Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (VII. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 20

Téseny Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 5/2016/VII.8. rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.20.

Téseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:1

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Téseny község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Téseny község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

4. § (1)2 Téseny Község Önkormányzata a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását. Ennek érdekében a következőket biztosítja:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét;

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt;

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatának tekinti különösen az alábbi közművelődési tevékenységek támogatását:

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

b) a közösségi házban a lakosság részére az ingyenes internet szolgáltatás biztosítása,

c)3

d)4

e)5

f) valamennyi korcsoport számára igény szerinti programok szervezése,

g)6

(3) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Kultúrházban (Rákóczi u. 97.), valamint az Ifjúsági klubban, intézmény alapítása nélkül, mint közösségi színtér keretében valósítja meg.

(4)7 A képviselő-testület a 4. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt közművelődési feladatai ellátása érdekében 2018. augusztus 31. napján közművelődési megállapodást kötött Baksa Község Önkormányzatával. A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására további közművelődési megállapodást köthet jogi és természetes személyekkel.

A közművelődés finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatására, a minisztériumok által kiírt pályázatokhoz minden évben vállal saját erőként pályázati önrészt.

(3) Az önkormányzat a közművelődési szolgáltatások igénybe vételéért csak akkor kérhet díjat, ha szolgáltatást vásárol (koncert, fellépők díja, egyéb költségekkel járó rendezvények)

Záró rendelkezés

6. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 2/2002.(II. 04.) rendelete.

1

A bevezető a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdés c) pontját a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § (2) bekezdés d) pontját a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 4. § (2) bekezdés e) pontját a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § (2) bekezdés g) pontját a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 4. § (4) bekezdése a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.