Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (VII. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2016. 07. 09- 2020. 08. 13

Téseny Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 5/2016/VII.8. rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2016.07.09.

Téseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Tv.) 77. §-ban biztosított felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Téseny község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Téseny község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

4. § (1) Téseny Község Önkormányzatának kötelező feladata az alábbi közművelődési tevékenységek támogatása:

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

b) a közösségi házban a lakosság részére az ingyenes internet szolgáltatás biztosítása,

c) a mozgókönyvtár elérhetőségének biztosítása, a közösségi házban a könyvtár fejlesztése, bővítése,

d) a település szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

e) a nemzeti ünnepek méltó megtartása, megemlékezés,

f) valamennyi korcsoport számára igény szerinti programok szervezése,

g) amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Kultúrházban, (Rákóczi u. 97.), valamint az Ifjúsági klubban, intézmény alapítása nélkül, mint közösségi színtér keretében valósítja meg.

(3) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet jogi és természetes személyekkel. Ezen feladatok körét először 2016. augusztus 31-ig, majd ezt követően évente április 30-ig határozza meg a képviselő-testület.

A közművelődés finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatására, a minisztériumok által kiírt pályázatokhoz minden évben vállal saját erőként pályázati önrészt.

(3) Az önkormányzat a közművelődési szolgáltatások igénybe vételéért csak akkor kérhet díjat, ha szolgáltatást vásárol (koncert, fellépők díja, egyéb költségekkel járó rendezvények)

Záró rendelkezés

6. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 2/2002.(II. 04.) rendelete.