-Ft                                            20.000,-Ft

180 napra          30.000,-Ft                                            50.000,-Ft

360 napra          60.000,-Ft                                            80.000,-Ft


 (2) Mentes a díjfizetés kötelezettsége alól azon jármű, mezőgazdasági jármű tulajdonosa/üzembentartója, akinek Téseny közigazgatási területén székhelye, telephelye kizárólag a súlykorlátozással érintett önkormányzati úton közelíthető meg.


(3) A díjat a kérelem benyújtásakor kell megfizetni, a kiállított behajtási engedélyt kérelmező jól

 látható helyen köteles a gépjárművön elhelyezni.


 (4) A díj mértékét az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadásakor felülvizsgálja.


 (5) Az engedély nélkül közlekedő gépjármű tulajdonosa, üzemeltetője az önkormányzat 10/2013. (X. 11.) rendeletének 4. § (2) bekezdése e) pontjába ütköző közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követi el, és a rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott közigazgatási bírsággal sújtható.


Záró rendelkezés


  1. § E rendelet 2016. június 1-én lép hatályba.



Téseny, 2016. április 29.




Dávodi Dóra                                                                           Takácsné Jauk Ibolya

polgármester                                                                              jegyző




A rendeletet a képviselő-testület 2016. április 29-én tartott ülésén fogadta el.


A rendeletet kihirdettem:


2016. május 10.                              



 dr. Hederics István

       aljegyző