Téseny Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 4/2017/VI.1. rendelete

a hivatali helyiségen és munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 01- 2021. 03. 24

 Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2017. (VI. 1. ) rendelete

a hivatali helyiségen és munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól


Téseny Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya Téseny Község közigazgatási területén élő állandó és ideiglenes lakóhellyel rendelkező személyek házasságkötéssel kapcsolatos anyakönyvvezetői közreműködést igénylő szolgáltatást igénybe vevőkre és ezen eljárásban közreműködő anyakönyvvezetőre terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2.§ E rendelet alkalmazásában:

     - anyakönyvi esemény: házasságkötés

     - hivatali helyiség: A Baksai Közös Önkormányzati Hivatal, Baksa, Petőfi u. 5. sz. alatti épületben található tanácskozó terem.

     - hivatali munkaidőn kívüli időpont: a Baksai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarenden kívüli időben történő anyakönyvi esemény.


Hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény


3.§ (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható. Az engedélyt az aljegyző adja meg, a bejelentést legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző 30. napig kell megtenni.


       (2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.


       (3) A hivatali helyiségen kívül nyújtott anyakönyvi eseményért többletszolgáltatási díjat kell fizetni, melynek mértéke: 10.000,-Ft+ Áfa.


        (4) Hivatali munkaidőn kívül nyújtott anyakönyvi esemény többletszolgáltatási díja: 10.000,-Ft+Áfa.


       (5) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli időpontban nyújtott anyakönyvi esemény többletszolgáltatási díja: 15.000,-Ft+Áfa.


        (6) A többletszolgáltatás díját az anyakönyvi esemény megrendezése előtt legalább 8 nappal korábban kell megfizetni a Közös Hivatal házpénztárába.


       (7) Az (3)- (5) bekezdésben meghatározott díjazás az anyakönyvvezetőt illeti meg, akinek ezt a hatályos adójogszabályok alapján, mint önálló tevékenység díjazását kell kifizetni.


4.§ Mentes a díjfizetési kötelezettség alól a rendkívüli körülmény, különösen a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény.


Záró rendelkezés


5.§  Ez a rendelet 2017. június 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házassági szándék eseményre kell alkalmazni.


Téseny, 2017. május 29.



Dávodi Dóra                                                             Takácsné Jauk Ibolya

polgármester                                                                 jegyző


A rendeletet a képviselő-testület 2017. május 29-én tartott ülésén fogadta el.



A rendeletet kihirdettem:


2017. június 1.



dr. Hederics István

     aljegyző